grzybek tybetański.txt

(9 KB) Pobierz
Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłšcznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne sš tylko:


1.Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka)  tu możesz KUPIĆ GRZYBKA;
2.Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego);
3.Szklany słoik lub pojemnik z oddychajšcym wieczkiem (może być gaza, ciereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
4.Niemetalowe sitko;
5.Niemetalowa łyżka.

ZASADY HODOWLI
1.Grzybka przepłucz zimnš bieżšcš wodš na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
2.Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklankš nieprzegotowanego mleka (jeli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
3.Słoik lub naczynie przykrywamy gazš lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
4.Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
5.Po 24 godzinach przemieszaj go plastikowš lub drewnianš łyżkš i przeced przez plastikowe sitko  napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w cišgu kolejnej doby).
6.Grzybka przepłucz zimnš bieżšcš wodš na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
7.Ponownie umieć grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
8.itd.



UWAGI:

Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa).

Do hodowli grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!

Mleko kupować lepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite sš wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone prosto od krowy).




Kurację zaczynamy od picia małych iloci kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będš układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek kefiru uniknšć można czasem występujšcej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na poczštku stosowania kuracji.

Kuracja ma trwać 20 dni, po których następuje 10-cio dniowa przerwa. Kurację powtarzamy nawet przez 5-6 m-cy.

W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi zwišzane z hodowlš, choć nie pijemy kefiru.

Podczas hodowli grzybek ronie i zwiększa swojš objętoć, więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe iloci napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami (kulinarnymi czy kosmetycznymi).

Zalewajšc większš iloć grzybka mniejszš ilociš mleka skracamy czas produkcji napoju (np. po 8h  zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć kwaskowaty smak podobny do kefiru lub kwanego mleka (proporcja 2 łyżeczki grzybka na 1 szklankę mleka na 24 h). Jeli grzybka jest dużo, a mleka mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymujšc dłużej grzybka 24 godziny fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardzo kwany.

Grzybka można mrozić lub suszyć, jeli planowana jest np. dłuższa przerwa w stosowaniu kuracji.



żródło http://grzybektybetanski.pl/


(na stronie również filmik pokazujšcy całš procedurę opieki nad grzybkiem)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Ma on wiele cennych właciwoci, a może nawet najwięcej poród fermentowanych produktów mleczarskich.

Ten mleczny napój jest ródłem probiotyków, zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlajšc nasz  przewód pokarmowy (głównie jelita) oczyszczajš go z toksyn oraz usprawniajš proces trawienny. Ponadto kefir ten (w odróżnieniu od sklepowych, komercyjnie produkowanych kefirów) jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę  B3, kwas foliowy  B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez. Spektrum korzystnych mikroorganizmów zawartych w komercyjnych sklepowych kefirach jest znacznie bardziej ograniczone. Większoć z nich nie zawiera także żywych kultur drożdży, co zmienia charakter fermentacji, a w konsekwencji ich mikroflora, skład i właciwoci nie sš tak wszechstronne, jak w przypadku kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego


 Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominajš w wyglšdzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie. Sš to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów  głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie  polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancjš utrzymujšcš strukturę ziarna kefirowego.

Ziarna zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodujš jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagajšcy trawienie, napój. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem przypominajšcym dawne kwane mleko. Smak kefiru jest lekko kwany, delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.

Produkowanie tego smacznego i zdrowego napoju jest bardzo proste i możliwe do wykonania w domu. Wszystko, co do tego potrzebne, to trochę mleka, ziarna kefirowe oraz sitko, łyżka i słoik lub inne szklane naczynie.


---------------------------------------------------------------------------------------------------

O zdrowotnych właciwociach kefiru otrzymywanego z ziaren grzybka tybetańskiego można pisać wiele. Dla tych, którzy nie chcš, nie majš czasu, nie sš aż tak dociekliwi, lub z innych jeszcze przyczyn, nie będš czytać całoci wpisu (czy choćby wytłuszczonych fragmentów) powięconego temu zagadnieniu, przedstawiam poniżej skrót informacji w tym zakresie (pełen tekst dla wytrwałych i dociekliwych dostępny TUTAJ ).

O zdrowotnych właciwociach kefiru z grzybka tybetańskiego  Informacje w pigułce

Napój z grzybka (kefir) jest bogaty w białko, witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy.

Witaminy zawarte w kefirze z ziaren grzybka tybetańskiego sš ponadto łatwo przyswajalne przez organizm, bo sš składnikami naturalnie otrzymanego produktu.

Podkrela się następujšce właciwoci kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego:

antybakteryjne,


antygrzybiczne,


antynowotworowe,


przeciwzapalne,


podnoszšce odpornoć.


Jak pisze dr. Susanne Ehlers o terapii grzybami leczniczymi w tym również grzybkiem tybetańskim: () w przeciwieństwie do medycyny konwencjonalnej, terapia grzybami leczniczymi jest ukierunkowana na przywrócenie zdrowia poprzez tak zwanš homeostazę. Pojęcie to oznacza równowagę wszystkich stale przebiegajšcych procesów w organizmie, np. równowagę mineralnš, enzymatycznš, hormonalnš, wodnš, elektrolitycznš i immunologicznš. Grzyby witalne majš zatem właciwoci regulujšce, tzn. u ludzi z wysokim cinieniem powodujš wyrównujšce obniżenie cinienia, u tych ze skrajnie niskim cinieniem krwi  podwyższenie cinienia. To samo odnosi się do stanu psychicznego, trawienia, cholesterolu, alergii, nowotworów!


REGULARNE SPOŻYWANIE KEFIRU:


reguluje przemianę materii,


hamuje wzrost komórek nowotworowych,


wytwarza interferon zwalczajšcy wirusy,


leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołšdka i dwunastnicy,


działa oczyszczajšco wspomagajšc detoksykację organizmu oraz łagodzšc objawy alergii,


wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,


rozkłada tzw. zły cholesterol i złogi w naczyniach tętniczych,


reguluje cinienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,


leczy choroby wštroby, ledziony i trzustki,


stymuluje działanie układu odpornociowego,


zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe,


leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegajšce w woreczku żółciowym,


leczy stany zapalne wytwarzajšc naturalne i bezpieczne dla układu odpornociowego antybiotyki,


hamuje i leczy infekcje grzybicze  drożdżyca narzšdów płciowych, grzybica stóp,


wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,


eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,


łagodzi skutki stresu,


pomaga walczyć z bezsennociš,


zwiększa libido,


hamuje proces starzenia się komórek,


przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).





Kefir może również pomóc wyeliminować niezdrowy wpływ spożywania złej jakoci żywnoci, jakš czasem (rzadziej lub częciej, wiadomie lub niewiadomie) dostarczamy swojemu organizmowi  mylę tu o nie tylko o fast food-ach, ale również o wysokoprzetworzonej żywnoci o niskich wartociach odżywczych oraz wysokim nasyceniu konserwantami i sztucznymi dodatkami barwišcymi, czy smakowymi. Przez regularne picie kefiru organizm staje się lepiej odżywiony i zrównoważony.

Jego doskonałe wartoci odżywcze stanowiš o leczniczych i zdrowotnych korzyciach dla ludzi w każdym stanie zdrowia  i chorych, i w okresie leczenia, czy rekonwalescencji, i profilaktycznie starajšcych się zapobiegać różnorakim schorzeniom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Po więcej informacji na temat grzybka tybetańskiego zapraszam na stronę http://grzybektybetanski.pl

Osobicie polecam korzystanie ze wspaniałych właciwoci alg i grzybka tybetańskiego. Dobrosława

Zgłoś jeśli naruszono regulamin