Śnieżki z czekoladą.doc

(26 KB) Pobierz
Śnieżki z czekoladą

Śnieżki z czekoladą

Składniki na około 31 ciasteczek:


160g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
większa szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobno poszatkowanych orzechów
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych


Dodatkowo:
około 3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
 
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć  z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3-4 minuty, aż masło zrobi się kremowe.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromat i mieszać przez około 1 minutę. Dodać połowę mąki, wymieszać.

4. Mikser odstawić. Do ciasta dodać resztę mąki i wymieszać rękoma. Dodać orzechy, czekoladę, wymieszać.

5. Z ciasta w rękach formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC).

6. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym.

7. Ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin