Cielęcina z kurkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 4 plastry sznycli cielęcych

 

• 40 dkg kurek

 

• 1/2 kostki masła

 

• 2 duże ząbki czosnku

 

• 1 łyżka startego parmezanu

 

• 1 gęsta śmietana

 

• 2 szklanki bulionu

 

• 1 łyżeczka mąki

 

• przyprawy - sól , pieprz

 

Etapy przygotowania

 

1. Czyste kurki gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut.

 

2. W tym czasie rozbitą cielęcinę smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odkładamy mięso do żaroodpornego garnka i grzejemy na kuchence na minimalnym ogniu.

 

3. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso rozpuszczamy masło , następnie dodajemy mąkę i dobrze mieszmy . Wlewamy powoli bulion ciągle mieszając. Jak sos zgęstnieje wrzucamy parmezan i wyciśnięty czosnek. Ciągle mieszamy ok 1 min. Wrzucamy ugotowane kurki i jeszcze gotujemy ok 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.

 

4. Usmazone mięso kładziemy na talerzu , polewamy sosem. Podajemy z kopytkami. Wszystko można posypać koprem

Zgłoś jeśli naruszono regulamin