Knedle ziemniaczane.doc

(25 KB) Pobierz
Knedle ziemniaczane "

Knedle ziemniaczane "

 

Składniki:

20 dkg ziemniaków,
10 dkg kaszy manny,
kilka kromek bułki paryskiej,
2 szkl. mleka,
łyżka masła lub margaryny,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Iemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i odcisnąć z soku. W mleku ugotować kaszę mannę i jeszcze gorącą wymieszać z tartymi ziemniakami. Kromki bułki pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć w tłuszczu. Masę ziemniaczaną wyrobić, dodając trochę soli. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formować niewielkie placuszki, na każdym położyć po kilka kostek przyrumienionej bułki, zlepiać i formować knedle. Gotować w osolonej wodzie przez 15 - 20 min. Wyjmować cedzakiem i podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub z sosami albo topioną słoniną jako samodzielne danie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin