Pralinki z orzechów laskowych.doc

(25 KB) Pobierz
Pralinki z orzechów laskowych

Pralinki z orzechów laskowych

SKŁADNIKI (około 26sztuk):

150g orzechów laskowych
120g Nutelli
120g czekolady deserowej
40g masła
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka wódki

     Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku nagrzanym do 190st do momentu aż skórki popękają i zaczną odchodzić. Orzechy obrać i ostudzić. 90g orzechów zmielić na mąkę, pozostałe drobno pokroić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na jednolitą masę (można mikserem). Masę można, ale nie trzeba, schłodzić około 30minut w lodówce. Lekko zwilżonymi dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na 15-20minut do zamrażalnika.

DODATKOWO:
150g czekolady deserowej
1 łyżka oleju
kilka orzechów laskowych, drobno pokrojonych

     Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do wąskiego naczynia. Schłodzone czekoladki kolejno nabijać na patyczek do szaszłyków i zamaczać w czekoladzie. Układać na papierze do pieczenia i ozdobić kawałeczkami orzechów. Gotowe pozostawić do zastygnięcia czekolady (w temperaturze pokojowej).

Przechowywać do 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Pralinki mogą być przechowywane do 14dni, podówczas jednak w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin