D20040598.pdf

(1904 KB) Pobierz
598
ROZPORZÑDZENIE MINISTRA FINANSÓW 1)
z dnia 7 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego
Na podstawie art. 6g ustawy z dnia 24 lipca 1999 r.
o S∏u˝bie Celnej (Dz. U. Nr 72, poz. 802, z póên. zm. 2) )
zarzàdza si´, co nast´puje:
2) zakres i sposób wykonywania szczególnego nad-
zoru podatkowego w stosunku do poszczególnych
wyrobów podlegajàcych temu nadzorowi oraz
przy oznaczaniu wyrobów znakami akcyzy;
Rozdzia∏ 1
3) sposób wykonywania szczególnego nadzoru po-
datkowego w zakresie urzàdzania gier w kasynach
gry oraz na automatach i na automatach o niskich
wygranych;
Przepisy ogólne
§ 1. Rozporzàdzenie okreÊla:
1) wyroby akcyzowe obj´te szczególnym nadzorem
podatkowym;
4) sposób wykonywania szczególnego nadzoru po-
datkowego w stosunku do poszczególnych bio-
komponentów;
————————
1)
Minister Finansów kieruje dzia∏em administracji rzàdowej
— finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozpo-
rzàdzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r.
w sprawie szczegó∏owego zakresu dzia∏ania Ministra Fi-
nansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93,
poz. 834).
5) tryb dokonywania i zakres zg∏oszeƒ zwiàzanych
z wykonywaniem dzia∏alnoÊci podlegajàcej szcze-
gólnemu nadzorowi podatkowemu;
6) szczegó∏owy zakres i tryb nak∏adania zabezpie-
czeƒ urz´dowych oraz rodzaje i formy tych zabez-
pieczeƒ;
2)
Zmiany wymienionej ustawy zosta∏y og∏oszone w Dz. U.
z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89,
poz. 804 i Nr 153, poz. 1271, z 2003 r. Nr 120, poz. 1122,
Nr 137, poz. 1302, Nr 199, poz. 1934 i Nr 217, poz. 2124
oraz z 2004 r. Nr 29, poz. 257.
7) szczegó∏owy zakres przygotowywania oraz ozna-
czania pomieszczeƒ, urzàdzeƒ i naczyƒ;
1002866861.003.png 1002866861.004.png
Dziennik Ustaw Nr 65
— 3834 —
Poz. 598
8) szczegó∏owy zakres i sposób przeprowadzenia
urz´dowego sprawdzenia podmiotów podlegajà-
cych szczególnemu nadzorowi podatkowemu;
9) zakres i sposób sprawowania sta∏ego nadzoru,
a tak˝e sposób przeprowadzania kontroli doraê-
nych i okresowych;
10) szczegó∏owe zasady i tryb pobierania próbek wy-
robów;
11) tryb niszczenia wyrobów obj´tych szczególnym
nadzorem podatkowym w przypadku stwierdze-
nia ich nieprzydatnoÊci do spo˝ycia, dalszego
przerobu lub zu˝ycia;
12) szczegó∏owe zasady i warunki przyjmowania, ma-
gazynowania, wydawania i przewo˝enia wyrobów
obj´tych szczególnym nadzorem podatkowym;
13) wzór upowa˝nienia pracownika szczególnego nad-
zoru podatkowego;
14) rodzaje prowadzonej dokumentacji, jej wzory,
a tak˝e szczegó∏owy sposób jej przygotowania
i prowadzenia.
1) alkohol etylowy, oznaczony symbolem PKWiU 15.92
oraz kodem CN 2207;
2) napoje alkoholowe destylowane, oznaczone sym-
bolem PKWiU 15.91 oraz kodem CN 2208, zwane
dalej „napojami spirytusowymi” oraz ich pó∏pro-
dukty;
3) piwo otrzymywane ze s∏odu, oznaczone symbo-
lem PKWiU 15.96.10-00 oraz kodem CN 2203 00,
zwane dalej „piwem”, napoje alkoholowe b´dàce
mieszaninà piwa i napojów bezalkoholowych,
w których rzeczywista zawartoÊç alkoholu przekra-
cza 0,5 % obj´toÊci, oznaczone symbolem PKWiU
ex 15.94.10 oraz kodem CN ex2206 00;
4) wino gronowe, oznaczone symbolem PKWiU 15.93
oraz kodem CN 2204, napoje fermentowane
(np. jab∏ecznik, wino z gruszek, miód pitny) pozo-
sta∏e; mieszane napoje zawierajàce alkohol, ozna-
czone symbolem PKWiU 15.94.10 oraz kodem
CN 2206 00, wermut gronowy i inne wina ze Êwie-
˝ych winogron przyprawione roÊlinami lub sub-
stancjami aromatycznymi, oznaczone symbolem
PKWiU 15.95.10 oraz kodem CN 2205, zwane dalej
„wyrobami winiarskimi”;
5) owoce pozosta∏e zakonserwowane, zawierajàce
w swym sk∏adzie alkohol etylowy, oznaczone sym-
bolem PKWiU ex15.33.25 oraz kodem CN ex2008,
pozosta∏e napoje alkoholowe o zawartoÊci alkoho-
lu powy˝ej 1,2 % obj´toÊci bez wzgl´du na sym-
bol PKWiU i kod CN, zwane dalej „napojami alko-
holowymi”;
6) cygara, równie˝ z obci´tymi koƒcami, cygaretki
i papierosy z tytoniu lub namiastek tytoniu, ozna-
czone symbolem PKWiU 16.00.11 oraz kodem CN
2402, tytoƒ do palenia, oznaczony symbolem
PKWiU 16.00.12-30 oraz kodem CN 2403 10, zwa-
ne dalej „wyrobami tytoniowymi”;
7) produkty rafinacji ropy naftowej, takie jak:
a) benzol, oznaczony symbolem PKWiU 24.14.73-20
oraz kodem CN 2707 10,
b) toluole stosowane jako paliwa nap´dowe lub
do ogrzewania, oznaczone symbolem PKWiU
24.14.73-30.1 oraz toluole do innych celów,
oznaczone symbolem PKWiU 24.14.73-30.2
sklasyfikowane w pozycji CN 2707 20,
c) ksylole stosowane jako paliwa nap´dowe lub
do ogrzewania, oznaczone symbolem PKWiU
24.14.73-30.3 oraz ksylole do innych celów,
oznaczone symbolem PKWiU 24.14.73-30.4
sklasyfikowane w pozycji CN 2707 30,
d) mieszaniny w´glowodorów aromatycznych pozo-
sta∏e, oznaczone symbolem PKWiU 24.14.73-40.3
sklasyfikowane w pozycji CN 2707 50,
e) benzyna silnikowa, w tym lotnicza, oznaczona
symbolem PKWiU 23.20.11, oleje lekkie pozo-
sta∏e otrzymane z przerobu ropy naftowej oraz
lekkie produkty przerobu, gdzie indziej nie-
sklasyfikowane, oznaczone symbolem PKWiU
23.20.13, obj´te kodami CN od 2710 11 do
2710 11 59 i CN 2710 11 90,
f) paliwo typu ci´˝kiej benzyny do silników
odrzutowych, oznaczone symbolem PKWiU
23.20.12 oraz kodem CN 2710 11 70,
§ 2. CzynnoÊci kontrolne w ramach szczególnego
nadzoru podatkowego sà wykonywane przez pracow-
ników lub funkcjonariuszy celnych zatrudnionych
w urz´dach celnych oraz w urz´dzie obs∏ugujàcym mi-
nistra w∏aÊciwego do spraw finansów publicznych,
zwanych dalej „pracownikami szczególnego nadzoru
podatkowego”, na podstawie upowa˝nienia, którego
wzór stanowi za∏àcznik nr 1 do rozporzàdzenia.
§ 3. Przez u˝yte w rozporzàdzeniu okreÊlenia:
1) podmiot — rozumie si´ osob´ prawnà, jednostk´
organizacyjnà nieposiadajàcà osobowoÊci praw-
nej lub osob´ fizycznà prowadzàcà dzia∏alnoÊç
podlegajàcà szczególnemu nadzorowi podatko-
wemu;
2) wyrób — rozumie si´ wyrób gotowy luzem lub
w opakowaniach jednostkowych, pó∏produkt w to-
ku produkcji, produkt uboczny lub odpadowy,
a tak˝e surowiec;
3) komórka sta∏ego nadzoru — rozumie si´ komórk´
organizacyjnà utworzonà przez w∏aÊciwego na-
czelnika urz´du celnego na terenie podmiotu pod-
legajàcego szczególnemu nadzorowi podatkowe-
mu w celu wykonywania czynnoÊci kontrolnych
w ramach tego nadzoru;
4) przesy∏ka — rozumie si´ okreÊlonà iloÊç wyrobów
wys∏anych do tego samego odbiorcy, tego same-
go dnia i na podstawie jednego dokumentu prze-
wozu; przesy∏k´ stanowi tak˝e okreÊlona partia
wyrobu przes∏ana do odbiorcy rurociàgiem.
Rozdzia∏ 2
Wyroby akcyzowe
obj´te szczególnym nadzorem podatkowym
§ 4. 1. Szczególnym nadzorem podatkowym sà ob-
j´te nast´pujàce wyroby akcyzowe, które sà obj´te
procedurà zawieszenia poboru podatku akcyzowego
lub zwolnione z podatku akcyzowego:
1002866861.005.png
Dziennik Ustaw Nr 65
— 3835 —
Poz. 598
g) nafta (w tym do silników odrzutowych), ozna-
czona symbolem PKWiU 23.20.14, obj´ta ko-
dami CN od 2710 19 21 do 2710 19 29,
h) oleje nap´dowe, oznaczone symbolem PKWiU
23.20.15 oraz oleje Êrednie pozosta∏e, gdzie in-
dziej niesklasyfikowane, oznaczone symbolem
PKWiU 23.20.16, obj´te kodami CN od 2710 19 31
do 2710 19 49, zwane dalej „olejami nap´do-
wymi”,
i) oleje opa∏owe, gdzie indziej niesklasyfikowa-
ne, oznaczone symbolem PKWiU 23.20.17, ob-
j´te kodami CN od 2710 19 51 do 2710 19 69,
zwane dalej „olejami opa∏owymi”,
j) propan i butan, skroplone, oznaczone symbo-
lem PKWiU 23.20.21 oraz etylen, propylen, bu-
tylen, butadien i pozosta∏e gazy pochodzenia
naftowego i w´glowodory gazowe, poza ga-
zem ziemnym, oznaczone symbolem PKWiU
23.20.22, obj´te pozycjà CN 2711, z wyjàtkiem
kodów CN 2711 11 00, 2711 21 00 oraz
2711 29 00,
k) w´glowodory acykliczne nasycone, oznaczo-
ne symbolem PKWiU 24.14.11-20 oraz kodem
CN 2901 10,
l) benzen,
go powinny zapewniç dokonanie pomiaru iloÊci uzy-
skanego alkoholu etylowego.
§ 6. 1. Podmioty wytwarzajàce alkohol etylowy,
z wyjàtkiem podmiotów wymienionych w § 7 ust. 5 i 6,
zak∏ady rektyfikujàce alkohol etylowy, zak∏ady odwad-
niania alkoholu etylowego i wytwórnie napojów spiry-
tusowych sà obj´te sta∏ym nadzorem.
2. W∏aÊciwy naczelnik urz´du celnego mo˝e objàç
sta∏ym nadzorem podmioty niewymienione w ust. 1,
je˝eli przerabiajà, zu˝ywajà lub magazynujà alkohol
etylowy w iloÊci przekraczajàcej rocznie 20 000 dm 3 al-
koholu etylowego 100 % vol.
§ 7. 1. Wytwarzanie, odzyskiwanie, oczyszczanie
i odwadnianie alkoholu etylowego mo˝e odbywaç si´
tylko w obecnoÊci pracownika szczególnego nadzoru
podatkowego.
2. Podmiot jest obowiàzany przes∏aç w∏aÊciwemu
naczelnikowi urz´du celnego co najmniej na 3 dni
przed zamierzonym wytwarzaniem, odzyskiwaniem,
oczyszczaniem lub odwadnianiem alkoholu etylowe-
go pisemne zg∏oszenie, podajàc:
1) iloÊç i rodzaj surowców lub innych produktów,
z których alkohol etylowy ma byç wytworzony lub
odzyskany;
2) miejsce i czas trwania czynnoÊci;
3) przewidywanà iloÊç alkoholu etylowego oraz spo-
sób ustalenia tej iloÊci.
oznaczony
symbolem
PKWiU
24.14.12-23 oraz kodem CN 2902 20,
m) toluen, oznaczony symbolem PKWiU 24.14.12-25
oraz kodem CN 2902 30,
n) o-ksylen,
oznaczony
symbolem
PKWiU
24.14.12-43 oraz kodem CN 2902 41,
o) p-ksylen,
oznaczony
symbolem
PKWiU
24.14.12-45.00 oraz kodem CN 2902 43,
p) m-ksylen, oznaczony symbolem PKWiU
24.14.12-47.10 oraz kodem CN 2902 42,
q) mieszaniny izomerów ksylenu, oznaczone
symbolem PKWiU 24.14.12-47.2 oraz kodem
CN 2902 44;
8) oleje opa∏owe i oleje nap´dowe, w zakresie zawar-
toÊci w nich nieusuwalnego znacznika oraz czer-
wonego barwnika, których dodatek okreÊlajà prze-
pisy wydane na podstawie art. 66 ust. 2 ustawy
z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym
(Dz. U. Nr 29, poz. 257), zwanej dalej „ustawà”;
9) wyroby, w odniesieniu do których na podstawie
przepisów dzia∏u IV ustawy, zosta∏ wprowadzony
obowiàzek oznaczania znakami akcyzy.
3. Podmiot, w którym jest sprawowany sta∏y nad-
zór, zawiadamia o czynnoÊciach, o których mowa
w ust. 1, komórk´ tego nadzoru na dzieƒ przed rozpo-
cz´ciem tych czynnoÊci.
4. Przy czynnoÊciach, o których mowa w ust. 1, obec-
noÊç pracownika szczególnego nadzoru podatkowego
nie jest wymagana, je˝eli zabezpieczenia urz´dowe,
o których mowa w § 47 ust. 1 pkt 1, na∏o˝one na po-
mieszczenia, urzàdzenia, aparatur´, zbiorniki i pojemniki
wykluczajà dost´p do alkoholu etylowego lub jego par
przed ustaleniem iloÊci uzyskanego alkoholu etylowego.
5. Przepis ust. 1 nie ma zastosowania do jednostek
naukowych, kontrolnych i doÊwiadczalnych oraz sa-
modzielnych laboratoriów naukowych i doÊwiadczal-
nych, w których w ciàgu roku ∏àczna iloÊç uzyskanego
alkoholu etylowego nie przekracza 300 dm 3
2. Przepis ust. 1 pkt 1 nie ma zastosowania do al-
koholu etylowego ska˝onego benzoesanem denato-
nium (Bitrex) w iloÊci nie mniejszej ni˝ 1 g/100 dm 3 al-
koholu etylowego 100 % vol, zabarwionego na fiole-
towo przez dodanie czystego fioletu krystalicznego
w iloÊci nie mniejszej ni˝ 160 mg/100 dm 3 alkoholu
etylowego 100 % vol, w opakowaniach jednostko-
wych o pojemnoÊci do 1 litra.
alkoholu
etylowego 100 % vol.
6. Przepisy ust. 1 i 2 nie majà zastosowania do go-
rzelni, w której wytwarza si´ alkohol etylowy surowy
w wyniku destylacji odfermentowanych zacierów lub
brzeczki, sporzàdzonych z surowców skrobiowo-cu-
krowych, zwanej dalej „gorzelnià rolniczà”.
Rozdzia∏ 3
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego
w stosunku do alkoholu etylowego
i napojów spirytusowych
§ 5. Urzàdzenia s∏u˝àce do wytwarzania, odzyski-
wania, oczyszczania i odwadniania alkoholu etylowe-
§ 8. 1. Ska˝anie alkoholu etylowego, dokonywane
na podstawie odr´bnych przepisów, odbywa si´
w obecnoÊci pracownika szczególnego nadzoru po-
datkowego. Z czynnoÊci ska˝enia sporzàdza si´ proto-
kó∏ wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 2 do roz-
porzàdzenia, co najmniej w dwóch egzemplarzach,
1002866861.006.png
Dziennik Ustaw Nr 65
— 3836 —
Poz. 598
z których jeden otrzymuje w∏aÊciwy naczelnik urz´du
celnego, a w przypadku sprawowania sta∏ego nadzoru
— komórka tego nadzoru. Je˝eli alkohol etylowy ska-
˝ony ma byç wys∏any do innego podmiotu, protokó∏
sporzàdza si´ w co najmniej trzech egzemplarzach.
2. W razie otrzymywania alkoholu etylowego po-
wsta∏ego w wyniku oczyszczania podmiot prowadzi
ksi´g´ kontroli alkoholu etylowego powrotnego we-
d∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 5 do rozporzà-
dzenia.
2. Podmiot przesy∏a w∏aÊciwemu naczelnikowi
urz´du celnego co najmniej na 3 dni, a w przypadku
sprawowania sta∏ego nadzoru — komórce tego nad-
zoru na dzieƒ przed zamierzonym ska˝aniem alkoholu
etylowego, pisemne zg∏oszenie zawierajàce nast´pu-
jàce dane:
1) dat´ zamierzonego ska˝ania, nazw´ pomieszcze-
nia oraz rodzaj naczyƒ, które b´dà u˝yte do prze-
prowadzenia ska˝ania;
2) obj´toÊç alkoholu etylowego wyra˝onà w dm 3 al-
koholu etylowego 100 % vol przeznaczonego do
ska˝ania oraz nazwy przewidzianych Êrodków ska-
˝ajàcych;
3) stwierdzenie, ˝e Êrodki ska˝ajàce, które majà byç
u˝yte, zosta∏y zbadane w celu ich identyfikacji.
3. Podmiot prowadzàcy dzia∏alnoÊç w zakresie wy-
twarzania, odzyskiwania, rektyfikacji, odwadniania
i rozlewu alkoholu etylowego oraz wytwarzania i roz-
lewu napojów spirytusowych prowadzi odpowiednio
ksi´gi kontroli:
1) obrotu alkoholem etylowym w magazynie — we-
d∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 6 do rozpo-
rzàdzenia;
2) rektyfikacji i odwadniania alkoholu etylowego —
wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 7 do roz-
porzàdzenia;
3) produkcji i rozlewu napojów spirytusowych — we-
d∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 8 do rozpo-
rzàdzenia.
4. Przepisu ust. 3 nie stosuje si´ do wytwarzania
alkoholu etylowego w gorzelniach rolniczych.
3. Zg∏oszenie, o którym mowa w ust. 2, nie jest wy-
magane, je˝eli podmiot zawiadomi pisemnie pracow-
nika szczególnego nadzoru podatkowego obecnego
przy ska˝aniu o nast´pnym terminie zamierzonego
ska˝ania i jego warunkach.
§ 11. 1. W gorzelni rolniczej stosuje si´ system za-
mkni´tego magazynu.
4. Je˝eli ska˝anie alkoholu etylowego odbywa si´
w okreÊlonych terminach i w niezmienionych warun-
kach, zg∏oszenia, o którym mowa w ust. 2, podmiot
dokonuje jednorazowo przed pierwszym ska˝aniem.
2. System zamkni´tego magazynu polega na:
1) na∏o˝eniu zabezpieczeƒ urz´dowych, o których
mowa w § 47 ust. 1 pkt 1, na urzàdzenia produkcyj-
ne i magazynowe alkoholu etylowego, w celu wy-
eliminowania dost´pu do alkoholu etylowego i je-
go par oraz flegmy spirytusowej;
2) okreÊlaniu dobowej iloÊci wyprodukowanego al-
koholu etylowego na podstawie wskazaƒ licznika
obj´toÊci;
3) wydawaniu alkoholu etylowego z magazynu oraz
nape∏nianiu alkoholem etylowym naczyƒ s∏u˝à-
cych do transportu tylko w obecnoÊci pracowni-
ków szczególnego nadzoru podatkowego.
5. Na naczyniach, w których jest przechowywany
alkohol etylowy oraz Êrodki ska˝ajàce, powinny byç
umieszczone napisy wskazujàce rodzaj alkoholu etylo-
wego oraz nazwy Êrodków ska˝ajàcych, a je˝eli naczy-
niami tymi sà beczki — tak˝e ich numery oraz tary.
§ 9. 1. Przechowywanie alkoholu etylowego, z wy-
jàtkiem alkoholu etylowego ska˝onego, powinno od-
bywaç si´ tylko w urz´dowo zabezpieczonym magazy-
nie lub naczyniach, a jego wydanie do przerobu lub
zu˝ycia powinno nast´powaç w obecnoÊci pracowni-
ka szczególnego nadzoru podatkowego.
§ 12. W gorzelni rolniczej rozchód alkoholu etylo-
wego z magazynu stanowi równoczeÊnie pozycj´
przychodowà w ewidencji, okreÊlajàcà iloÊç wyprodu-
kowanego alkoholu etylowego.
2. Przepis ust. 1 nie ma zastosowania do podmio-
tów wymienionych w § 51 ust. 2 pkt 1.
3. Podmiot zawiadamia w∏aÊciwego naczelnika
urz´du celnego co najmniej na 3 dni przed zamierzo-
nym pobraniem alkoholu etylowego z magazynu, po-
dajàc rodzaj i iloÊci alkoholu etylowego, jakie zamierza
zu˝yç lub przerobiç.
§ 13. 1. Pierwsza destylacja alkoholu etylowego po
rozpocz´ciu jego produkcji przez gorzelni´ rolniczà
mo˝e odbywaç si´ tylko w obecnoÊci pracowników
szczególnego nadzoru podatkowego, którzy spraw-
dzajà szczelnoÊç aparatury, przewodów i zbiornika
magazynowego alkoholu etylowego.
4. Do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 3,
stosuje si´ odpowiednio przepis § 8 ust. 3 i 4.
2. Za rozpocz´cie produkcji alkoholu etylowego
w gorzelni rolniczej uwa˝a si´ czynnoÊci techniczno-
-technologiczne, poczàwszy od dodania dro˝d˝y do
zacieru s∏odkiego.
§ 10. 1. Podmiot dokonujàcy przerobu lub zu˝ycia
alkoholu etylowego prowadzi ksi´gi kontroli:
1) obrotu alkoholem etylowym i jego ska˝enia — we-
d∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 3 do rozpo-
rzàdzenia;
2) przerobu alkoholu etylowego na ocet — wed∏ug
wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 4 do rozporzà-
dzenia.
3. Gorzelnia rolnicza przesy∏a w∏aÊciwemu naczel-
nikowi urz´du celnego, co najmniej na 3 dni przed roz-
pocz´ciem produkcji alkoholu etylowego, zg∏oszenie
o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego, sporzà-
1002866861.001.png
Dziennik Ustaw Nr 65
— 3837 —
Poz. 598
dzone wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 9 do
rozporzàdzenia.
w ksi´dze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylo-
wego.
4. Zmiany w produkcji alkoholu etylowego w go-
rzelni rolniczej, wynikajàce ze zmian iloÊci zacierów
w czasie procesu fermentacji, jak równie˝ zmian su-
rowców, wymagajà ponownego zg∏oszenia o zamie-
rzonej produkcji alkoholu etylowego. Przepis ust. 3
stosuje si´ odpowiednio.
2. Stan alkoholu etylowego stwierdzony w magazy-
nie przed i po jego wydaniu, pracownicy szczególnego
nadzoru podatkowego wpisujà do ksi´gi rewizyjnej ma-
gazynu alkoholu etylowego, prowadzonej wed∏ug wzo-
ru stanowiàcego za∏àcznik nr 11 do rozporzàdzenia.
3. Z czynnoÊci zwiàzanych z nalewem alkoholu ety-
lowego do naczyƒ s∏u˝àcych do transportu sporzàdza
si´ protokó∏ wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik
nr 12 do rozporzàdzenia.
5. Przebieg produkcji alkoholu etylowego w gorzel-
ni rolniczej nale˝y odnotowywaç w ksi´dze kontroli
produkcji i rozchodu alkoholu etylowego, prowadzonej
wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik nr 10 do rozpo-
rzàdzenia. W ksi´dze tej odnotowuje si´ te˝ zmiany
w produkcji alkoholu etylowego niewymagajàce po-
nownego zg∏oszenia o zamierzonej produkcji alkoholu
etylowego oraz wyniki codziennej obserwacji stanu
naczynia przelewowego w szafce stàgwi oraz posadzki
pomieszczeƒ magazynowych alkoholu etylowego.
4. W przypadku ska˝ania alkoholu etylowego w go-
rzelni rolniczej stosuje si´ odpowiednio przepisy § 8.
§ 18. W gorzelni rolniczej przeprowadza si´ roczne
i doraêne kontrole obrachunkowe, o których mowa
w § 53 ust. 1. Kontrole obrachunkowe doraêne obej-
mujàce kolejne okresy produkcji sà przeprowadzane
w terminie trzymiesi´cznym, liczàc od dnia zakoƒcze-
nia produkcji.
§ 14. Urzàdzenia, w tym aparatura gorzelni rolni-
czej, na które na∏o˝ono zabezpieczenia urz´dowe, o któ-
rych mowa w § 47 ust. 1 pkt 1, nie mogà byç u˝ywane
do innych celów ni˝ produkcja alkoholu etylowego.
Rozdzia∏ 4
§ 15. Otwarcie i badanie licznika obj´toÊci w go-
rzelni rolniczej pracownicy szczególnego nadzoru po-
datkowego odnotowujà w ksi´dze kontroli produkcji
i rozchodu alkoholu etylowego, zamieszczajàc infor-
macj´ o dacie i przyczynie otwarcia, stanie poczàtko-
wym i koƒcowym licznika oraz stanie zabezpieczeƒ
urz´dowych, o których mowa w § 47 ust. 1 pkt 1. Zdj´-
cie i na∏o˝enie tych zabezpieczeƒ na liczniku obj´toÊci
odnotowuje si´ równie˝ w spisie zabezpieczeƒ urz´do-
wych, o którym mowa w § 47 ust. 4.
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego
w stosunku do piwa
§ 19. 1. Podmioty wytwarzajàce piwo lub napoje
alkoholowe b´dàce mieszaninà piwa i napojów bezal-
koholowych, w których rzeczywista zawartoÊç alkoho-
lu przekracza 0,5 % obj´toÊci, w zwiàzku z § 59, mogà
byç obj´te sta∏ym nadzorem.
2. Podmiot jest obowiàzany co najmniej na 3 dni
przed rozpocz´ciem procesów produkcyjnych przes∏aç
w∏aÊciwemu naczelnikowi urz´du celnego, a w przy-
padku sprawowania sta∏ego nadzoru — komórce tego
nadzoru na dzieƒ przed ich rozpocz´ciem, wykaz ter-
minów warek piwa na nast´pny okres.
§ 16. 1. W przypadku powiadomienia przez pod-
miot w∏aÊciwego naczelnika urz´du celnego o zaci´ciu
si´ licznika obj´toÊci albo o nieszczelnoÊci aparatury,
przewodów i urzàdzeƒ, jak równie˝ o przelaniu si´ al-
koholu etylowego do naczynia przelewowego w szaf-
ce stàgwi, przelaniu si´ alkoholu etylowego ze zbiorni-
ka pomocniczego (odbieralnika) albo ze zbiornika ma-
gazynowego w gorzelni rolniczej, pracownicy szcze-
gólnego nadzoru podatkowego przeprowadzajà szcze-
gó∏owe badania przyczyn zdarzeƒ, a po usuni´ciu
usterek nak∏adajà ponownie zabezpieczenia urz´do-
we, o których mowa w § 47 ust. 1 pkt 1, sporzàdzajàc
z tych czynnoÊci protokó∏ i dokonujàc w ksi´dze kon-
troli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego adnota-
cji o przyczynach powstania usterek.
3. Zmiany w ustalonym wykazie, o którym mowa
w ust. 2, powinny byç odnotowane w odpisie tego wy-
kazu oraz niezw∏ocznie zg∏oszone w∏aÊciwemu naczel-
nikowi urz´du celnego, a w przypadku sprawowania
sta∏ego nadzoru — komórce tego nadzoru.
§ 20. Podmiot jest obowiàzany do odnotowywania
czynnoÊci produkcyjnych dotyczàcych sporzàdzenia
warki piwa i zmian w obj´toÊci brzeczki piwnej oraz
rozlewu i obrotu piwem w:
1) dokumencie przebiegu gotowania warki, sporzà-
dzonym wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik
nr 13 do rozporzàdzenia;
2) ksi´dze kontroli przychodu i rozchodu piwa, pro-
wadzonej wed∏ug wzoru stanowiàcego za∏àcznik
nr 14 do rozporzàdzenia.
2. Ka˝dy przypadek wystàpienia usterek, o których
mowa w ust. 1, podmiot powinien odnotowaç w ksi´-
dze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego,
zamieszczajàc dat´, godzin´ i stan licznika obj´toÊci.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje si´ tak˝e w razie wy-
cieku alkoholu etylowego spowodowanego awarià
urzàdzeƒ lub kl´skà ˝ywio∏owà, przy czym podmiot
jest obowiàzany natychmiast przerwaç odp´d alkoho-
lu etylowego i podjàç niezb´dne czynnoÊci przeciw-
dzia∏ajàce zwi´kszaniu si´ strat.
§ 21. 1. Podmiot wytwarzajàcy napoje alkoholowe
b´dàce mieszaninà piwa i napojów bezalkoholowych,
w których rzeczywista zawartoÊç alkoholu przekracza
0,5 % obj´toÊci, jest obowiàzany przes∏aç w∏aÊciwe-
mu naczelnikowi urz´du celnego co najmniej na
3 dni przed rozpocz´ciem procesów produkcyjnych,
§ 17. 1. Ka˝da iloÊç alkoholu etylowego wydawana
z magazynu gorzelni rolniczej powinna byç zapisana
1002866861.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin