SKŁADNIKI (około 26sztuk):
150g orzechów laskowych120g Nutelli120g czekolady deserowej40g masła1/2 szklanki mleka w proszku1 łyżka wódki
Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku nagrzanym do 190st do momentu aż skórki popękają i zaczną odchodzić. Orzechy obrać i ostudzić. 90g orzechów zmielić na mąkę, pozostałe drobno pokroić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na jednolitą masę (można mikserem). Masę można, ale nie trzeba, schłodzić około 30minut w lodówce. Lekko zwilżonymi dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na 15-20minut do zamrażalnika.
DODATKOWO:150g czekolady deserowej1 łyżka olejukilka orzechów laskowych, drobno pokrojonych
Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do wąskiego naczynia. Schłodzone czekoladki kolejno nabijać na patyczek do szaszłyków i zamaczać w czekoladzie. Układać na papierze do pieczenia i ozdobić kawałeczkami orzechów. Gotowe pozostawić do zastygnięcia czekolady (w temperaturze pokojowej).
Przechowywać do 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Pralinki mogą być przechowywane do 14dni, podówczas jednak w lodówce.
viktus