Ciasta domowe - Torty.pdf

(6262 KB) Pobierz
Nr 25/92
DM 3,20 • FF R,OO
CIASTA DOMOWE
Wydanie Specjalne MOJEJ KUCIBTJ
13.50 0 ,-
Kurs wykonania kremów do tortów
891427684.050.png 891427684.060.png 891427684.067.png 891427684.068.png 891427684.001.png 891427684.002.png 891427684.003.png 891427684.004.png 891427684.005.png
Drodzy Czytelnicy!
WYPIEKI NA
UROCZYSTOŚCI:
8-10 Tort gratulacyjny
22 i 32 Tort "podchmielony"
18/19 Tort świąteczny
25
Torty mogą być wspaniałym ukoronowaniem
każdego przyjęcia. Są eleganckie, pięknie przystro-
jone, smaczne i wzbudzają podziw.
Wiele osób uważa je za bardzo trudne do wy-
konania, lecz my proponujemy torty, które zawsze
się udają!
Ciasto, które na pewno nie opadnie; dekoracja,
która nie sprawi kłopotu; krem przygotowany
łatwo i szybko - oto niepodważalne atuty naszych
propozycji.
Warto pamiętać, że sposób ozdobienia tortu
zależeć powinien tylko i wyłącznie od własnej
fantazji. Naszą ofertę prosimy traktować jako
"punkt wyjścia ".
Wkrótce Święta, Nowy Rok, karnawał...
Tort nugatowy
ZNANE NA CAlYM
ŚWIECIE:
4/5 Tort wiśniowy
ze Schwarzwaldu
10/11 Szwajcarski
tort wiśniowy
12/13 Mediolański
tort "Aida"
14/15 Budapeszteński
tort "Dobosz"
TORTY OWOCOWE:
6/7 Tort truskawkowo-
-marcepanowy
i tort cytrynowy
20/21 Tort ananasowo-
~-śmietankowy
26/27 Tort "Krambambuli"
28/29 Warstwowy
tort malinowy
A więc miłej lektury
i... smacznego
życzy
Redakcja
Drodzy Czytelnicy!
Kurs marki niemieckiej stale rośnie. Powoduje
to sukcesywne zwiększanie kosztów druku "Ciast
Domowych", które wydawane w RFN.
W tej sytuacji zmuszeni jesteśmy zwiększyć cenę
egzemplarza. Mamy nadzieję, że ta zmiana spotka
się z Waszym zrozumieniem i akceptacją.
Od Czytelników, którzy już zaprenumerowali
"Ciasta Domowe" na 1993 r., nie będziemy pobie-
rać dopłat do końca okresu, na który została
wniesiona przedpłata.
TORTY O
PRZEDŁUŻONEJ
ŚWIEŻOŚCI:
13
Tort czekoladowo-
-kawowy
30/31
Tort rumowy
PORADNIK:
16-18 Wszystko
o kremach
Wydawca
oz - Druek und Verlags - GmbH
ROmerslrasse 90, 0-7888 Rhein-
faldan .
Wydawca: H. + E. Medwelh
Wydawca wersji polskiej:
Przedsiębiorstwo
Produkeyjno-Uslugowe
...kler
ul. Czarnieckiego 1
50-950 Wrocław 2. skr. poczt. 608,
tel. 55-11-05, fax 55-42-25.
Redaktor naczelny:
Kinga Tomaszewska
Redaktor techniczny:
Ewa Nyczowska
Tłumaczenie:
Grzegorz Krajewski
Sklad tekstów:
Alicja Ebertowicz
Printed in Germany
~ Copyright 1992
891427684.006.png 891427684.007.png 891427684.008.png 891427684.009.png 891427684.010.png 891427684.011.png 891427684.012.png 891427684.013.png 891427684.014.png 891427684.015.png 891427684.016.png 891427684.017.png 891427684.018.png 891427684.019.png 891427684.020.png 891427684.021.png 891427684.022.png 891427684.023.png 891427684.024.png 891427684.025.png
Ulubieniec wszystkich:
TORT WiŚNIOWY
ZE SCHWARZWAlDU
Składniki:
125 g masła lub mar9l!-ry~
ny~5 g cukJ'j!, l opako-
wanie cukru waml,oweg~
5@,.§? g mondamJmt f!!!'-
likatnej mą!Q kukury'dzla-
nej)J_65 g mąkj,~ czubate
ł}'żeczki proszku do ple-
cze~ 100 g m,eloJ]Ych.
migdałóVf,.. 125..9 gorzklel
czekolady.; 7 łyzek komPo-
tu z wiśn~ 1/21 śmietany,
l słoik (46Q..g) wydryjgwa-
!!}'ch wiśnj; tarta czeko-
lada do posypania.
W ten sposób można uniknąć
sytuacji, gdy niezupełnie świeże
jajo zepsuje smak całego ciasta.
Następnie żółtka dodać do
tłuszczu j cukru.
Mąkę kukurydzianą, mąkę i
proszek do pieczenia przesiać
przez sitko i wymieszać.
Tluszcz trzymać okola 1 go-
dziny w temperaturze pokojowej,
by zmiękl, następnie włożyć do
miski.
Dodać cukier i cukier wanilio-
Składniki dokładnie utrzeć za
pomocą miksera elektrycznego.
wy .
wać żółtka.
"
Przy ucieraniu ręcznym nale-
ży pamiętać, żeby cukier ubić
bardzo dokładnie z tłuszczem.
Sygnałem, że cukier się rozpuścił
jest jaśniejsza barwa masy.
Dopiero wtedy po jednym doda-
Rozbić jaja, oddzielić żółtka od
białek. Białka odlożyć do osobnej
miski , a żółtka do filiżanki.
Wreszcie wsypać wcześniej
przesianą mąkę.
4
891427684.026.png 891427684.027.png 891427684.028.png 891427684.029.png 891427684.030.png 891427684.031.png 891427684.032.png 891427684.033.png 891427684.034.png 891427684.035.png 891427684.036.png 891427684.037.png 891427684.038.png 891427684.039.png 891427684.040.png 891427684.041.png 891427684.042.png 891427684.043.png 891427684.044.png 891427684.045.png 891427684.046.png
 
-
-
Z białek ubić bardzo sztywną
pianę i wymieszać z utartą masą.
Na końcu wsypać migdały i startą
czekoladę·
Nasmarować tylko (!) dno
tortownicy o średnicy 26 cm i
wlać ciasto. Jeżeli posmarowane
zostaną również boki , to lekkie
ciasto biszkoptowe na pewno
opadnie.
stopni.
Po upieczeniu ciasto zostawić
do ostygnięcia w piekarniku , a na-
stępnie przekroić na trzy warstwy.
tem.
Następnie u/ożyć dobrze od-
sączone wiśnie i równo rozsmaro-
wać bitą śmietanę.
Przykryć trzecią warstwą i
ostrożnie przycisnąć. Skropić
kompotem i posmarować bitą
śmietaną. To samo zrobić z bocz-
ną powierzchnią.
Dekorować startą czekoladą,
kwiatkami z bitej śmietany i wiś­
niami.
Naj/atwiej zrobić to używając
wystarczjąco długiej i silnej ba-
wełnianej nici.
Do/ną część nasączyć kompo-
tem wiśniowym i posmarować
cienką warstwą bitej śmietany.
P%żyć na niej drugą warstwę
ciasta i ją również skropić kompo-
Piec ok. 40 min. w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 200
891427684.047.png 891427684.048.png 891427684.049.png 891427684.051.png 891427684.052.png 891427684.053.png
 
Najlżejsze są
torty owocowe:
TORTTRUSKAWKOWo-
-MARCEPANOWY
Składniki:
1 bisz~t o średnicy 26
cm, 2 jl1jka, 100 g masy
marcepanowej, 100 g
cukru pudru, 750 g trus-
kawek 8 listków białej
żelatyny, 200 g białegC!
sera, 100 g cukru, po 2
łyżki soku cytrvnowegQj
likieru pomarańczowego,
400 g śmietany, 100 g
konfitur malinowych,
orzeszki pistacjowe.
1 gotowy biszkopt (lub upie-
czony na bazie 3 jaj. w piekarniku
nagrzanym do temperatury 175
stopni , przez 30-35 minut). prze-
kroić na trzy warstwy.
Masę marcepanową zagnieść
z 50 g cukru pudru i rozwalkować
na kolo wielkości ciasta.
Umyć i odsączyć truskawki,
pokroić na polówki, 250 g odlożyć
do garnirowania. Polowę pozosta-
Iych poćwiartować, resztę zmik-
sować. W zimnej wodzie namo-
czyć żelatynę.
Ser utrzeć z 2 żółtkami, resztą
cukru pudru, cukrem, sokiem cy-
trynowym i likierem pomarańczo­
wym.
Ubić osobno śmietanę i bial-
ka, następnie 1/3 śmietany zmie-
szać z pianą. W wodzie na malym
ogniu rozpuścić żelatynę, następ­
nie wymieszać ją z serem .
Na końcu dodać śmietanę wy-
mieszaną z bialkami i puree z
truskawek oraz poćwiartowane
owoce .
Dolną warstwę ciasta posma-
rować konfiturami i wylożyć masą
marcepanową, postawić na
tortownicy.
ozdobić kwiatkami z bitej śmie­
tany i pistacjami .
Bok lormy oblożyć papierem i
zamknąć wokól tortu. Polowę kre-
mu serowego ułożyć na warstwie
marcepanowej.
Przykryć drugą warstwą ciasta
i ją również posmarować konlitu-
rami i niewielką ilością kremu.
Lekko przycisnąć ostatnią
warstwą, następnie posmarować
ją resztą kremu serowego.
Na wierzchu ulożyć truskawki
i wstawić na 2 godziny do lodów-
ki.
Jeśli komuś bardziej podoba
się tort w kształcie serca, musi u-
piec biszkopt w specjałnej formie
o takim kształcie.
Także w tym wypadku należy
wykonać masę marcepanową i
krem serowy, jeszcze bardziej
dbając o ich lekkość.
Nasze babeczki z jagodami
upiekliśmy z ciasta do tortów
owocowych w proszku . bardzo
chrupiące.
Następnie tort wyjąć z łormy,
891427684.054.png 891427684.055.png 891427684.056.png 891427684.057.png 891427684.058.png 891427684.059.png 891427684.061.png 891427684.062.png 891427684.063.png 891427684.064.png 891427684.065.png 891427684.066.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin