Knedle z serem.doc

(25 KB) Pobierz
"Knedle z serem "

"Knedle z serem "

 

Składniki:

500 g białego sera,
130 g tartej bułki,
3 bułki,
sól,
3 jaja,
3 filiżanki kwaśnej śmietany,
100 g mąki,
cukier puder,
130 g masła.

 

Sposób przyrządzenia:

        Do przetartego przez sito białego sera dodać filiżankę kwaśnej śmietany, 3 żółtka i 30 g stopionego masła, posolić i wszystko razem dokładnie wyrobić. Bułki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kostki bułki wymieszać razem z mąką, pianą ubitą z białek i masą serową. Odstawić na ok. 10 min., potem formować małe knedle i gotować je w osolonej wodzie. Odsączyć. Przed podaniem polać tartą bułką zrumienioną na reszcie masła, polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin