Składniki
• 4 plastry sznycli cielęcych
• 40 dkg kurek
• 1/2 kostki masła
• 2 duże ząbki czosnku
• 1 łyżka startego parmezanu
• 1 gęsta śmietana
• 2 szklanki bulionu
• 1 łyżeczka mąki
• przyprawy - sól , pieprz
Etapy przygotowania
1. Czyste kurki gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut.
2. W tym czasie rozbitą cielęcinę smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odkładamy mięso do żaroodpornego garnka i grzejemy na kuchence na minimalnym ogniu.
3. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso rozpuszczamy masło , następnie dodajemy mąkę i dobrze mieszmy . Wlewamy powoli bulion ciągle mieszając. Jak sos zgęstnieje wrzucamy parmezan i wyciśnięty czosnek. Ciągle mieszamy ok 1 min. Wrzucamy ugotowane kurki i jeszcze gotujemy ok 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
4. Usmazone mięso kładziemy na talerzu , polewamy sosem. Podajemy z kopytkami. Wszystko można posypać koprem
zadok