Ciasta domowe - Torty.pdf
(
6262 KB
)
Pobierz
Nr 25/92
DM 3,20 • FF R,OO
CIASTA DOMOWE
Wydanie Specjalne MOJEJ KUCIBTJ
13.50
0
,-
zł
Kurs wykonania kremów do tortów
Drodzy Czytelnicy!
WYPIEKI NA
UROCZYSTOŚCI:
8-10 Tort gratulacyjny
22 i 32 Tort "podchmielony"
18/19 Tort
świąteczny
25
Torty
mogą być wspaniałym
ukoronowaniem
każdego przyjęcia. Są
eleganckie,
pięknie
przystro-
jone, smaczne i
wzbudzają
podziw.
Wiele osób
uważa
je
za
bardzo trudne
do
wy-
konania, lecz my proponujemy torty, które zawsze
się udają!
Ciasto, które na pewno nie opadnie; dekoracja,
która nie sprawi
kłopotu;
krem przygotowany
łatwo
i szybko
-
oto
niepodważalne
atuty naszych
propozycji.
Warto
pamiętać, że
sposób ozdobienia tortu
zależeć
powinien tylko
i
wyłącznie
od
własnej
fantazji.
Naszą ofertę
prosimy
traktować
jako
"punkt
wyjścia
".
Wkrótce
Święta,
Nowy Rok,
karnawał...
Tort nugatowy
ZNANE NA CAlYM
ŚWIECIE:
4/5 Tort
wiśniowy
ze Schwarzwaldu
10/11 Szwajcarski
tort
wiśniowy
12/13
Mediolański
tort "Aida"
14/15
Budapeszteński
tort "Dobosz"
TORTY OWOCOWE:
6/7 Tort truskawkowo-
-marcepanowy
i tort cytrynowy
20/21 Tort ananasowo-
~-śmietankowy
26/27 Tort "Krambambuli"
28/29 Warstwowy
tort malinowy
A
więc miłej
lektury
i...
smacznego
życzy
Redakcja
Drodzy Czytelnicy!
Kurs marki niemieckiej stale
rośnie.
Powoduje
to sukcesywne
zwiększanie
kosztów druku "Ciast
Domowych", które
są
wydawane w RFN.
W tej sytuacji zmuszeni
jesteśmy zwiększyć cenę
egzemplarza. Mamy
nadzieję, że
ta zmiana spotka
się
z
Waszym zrozumieniem i
akceptacją.
Od
Czytelników, którzy
już
zaprenumerowali
"Ciasta Domowe" na
1993
r., nie
będziemy
pobie-
rać dopłat
do
końca
okresu, na który
została
wniesiona
przedpłata.
TORTY O
PRZEDŁUŻONEJ
ŚWIEŻOŚCI:
13
Tort czekoladowo-
-kawowy
30/31
Tort rumowy
PORADNIK:
16-18 Wszystko
o kremach
Wydawca
oz -
Druek und Verlags - GmbH
ROmerslrasse 90, 0-7888 Rhein-
faldan .
Wydawca:
H.
+
E.
Medwelh
Wydawca wersji polskiej:
Przedsiębiorstwo
Produkeyjno-Uslugowe
...kler
ul. Czarnieckiego 1
50-950
Wrocław
2. skr.
poczt.
608,
tel. 55-11-05, fax 55-42-25.
Redaktor naczelny:
Kinga Tomaszewska
Redaktor techniczny:
Ewa Nyczowska
Tłumaczenie:
Grzegorz Krajewski
Sklad tekstów:
Alicja Ebertowicz
Printed in Germany
~
Copyright
1992
Ulubieniec wszystkich:
TORT
WiŚNIOWY
ZE SCHWARZWAlDU
Składniki:
125
g
masła
lub
mar9l!-ry~
ny~5
g
cukJ'j!,
l
opako-
wanie cukru
waml,oweg~
5@,.§?
g
mondamJmt
f!!!'-
likatnej
mą!Q
kukury'dzla-
nej)J_65
g
mąkj,~
czubate
ł}'żeczki
proszku do ple-
cze~
100
g
m,eloJ]Ych.
migdałóVf,..
125..9
gorzklel
czekolady.;
7
łyzek
komPo-
tu
z
wiśn~
1/21
śmietany,
l
słoik
(46Q..g) wydryjgwa-
!!}'ch
wiśnj;
tarta czeko-
lada do posypania.
W ten sposób
można uniknąć
sytuacji, gdy
niezupełnie świeże
jajo zepsuje smak
całego
ciasta.
Następnie żółtka dodać
do
tłuszczu
j
cukru.
Mąkę kukurydzianą, mąkę
i
proszek do pieczenia
przesiać
przez sitko i
wymieszać.
Tluszcz
trzymać
okola
1
go-
dziny w temperaturze pokojowej,
by
zmiękl, następnie włożyć
do
miski.
Dodać
cukier i cukier wanilio-
Składniki dokładnie utrzeć
za
pomocą
miksera elektrycznego.
wy .
wać żółtka.
"
Przy ucieraniu
ręcznym
nale-
ży pamiętać, żeby
cukier
ubić
bardzo
dokładnie
z
tłuszczem.
Sygnałem, że
cukier
się rozpuścił
jest
jaśniejsza
barwa masy.
Dopiero wtedy po jednym doda-
Rozbić
jaja,
oddzielić żółtka
od
białek. Białka odlożyć
do osobnej
miski , a
żółtka
do
filiżanki.
Wreszcie
wsypać wcześniej
przesianą mąkę.
4
-
-
Z
białek ubić
bardzo
sztywną
pianę
i
wymieszać
z
utartą masą.
Na
końcu wsypać migdały
i
startą
czekoladę·
Nasmarować
tylko (!) dno
tortownicy
o
średnicy
26 cm i
wlać
ciasto.
Jeżeli
posmarowane
zostaną również
boki , to lekkie
ciasto biszkoptowe na pewno
opadnie.
stopni.
Po upieczeniu ciasto
zostawić
do
ostygnięcia
w piekarniku , a na-
stępnie przekroić
na trzy warstwy.
tem.
Następnie u/ożyć
dobrze od-
sączone wiśnie
i równo rozsmaro-
wać bitą śmietanę.
Przykryć trzecią warstwą
i
ostrożnie przycisnąć. Skropić
kompotem i
posmarować bitą
śmietaną.
To samo
zrobić
z bocz-
ną powierzchnią.
Dekorować startą czekoladą,
kwiatkami z bitej
śmietany
i
wiś
niami.
Naj/atwiej
zrobić
to
używając
wystarczjąco długiej
i silnej ba-
wełnianej
nici.
Do/ną część nasączyć
kompo-
tem
wiśniowym
i
posmarować
cienką warstwą
bitej
śmietany.
P%żyć
na niej
drugą warstwę
ciasta i
ją również skropić
kompo-
Piec ok. 40 min. w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 200
•
Najlżejsze są
torty owocowe:
TORTTRUSKAWKOWo-
-MARCEPANOWY
Składniki:
1
bisz~t
o
średnicy
26
cm,
2
jl1jka, 100 g masy
marcepanowej, 100 g
cukru pudru, 750 g trus-
kawek
8
listków
białej
żelatyny,
200 g
białegC!
sera, 100 g cukru, po 2
łyżki
soku cytrvnowegQj
likieru
pomarańczowego,
400 g
śmietany,
100 g
konfitur malinowych,
orzeszki pistacjowe.
1 gotowy biszkopt (lub upie-
czony na bazie
3
jaj. w piekarniku
nagrzanym do temperatury
175
stopni , przez
30-35
minut). prze-
kroić
na trzy warstwy.
Masę marcepanową zagnieść
z
50
g cukru pudru i
rozwalkować
na kolo
wielkości
ciasta.
Umyć
i
odsączyć
truskawki,
pokroić
na polówki,
250
g
odlożyć
do garnirowania.
Polowę
pozosta-
Iych
poćwiartować, resztę
zmik-
sować.
W zimnej wodzie namo-
czyć żelatynę.
Ser
utrzeć
z
2
żółtkami, resztą
cukru pudru, cukrem, sokiem cy-
trynowym i likierem
pomarańczo
wym.
Ubić
osobno
śmietanę
i bial-
ka,
następnie
1/3
śmietany
zmie-
szać
z
pianą.
W
wodzie na malym
ogniu
rozpuścić żelatynę, następ
nie
wymieszać ją
z serem .
Na
końcu dodać śmietanę
wy-
mieszaną
z bialkami i puree z
truskawek oraz
poćwiartowane
owoce .
Dolną warstwę
ciasta posma-
rować
konfiturami i
wylożyć masą
marcepanową, postawić
na
tortownicy.
ozdobić
kwiatkami z bitej
śmie
tany i pistacjami .
Bok lormy
oblożyć
papierem i
zamknąć
wokól tortu.
Polowę
kre-
mu serowego
ułożyć
na warstwie
marcepanowej.
Przykryć drugą warstwą
ciasta
i
ją również posmarować
konlitu-
rami i
niewielką ilością
kremu.
Lekko
przycisnąć ostatnią
warstwą, następnie posmarować
ją resztą
kremu serowego.
Na wierzchu
ulożyć
truskawki
i
wstawić
na
2
godziny do lodów-
ki.
Jeśli komuś
bardziej podoba
się
tort w
kształcie
serca, musi u-
piec biszkopt w
specjałnej
formie
o takim
kształcie.
Także
w tym wypadku
należy
wykonać masę marcepanową
i
krem serowy, jeszcze bardziej
dbając
o ich
lekkość.
Nasze babeczki z jagodami
upiekliśmy
z ciasta do tortów
owocowych w proszku .
Są
bardzo
chrupiące.
Następnie
tort
wyjąć
z
łormy,
Plik z chomika:
waldi47
Inne pliki z tego folderu:
Z zakonnej kuchni Boże Narodzenie.pdf
(1871 KB)
Rogala Jan [red] - Wielka księga nalewek.pdf
(22300 KB)
Salatki_z_calego_swiata.pdf
(43919 KB)
Zaniewska Aldona - Zapiekanki i Suflety.pdf
(45452 KB)
Nowicki Zdzisław T. - Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy.pdf
(10728 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! ● Windows 11 PL
- Bajki rosyjskie - po polsku
- Przepisy z książek i gazetek
! Co Robiłem Zeszłej Nocy
!! U Szwagra !!
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin