Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra,
marynata do mięsa,
8 dag słoniny,
2 dag mąki,
tłuszcz,
40 dag pieczarek,
1/2 szklanki śmietany,
2 jajka,
sól,
pieprz i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa plastry). Zrazy rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając im kształt owalnych. Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć ze śmietaną i jajkami oraz przyprawami, zalać zrazy i zapiec. Podawać z ryżem i surówkami.
marysiari