Podgrzybki w solance- apetyryzowane.doc

(25 KB) Pobierz
"Podgrzybki w solance - apertyzowane "

"Podgrzybki w solance - apertyzowane "

 

Składniki:

Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki,
l wody,
1 łyżka soli kamiennej.

 

Sposób przyrządzenia:

        Grzyby dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodać sól i włożyć grzyby. Gotować 15 min. Nałożyć do wyparzonych słoi i zalać do pełna solanką, w której się grzyby gotowały. Apertyzować 30 min.
        
        Apertyzacja - proces sterylizacji, polegający na długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach. Metoda opracowana już w XVIII wieku przez Nicolasa Apperta, francuskiego wynalazcę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin