Zrazy z sarny z pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

50 dag udźca bez kości lub combra,

marynata do mięsa,

8 dag słoniny,

2 dag mąki,

tłuszcz,

40 dag pieczarek,

1/2 szklanki śmietany,

2 jajka,

sól,

pieprz i przyprawa do zup do smaku.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa plastry). Zrazy rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając im kształt owalnych. Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć ze śmietaną i jajkami oraz przyprawami, zalać zrazy i zapiec. Podawać z ryżem i surówkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin