Składniki na około 31 ciasteczek:
160g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)1/3 łyżeczki aromatu waniliowego2 szklanki mąki większa szczypta soli1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki proszku do pieczenia100g drobno poszatkowanych orzechów100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Dodatkowo:około 3-4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3-4 minuty, aż masło zrobi się kremowe.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromat i mieszać przez około 1 minutę. Dodać połowę mąki, wymieszać.
4. Mikser odstawić. Do ciasta dodać resztę mąki i wymieszać rękoma. Dodać orzechy, czekoladę, wymieszać.
5. Z ciasta w rękach formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC).
6. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym.
7. Ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
viktus