Ajerkoniak.odt

(14 KB) Pobierz

 

 

 

Ajerkoniak

 

 

0,5 litra wodki

2 puszki mleka skondensowanego slodkiego

6 zoltek jaj

szklanka cukru pudru

Zoltka utrzec z cukrem na gladka mase (ja to robie mikserem)
Nastepnie dodac mleko, gdy skaladniki sie polaczac powoli wlewac wodke i mieszac jeszcze z 5 minut.
Rozlac do butelek .
Najlepiej smakuje po ok.tygodnia w miedzy czasie co dziennie wstrzasnac butelka, by skladnikie sie przegryzly.

Francuskie zawijaski

40 dag szpinaku (po uduszeniu)2 duże ząbki czosnku 50 ml 12 % słodkiej śmietany10 dag sera feta

sól,pieprz6płatów gotowego ciasta francuskiego,masło do wysmarowania formy1 rozkłócone białko jaja

Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 3-4 minuty. Leciutko solimy, dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do czasu aż niemal cała śmietana odparuje. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę ser feta, doprawiamy do smaku pieprzem, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, każdy płat kroimy na pół. Na każdym kawałku ciastaukładamy porcję szpinaku, rozsmarowujemy, pozotawiając boki ciasta suche. Zwijamy ciasto jak krokiety. Zawijaski układamy na wysmarowanej masłem brytfannie i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin