04. Zaburzenia w przemianie materii.doc

(936 KB) Pobierz
Word/Logo firmowe

Zaburzenia w przemianie materii

Organizm ludzki musi ustawicznie się odnawiać przez pobieranie pokarmów. Pokarmy bowiem kryją w sobie liczne związki organiczne i mineralne oraz substancje konieczne jako materiał do budowy tka­nek, dla podtrzymania procesów życiowych i zasilania ustroju w ener­gię. Te ciągłe procesy przemiany materii, czyli metabolizm polega na ustawicznej asymilacji, przyswajaniu substancji pokarmowych i bu­dowaniu z nich żywych tkanek oraz dysymilacji, czyli rozkładzie sub­stancji składowych tkanek i wydalaniu niepotrzebnych produktów te­go rozkładu.

Wiele jednakże czynników harmonijność procesów zakłóca tak dalece, że organizm nie wykorzystuje w całości drogocennych sub­stancji pobieranych z pokarmów. To właśnie zjawisko przyczynia się do powstawania licznych schorzeń. Zaburzenia przemiany materii są bardzo różnorodne, więc trudno od razu o skuteczny lek ziołowy. Stąd też podajemy ich kilka.

 

A.

 

Po 50 g.

1. Liść brzozy (Folia Betulae)

2. Liść pokrzywy (Folia Urticae)

3. Ziele fiołka trójbarwnego (Herba Violae tricoloris)

4. Ziele dziurawca (Herba Hyperici)

5. Kłącze tataraku (Rhizoma Calami)

6. Kłącze perzu (Rhizoma Agropyri)

7. Kora kruszyny (Cortex Frangulae)

8. Ziele tymianku (Herba Thymi)

9. Kora wierzby (Cortex Salicis)

10. Korzeń cykorii (Radix Cichorii)

Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.

 

B.

 

Po 50 g.

1. Korzeń lukrecji (Radix Glicyrrhizae)

2. Korzeń mniszka lekarskiego (Radix Taraxaci)

3. Liść mięty pieprzowej (Folia Menthae piperitae)

4. Ziele szanty (Herba Marrubii)

5. Liść bobrka (Folia Menyanthidis)

6. Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

7. Korzeń arcydzięgla (Radix Archangelicae)

8. Ziele drapacza (Herba Cnici benedicti)

9. Korzeń prawoślazu (Radix Althaeae)

10. Owoc jałowca (Fructus Juniperi)

11. Ziele nawłoci (Herba Solidaginis)

Pić jak wyżej.

Przy chorobach gośćcowo-reumatycznych obok przypadłości sercowych występuje również zła przemiana materii, którą leczymy nastepującą mieszanką:

 

C.

 

Po 50 g.

1. Ziele skrzypu polnego (Herba Eąuiseti)

2. Kwiat bzu czarnego (Flos Sambuci)

3. Kwiatostan lipy (Inflorescentia Tiliae)

4. Kora wierzby (Cortex Salicis)

5. Ziele nawłoci (Herba Solidaginis)

6. Korzeń wilżyny (Radix Ononidis)

7. Strąk fasoli (Pericarpium Phaseoli)

8. Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

9. Ziele dziurawca (Herba Hyperici)

Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.

Cukrzyca

W organizmie ludzkim dotkniętym cukrzycą występują zaburze­nia gospodarki wodnej, białkowej i węglowodanowej. W leczeniu tej choroby chodzi głównie o to, aby obniżyć poziom cukru we krwi oraz zwiększyć asymilację ustroju. Zwalcza się, a przynajmniej hamuje to groźne schorzenie insuliną, wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarzy. Po­mocniczymi środkami w leczeniu są zioła i racjonalna dieta. Trzeba koniecznie wykluczyć z pokarmów cukier, ciastka i wszelkie słodycze.

Należy natomiast położyć nacisk na spożywanie sałaty, ogórków, kalafiorów, kapusty, czarnej rzodkwi oraz cebuli i chrzanu, jako przy­praw. Mięso ograniczyć do minimum, jeżeli już to chude, gotowane. Z tłuszczów w żywieniu diabetyka dopuszczalna jest oliwa z oliwek i śmietana. Ze słodyczy zaś w małej ilości miód.

 

A.

 

Po 50 g.

1. Korzeń mniszka lekarskiego (Radix Taraxaci)

2. Korzeń kozłka (Radix Valerianae)

3. Liść borówki czernicy (Folia Myrtilli)

4. Liść pokrzywy (Folia Urticae)

5. Liść brzozy (Folia Betulae)

6. Kwiat bzu czarnego (Flos Sambuci)

7. Liść szałwii (Folia Salviae)

8. Ziele fiołka trójbarwnego (Herba Violae tricoloris)

9. Owoc jałowca (Fructus Juniperi)

10. Ziele rutwicy (Herba Galegae)

11. Strąk fasoli (Pericarpium Phaseoli)

Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.

 

B.

 

Po 50 g.

1. Ziele rutwicy (Herba Galegae)

2. Owoc jałowca (Fructus Juniperi)

3. Ziele przywrotnika (Herba Alchemillae)

4. Kwiatostan lipy (Inflorescentia Tiliae)

5. Ziele poziomki (Herba Fragariae)

6. Liść mącznicy (Folia Uvae ursi)

7. Liść borówki czernicy (Folia Myrtilli)

8. Ziele jemioły (Herba Visci)

9. Ziele dziurawca (Herba Hyperici)

10.      Ziele tysiącznika (Herba Centaurii)

Pić jak wyżej.

Otyłość

Chcąc zrzucić nadwagę, musi się ostrożnie stosować odpowiednią dietę oraz prowadzić racjonalny tryb życia. W dużym stopniu na tuszę pomagają środki ziołowe.

 

Po 50 g.

1. Morszczyn pęcherzykowy (Fucus vesiculosus)

2. Kora kruszyny (Cortex Frangulae)

3. Korzeń mniszka lekarskiego (Radix Taraxaci)

4. Korzeń wilżyny (Radix Ononidis)

5. Korzeń lubczyka (Radix Levistici)

6. Znamię kukurydzy (Stgm. Maydis)

7. Strąk fasoli (Pericarpium Phaseoli)

8. Ziele skrzypu polnego (Herba Eąuiseti)

9. Liść szałwii (Folia Salviae)

10. Ziele srebrnika (Herba Anserinae)

11. Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.

Wychudzenie

Najczęściej przyczyną wychudzenia są choroby przewodu pokar­mowego, nadmierna nerwowość życia, nałogowe palenie papierosów, zwłaszcza na czczo i inne nieznane czynniki. Po każdym obiedzie po­łożyć się na pół godziny, pomaga również chudeuszowi lekka gimna­styka i praca fizyczna.

 

Po 50 g.

1. Owoc róży (Fructus Rosae)

2. Porost islandzki (Lichen Islandicus)

3. Korzeń lukrecji (Radix Glycyrrhizae)

4. Korzeń prawoślazu (Radix Althaeae)

5. Korzeń arcydzięgla (Radix Archangelicae)

6. Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

7....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin