10 najzdrowszych napojów.docx

(14 KB) Pobierz

10 najzdrowszych napojów

Groźne odwodnienie

Bez nawadniania organizmu nie istniejemy, bo każdy element naszego ciała składa się właśnie z wody. Niestety, zbyt często o tym zapominamy. Szacuje się, że aż 90 procent ludzi cierpi na przewlekłe odwodnienie, które następuje już przy 2-procentowym spadku wody w organizmie. Wynikiem tego jest szereg dolegliwości zdrowotnych, z których zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy. Jak to naprawić? Każdego dnia powinniśmy wypijać minimum dwa litry napojów. Najlepiej by miały miks witamin i mikroelementów. 
Podpowiadamy po jakie sięgać, by zapewnić sobie zdrowie.

Woda

Nasze ciało składa się w 70 proc. z wody. Niestety, często nie dostarczamy ciału wystarczającej ilości. Pijemy za mało, nieumiejętnie lub wybieramy nieodpowiednią. Nie wszystkie wody mineralne zawierają takie same proporcje minerałów, dlatego przed zakupem powinniśmy dokładnie zapoznać się z informacją o składzie, zawartą na etykiecie. Ważne są przede wszystkim: magnez, wapń, sód, żelazo oraz siarczany i węglowodany. Dobra woda pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na dany 
pierwiastek. Sprawdźmy także czy zawiera min. 50 mg/l magnezu i 150 mg/l wapnia, ponieważ regularne uzupełnianie tych minerałów ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia.

Sok z granatów

Lekarze twierdzą, że granat to owoc życia. Już w starożytności uważany był za symbol dobrego zdrowia. Badania pokazują, że rubinowy nektar jest pełen antyutleniaczy, które przeciwdziałają chorobom serca czy nowotworom. Chroni prostatę, naczynia krwionośne, poprawia samopoczucie, odmładza i dodaje sił witalnych. Sok z granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu wskazują, że regularne picie 
czerwonego soku pomaga obniżyć poziom stresu.

Pamiętaj, gdy sięgasz w sklepie po karton, na którym narysowane są granaty, sprawdź czy jest to sok. Producenci często podmieniają go na napój.

Zielona herbata

Cudowne właściwości zielonej herbaty można wymieniać bez końca. Niektórzy twierdza nawet, że to ona, a nie woda najlepiej gasi pragnienie i nawadnia organizm. Chińczycy używali jej dawniej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy czy kłopotów ze wzrokiem. Dziś wiemy też, że pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem, ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.

Regularne picie zielonej herbaty obniża ciśnienie krwi, poprawiając przy tym krążenie i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Ze względu na dużą zawartość antyutleniaczy liczy się także w profilaktyce nowotworowej.

Sok z warzyw

Czy można napić się sałatki? Brzmi zabawnie, ale dlaczego nie! Wystarczy wycisnąć sok ze świeżych warzyw. Taki napój jest nieoceniony dla organizmu, ugasi pragnienie, orzeźwi, nasyci i dostarczy niezbędnych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Soki warzywne leczą także różne dolegliwości i mają właściwości oczyszczające. Dzięki nim wydalamy toksyny i nadmierną ilość soli. Poza tym są wyjątkowo smaczne.

Wykonanie jest dziecinnie proste. Do sokowirówki wkładamy warzywa, które lubimy: pomidory, ogórki, seler naciowy, nawet sałatę. Chwila pracy i mamy prawdziwą bombę witaminową. Na dodatek niskokaloryczną.

Kefir

To wspaniały napój orzeźwiający, odpowiedni na każdy dzień tygodnia. Doskonale gasi pragnienie i regeneruje siły. Kefir wywodzi się z krainy długowieczności ? Kaukazu. To tam najpierw doceniono jego właściwości. Dziś i my wiemy, że jest smaczny, zdrowy i sycący. To także doskonałe źródło witamin i minerałów oraz bogata kompozycja składników budulcowych, w tym białka. Zawiera najlepiej przyswajalny wapń występujący w idealnej proporcji z fosforem,a także magnez i potas. Miks magnezu i wapnia 
reguluje ciśnienie krwi. Natomiast sam wapń obniża poziom cholesterolu we krwi, co sprawia, że kefir zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i chroni przed chorobami układu krążenia: miażdżycą, udarem, zawałem.

Herbata z imbiru

Imbir, a właściwie jego korzeń, znany jest od tysięcy lat ze swych zbawiennych właściwości. To jedna z najstarszych roślin leczniczych, która występuje w 85 odmianach. Zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych. Warto sięgać po tą roślinę również do wykonywania napojów. Imbir poprawia krążenie krwi, trawienie, pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie, zalecany jest kobietom w ciąży jako środek przeciwdziałający wymiotom, pomaga też przy przeziębieniach i bólach 
gardła.

Wykonanie herbaty z imbiru jest banalne. Wystarczy kawałek obranego i utartego korzenia imbiru zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 min. Do przecedzonego płynu można dodać trochę miodu.

Sok z buraków

Buraczki do obiadu czy barszcz czerwony pod taką postacią jemy je najczęściej. To duży błąd, ponieważ szkarłatny sok jest witaminową bombą. Posłuchajmy też naszych babć. Medycyna ludowa stosuje przecież buraki czerwone w bardzo wielu schorzeniach. My sami zapominamy, że to świetny lek na anemię, niską odporność, chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego. Jeśli zaczniemy pić sok z tych warzyw, wzmocnimy system nerwowy i poprawimy pamięć. Uda 
nam się pokonać przeziębienie, ponieważ buraki posiadają duże ilości witaminy C. Warzywa te mają w sobie dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Taki skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów.

Sok z winogron

Dawniej sokiem z tych owoców leczono choroby układu pokarmowego, zaparcia, skaleczenia i rany. Nie bez powodu nazywa się je owocami bogów. Lecznicze właściwości kryjące się w gronach korzystnie wpływają na skórę, układ nerwowy, nerki czy wątrobę. Winogrona zawierają dużo witamin: B, C, D, E i PP oraz mikroelementów: boru, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi, dzięki czemu dotleniają i odtruwają organizm, zwiększając przy tym jego odporność. Picie soku z winogron może zmniejszyć lub nawet 
cofnąć utratę pamięci tak sugerują badania naukowców z University of Cincinnati.

Sok z cytryny

Fakt, sok jest kwaśny, jednak osłodzić można go odrobiną miodu. Warto to zrobić, bo cytryna mimo kwaśnej zawartości po strawieniu posiada zasadowe działanie w naszym organizmie. Dlatego jest pożyteczna choćby w reumatycznych dolegliwościach. Olejek lotny z cytryny posiada właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny od wieków stosowany był w leczeniu przeziębień i infekcji. Używa się go też w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych u osób ze skłonnościami do powstawania nadkwasoty. Zaś 
bioflawonoidy wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, szczególnie żył oraz naczyń włosowatych. Sok z cytryny polecany jest wszystkim walczącym z żylakami.

Koktajle mleczne

Miks owoców zbawienny jest dla naszego organizmu. Gdy jeszcze dodamy do niego zdrowy jogurt czy maślankę, po wypiciu takiego napoju nasz organizm odwdzięczy nam się wielokrotnie. Koktajle owocowe doskonale gaszą pragnienie nie tylko w upalne dni. Na dodatek wspaniale sycą. Od czasu do czasu warto zastąpić nimi kolację. Dodatkowo wzbogacają naszą dietę w witaminy i minerały niezbędne do aktywnego życia! Koktajle owocowe są kolorowe, pełne witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, które są 
niezbędne dla zdrowia i utrzymania odpowiedniego poziomu energii. Dostarczamy organizmowi także cennego błonnika.
 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin