Krokiety ziemniaczane.docx

(173 KB) Pobierz

Krokiety ziemniaczane

„Krokiety ziemniaczane najlepiej podawać na ciepło, ale równie dobrze smakują również na zimno w formie przystawki. Doskonałym dodatkiem będą różnego rodzaju sałaty, sosy oraz oliwki. Z masy ziemniaczanej możemy uformować dowolne kształty: większe lub mniejsze krokiety lub okrągłe kulki. W wersji wegetariańskiej należy pominąć dodatek wędliny. Możemy go zastąpić innym warzywem np. selerem naciowym”

Krokiety ziemniaczen

Składniki na ok. 20 szt.:

Krokiety ziemniaczane:

·         800 g ziemniaków

·         2 szklanki mleka

·         ½ łyżeczki soli

·         1 duża cebula

·         200 g wędliny

·         2 łyżki oliwy

·         2 łyżki miękkiego masła

·         2 żółtka

·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa

·         oliwa z oliwek do smażenia

Do panierowania:

·         mąka

·         ½ szklanki mleka

·         bułka tarta

 

Wykonanie:

1.      Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać mlekiem, wsypać sól i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać, aby ziemniaki się nie przypaliły. Następnie ostudzić i przepuścić przez praskę.

2.      Cebulę oraz wędlinę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę oraz wędlinę, odstawić do wystygnięcia.

3.      Ziemniaki przełożyć do większej miseczki, dodać cebulę oraz wędlinę, masło oraz żółtka. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.

4.      Z masy formować małe krokiety. Najlepiej robić to na wysypanej mąką desce.

5.      Następnie obtaczać je dokładnie w mące, mleku a na końcu w bułce tartej.

6.      6Smażyć z każdej strony na złocisty kolor na rozgrzanej oliwie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin