Ciasto rodzynkowo-czekoladowe
Składniki:
Biszkopt:
· 8 jaj
· 3/4 szklanki cukru
· 2 szklanki mąki tortowej
· łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
· 2 budynie czekoladowe
· 1/2 l + 1/4 szklanki mleka
· 1 kostka margaryny
· 1 dżem z czarnej porzeczki
Masa rodzynkowa:
· 1/2 kostki masła
· 40 dag rodzynek
· alkohol (rum lub wódka)
· 1 czekolada gorzka
· 1 czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać alkoholem na 24 godziny (muszą być przykryte ).
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać mąkę z proszkiem i lekko zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w piekarniku w 180 stopni.
Ugotować dwa budynie, wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny i powoli po 1 łyżce wkręcać zimny budyń. Roztopić 1/2 kostki masła z czekoladami, dodać odsączone rodzynki. Biszkopt przeciąć na połowę, posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć masę rodzynkową. Wielkość blaszki 28 x 40 cm.
lawinska1973