Knedle ruskie.doc

(25 KB) Pobierz
"Knedle ruskie "

"Knedle ruskie "

 

Składniki:

1.25 kg ziemniaków,
duża cebula,
40 dkg twarogu,
3 jaja,
30 dkg kaszy manny,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
10 dkg tłuszczu (słonina),
sól,
4 łyżki tartej bułki,
pieprz majeranek.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce, dodać przesmażaną cebulę, trochę majeranku, roztarty twaróg, jaja, mąkę, kaszę mannę i pieprz. Ciasto dokładnie wyrobić, formować kule i gotować w słonej wodzie. Po wyjęciu z wody posypać tartą bułką i obsmażyć na tłuszczu. Można podawać z surówkami lub gotowaną kapustą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin