LOSOS FASZEROWANY FETA I SZPINAKIEM.rtf

(1 KB) Pobierz

Łosoś faszerowany fetą i szpinakiem

Składniki: 4 filety z łososia lub 4 dzwonka z łososia, 400 g szpinaku, 100 g sera feta, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 ml oleju ew. 50 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekaj, czosnek do­datkowo utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak i całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy szpinak przestygnie dodaj do niego pokru­szoną fetę i wymieszaj. Filety z łososia przekrój na pół z boku, ale nie rozcinając do końca. W powstałą kieszeń włóż szpinak wymieszany z fetą. Filet oprósz solą, piep­rzem posmaruj olejem i zapiecz 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Jeżeli zamiast filetów używasz dzwo­nek, to oprósz je solą, pieprzem, na patelni rozgrzej oliwę i usmaż łososia na złoto, po około 5-7 minut z każdej strony. Na 3 minuty przed zakończeniem smażenia, na każde dzwonko połóż po łyżce przygotowanej wcześniej pasty szpinakowej i przykryj patelnię przykrywką. Potrawę podawaj z ziemniakami puree i surówkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin