Chleb wiejski na zakwasie 1 kg mąki żytniej.doc

(41 KB) Pobierz
Chleb wiejski na zakwasie 1 kg mąki żytniej (ok

Chleb wiejski na zakwasie 1 kg mąki żytniej (ok. 6 szklanki)
500 g mąki pszennej
500 ml serwatki lub zakwasu
250 ml mleka
1 łyżka miodu
pół łyżki soli
kminek, czarnuszka,
odrobina ziarna sezamowego lub otrąb,


Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności. Dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta (można użyć malaksera). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na posypaną mąką stolnicę na ok. 2 godziny. Formujemy bochenki, które wkładamy do posmarowanych tłuszczem form. Na dno możemy wsypać odrobinę sezamu lub otrąb. Formy z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gdy się zrumieni i wyrośnie, zmniejszamy temperaturę do 100şC i pieczemy jeszcze ok. 60–80 minut.

Zakwas
300 g mąki żytniej
kawałek skórki razowego chleba
500 ml przegotowanej wody


Do kamiennego lub szklanego garnka wsypujemy mąkę, skórkę razowego chleba i zalewamy wodą. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu, możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Proporcjr na chleb:Na spód 330 ml wody lepiej maslanki 1 łyzka cukru. 12g drozdzy,500g maki/tu mieszam np 400g bialej chlebowej np typ 650 z Lidla.biedronki/100g razowej zytniej lub graham 1800,1 łyzeczka soli ze 2 garsci przecisniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków/z obiadu/ lub łyzka oliwy.Po sygnale dodać np garść słonecznika lub posiekanych pestek dyni lub siemnienia lnianego/czasami mielę/.Jak nie masz graham mozna dodać otręby pszenne.Z ciasta ma zrobić się latająca po mieszadłach kula.W razie potrzeby dodać mąki lub jezeli za lużne to ciepłej wody-ciutkę.

 

 

Bułeczki maślane


1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
30 g drożdży
250 ml mleka
2 jaja
80 g masła
80-100 g cukru
szczypta soli
kruszonka, mak, ziarna sezamu itp. – do wyboru
1 jajo
2 łyżki mleka

Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dolewamy 125 ml letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności, dodajemy szczyptę soli, a następnie jaja utarte z cukrem na puszystą masę, stopione letnie masło, podrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Masę dokładnie wyrabiamy i gdy ciasto odstaje od ręki, przykrywamy je czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Wtedy je ponownie krótko wyrabiamy. Blachę smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 5 cm i układamy na blasze w odległości co najmniej 10 cm od siebie. Bułeczki pozostawiamy na chwilę do podrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem, mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, grubym cukrem, kruszonką lub pozostawiamy nie posypane. Bułeczki pieczemy przez 20–25 minut w temperaturze 200ºC.

Podaję przepis na chleb pszenno-żytni :

350 ml wody
1 łyżka cukru ( 1 duża płaska miarka- powinna być w wyposażeniu)
2 łyżeczki soli ( 2 małe płaskie miarki )
1 łyżka otrąb pszennych + dodatkowo łyżka wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka płatków owsianych
1, 5 łyżki oleju
100 g zakwasu
540 g mąki- ja używam pół na pół mąkę pszenną - typ 750 i mąkę żytnią- typ 720 ( kupuję je w hurtowni )
10 g drożdży świeżych

W takiej kolejności, jak podałam należy dawać składniki do pojemnika. To ważne. Składniki muszą być dokładnie odważone, nie można dawać "na oko".
Dobrze by było zakupić dokładną wagę kuchenną elektroniczną.

Po wsypaniu wymieszanej mąki na wierzch wkruszyć drożdże i włączyć program na 3 godziny.
Kiedy na zegarze pojawi się czas 1,5 do końca posypuję ciasto, np. makiem, sezamem, itd.

Nie można otwierać klapy maszynki podczas pieczenia ciasta, można to robić tylko wtedy, gdy maszyna wyrabia ciasto. Wyrabia ciasto 2 razy,
podczas drugiego wyrabiania można dodać łyżkę, dwie słoneczniku, dyni , wcześniej uprażonego na suchej patelni.

Sygnał dźwiękowy informuje , że chleb jest już upieczony. Upeczony chleb wyłożyć na kratkę, by dobrze odparował. Smacznego!

 

 

 

Najpierw przepis

1 litr wody ciepłej
1 łyżka soli
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 kg mąki pszennej
7 łyżek siemia lnianego ( ja nie dałam bo nie miałam )
1 szk otrębów pszennych
4 łyżki słonecznika
4 łyżki pestek dyni

wykonanie

Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z solą i cukrem w misce i na to wsypać 1 kg mąki
Zostawić na około 1/2 godz potem wyrobić ciasto ręko i znów zostawić do wyrośnięcia , jak podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki - ziarna i dobrze wyrobić i znów odstawiamy do wyrośnięcia
Nakładamy do dwóch blaszek i znów czekamy aż wyrośnie pieczemy w temperaturze jak ciasto 90 minut

Zapomniałam chlebek koniecznie po upieczeniu zawinąć w mokro ścierkę i zostawić do wystygnięcia

 

Składniki:

* 200 g ciasta zakwaszonego
* 330 g mąki pszennej
* 153 g letniej wody
* sól (ja dałam 1 łyżeczkę)
* 1 łyżeczka cukru
* oliwa do posmarowania

Do zakwaszonego ciasta dodajemy po troszku mąkę i wodę wymieszaną z solą i cukrem.Wyrabiamy około 10 minut.Pozostawiamy na 1 godzin, po czym wykładamy na posypany mąką blat i składamy w kulę nakładając brzegi ciasta do środka.Miskę smarujemy oliwą i wkładamy do niej kulę z ciasta.Pozostawiamy przykrytą aż do podwojenia objetości.Chlebuś ten można tez piec w zwykłej blaszce.Nagrzewamy piekarnik (najlepiej z kamieniem) do 250'C.Chleb nacinamy, spryskujemy wodą i wkładamy do pieca.Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230'C a po 20 min. do 200'C.

Mój chlebuś był pieczony z podwójnej porcji.

 

PAIN DE CAMPAGNE (pszenne pieczywo francuskie)

To chleb na który musimy poświęcić 2 dni, ale efekt końcowy jest imponujący.Z wierzchu smaczna lekko chrupiąca skórka a wewnątrz miękki i sprężysty miąższ.Przepis pochodzi z forum cincin.cc od Mirabbelki.Polecam!


Składniki na 2 bochenki:

Pierwszy dzień, godzina 10.00
* 1 łyżka zakwasu
* 30 ml zimnej wody
* 60 g mąki pszennej chlebowej

To wszystko wymieszać (powinna się utworzyć kulka), przykryć folią i pozostawić w pokojowej temperaturze do podwojenia objętości.

Godzina 17.00
* ciasto j.w.
* 100 ml letniej wody
* 200 g mąki pszennej chlebowej

Do ciasta wlać najpierw wodę, wymieszać a następnie dodać mąkę.Przez chwilę wyrobić na blacie.Przykryć i pozostawić w temperaturze około 24'C.Powinno podwoić objętość.

Godzina 23.00
* ciasto j.w.
* 180 ml zimnej wody
* 350 g mąki pszennej chlebowej

Do ciasta wlać najpierw wodę, wymieszać a następnie stopniowo dodawać mąkę.Wyrabiać na blacie około 10 minut.Przykryć i pozostawić w zimnym miejscu (10'C) na całą noc.

Drugi dzień, godzina 8.00
* ciasto j.w.
* 450 ml wody o temp. około 40'C
* 800 g mąki pszennej chlebowej
* 30 g soli (1 i 1/2 łyżki)

Do ciasta wlać najpierw wodę i dosypywać stopniowo mąkę.Można to zrobić mikserem na najniższych obrotach około 4 minuty.Dodać sól i zwiększyć obroty wyrabiając jeszcze 6 minut.Wyjąć na blat i przez chwilkę wyrabiać ręcznie.Włożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny.Powinno podwoić objętość.Wyjąć na blat, rozpłaszczyć i podzielić na 2 równe części.Uformować bochenki i ułożyć w koszykach.Moje chlebki wyrastały na blasze bez koszyków.Przykryć natłuszczoną folią i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Piekarnik (najlepiej z kamieniem) nagrzać do 230'C.Do środka na dno dobrze wstawić naczynie z wodą.Ciasta posmarować i ponacinać.Piec około 35 minu

Składniki na 1 duży bochenek:

Najlepiej wieczorem mieszamy
* 100 ml zakwasu z mąki żytniej białej (ja miałam z ciemnej)
* 150 g mąki pszennej typ 500
* 150 g/ml wody

Pozostawiamy na noc (około 11 godzin).

Po tym czasie dodajemy:
* 300 g mąki pszennej typ 500
* 100 g/ml wody

Wyrabiamy co najmniej 10 minut i pozostawiamy pod przykryciem 5 godzin (ciasto powinno mieć konsystencję stabilnej kuli).

Po tym czasie dodajemy:
* 400 g mąki pszennej typ 500
* 200 g/ml wody + mleko niesłodzone skondensowane z puszki, pół na pół ( nie miałam tego mleka więc dałam samą wodę)
* sól (ja dałam 1/2 dużej łyżki, ale jak dla mnie to za mało)

Wyrabiamy dosyć długo na koniec dodająć odrobinę oliwy (ja dałam 1 dużą łyżkę).
Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/2 godziny.Wyjmujemy ciasto na blat, rozpłaszczamy na placek aby odgazować i ponownie formujemy kulę.Po następnej 1 i 1/2 godzinie powtarzamy to samo i teraz zostawiamy na 2 godziny.Smarujemy (np.roztrzepanym jajkiem), nacinamy i jeśli chcemy to posypujemy ziarnami.Pieczemy na dobrze rozgrzanym kamieniu w temperaturze 250'C.Po 15 minutach (u mnie po 10) obniżamy do 200'C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.Jeśli chleb będzie się za szybko rumienił, to można go przykryć papierem lub folią aluminiową.

 

To prosty i smaczny chlebuś ze stronki www.pracowniawypiekow.blogspot.com


Składniki:

* 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
* 1 łyżeczka soli ( ja dałam 1 i 1/2 łyżeczki)
* 300 g wody
* 8 g świeżych drożdży
* 150 g zakwasu żytniego

Wszystkie składniki polączyć i wyrobić, najprościej za pomocą miksera lub maszyny (wcześniej robiąc zaczyn drożdżowy).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.Po tym czasie uformować bochenek lub włożyć do keksówki.Z ciasta tego można też zrobić bułeczki.Wierzch spryskać oliwą lub olejem i posypać mąką.Odstawić na 45-60 minut.Piec w 210'C przez około 40 minut (bułki 20 minut).

 

 

 

mąka 500 ma 12 g białka, to jest to idealna mąka na chleb.U mnie w Stanach taka właśnie mąka nazywana jest chlebową.Gwarantuje to lepsze rosnięcie,lepszy miąższ chleba po upieczeniu i w razie pieczenia chleba bez foremki,nie rozlewanie się go.Typ mąki przy

Zgłoś jeśli naruszono regulamin