> Fasola mung (Vigna radiata),> > podobnie, jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. > Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki > obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest > łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. > Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla > organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung > obniżają również poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże > ilości> antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.> > Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i > wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.> > Wskazówki dotyczące hodowliCzas namaczania nasion:10-12 h> Czas kiełkowania:4-6 dni> Zalecana metoda hodowli:woreczek, kiełkownica, słoik> Jak jeść:podduszone lub surowe> Wartości odżywcze kiełkówWitaminy> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K> > Składniki mineralne> Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, > miedź, fosfor> > Inne> Błonnik, karoten, białko (25%)> > Kiełki fasolki mung> Fasola mung jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach, > specjalnie dla pozyskiwania kiełków.> Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla > organizmu witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, wapń, magnez, > fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor, > błonnik, karoten, białko (25%).> > Kiełki fasoli mung:> -obniżają również poziom złego cholesterolu LDL> -zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca > i nowotworom> > Hodowla:> Czas namaczania nasion:> 10-12 h> Czas kiełkowania:> 4-6 dni> > http://terapiasokami.pl/Cud_Natury_-> > _Kielki_i_Sok_z_Kielek_/Kielki_fasolki_mung,7869,1.html> > Kiełki fasoli Mung: lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach > kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Fasola Mung, > podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. > Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to > jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż > fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom "złego" cholesterolu > LDL.> By zauważyć pozytywne działanie kiełków należy je spożywać codziennie, > najlepiej na surowo, ponieważ wtedy nie tracą swych składników > odżywczych. Możemy ich używać jako dodatków do sałatek , past > twarogowych i rybnych, posypać kanapki czy ziemniaki. Przed jedzeniem > kiełki należy opłukać. Możemy je dodawać do wszystkich potraw według > własnego uznania - możliwości jest wiele.> > Sałatka kiełki fasoli Mung [ droga]> > Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy pieczarki w paseczki. > Odsączone kiełki też możemy pokroić (zależy czy ktoś lubi większe czy > mniejsze kawałki warzyw w sałatce). Ugotowane i ostudzone jajka kroimy w > kosteczkę. Pieczarki, kiełki, odsączona kukurydzę i jajka mieszamy z > majonezem i śmietaną. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu, > najsmaczniejsza jest jednak po 2 godzinach. Ponieważ warzywka > "puszczają" wodę należy ja wtedy jeszcze raz zamieszać.> > Można przyrządzać ją też z samym majonezem, bez śmietany. Ja jej już nie > doprawiam, ale polecam sól i pieprz zwolennikom bardziej przyprawionych > potraw.> > Składniki> 1 puszka kiełków fasoli Mung (najlepiej Bonduelle)> > 1 duży słoik MARYNOWANYCH pieczarek> 1 puszka kukurydzy słodkiej> 4 ugotowane na twardo jajka> 2 łyżki majonezu> 2 łyżki śmietany> > > Kiełki Fasoli Mung (Vigna radiata) zawiera bardzo duże ilości białka > (podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe). Pochodzi z Chin, co ciekawe > wyhodowano ją specjalnie by otrzymywać z niej właśnie kiełki. Kiełki > fasoli Mung zawierają enzymy które powodują, że białko jest > łatwoprzyswajalne. Są również znacznie łatwiej strawne niż "dorosła" > fasola.> > Ten rodzaj kiełków poleca się osobom z podwyższonym poziomem > cholesterolu, ponieważ substancje w nich pomagają obniżyć poziom "złego" > cholesterolu LDL. Duże ilości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca > i nowotworom.> > Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i > wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.> > Jak właściwie hodować kiełki fasoli mung:> Czas namaczania nasion: 10-12 h> Czas kiełkowania: 4-5 dni> Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica> Sposób jedzenia: surowe lub podduszone> > > Jakie witaminy zawierają kiełki fasoli mung:> Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K> > Jakie składniki mineralne zawierają kiełki fasoli mung:> Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, > miedź, fosfor> > Błonnik, karoten, białko (25%)> > http://www.zdrowomi.pl/kuchnia-i-dom/kielki-samo-zdrowie/114-kieki-fasoli-mung.html> > Kiełki fasoli Mung - naturalna bomba witaminowa. Delikatne w smaku i > lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza > chińskich potraw z woka. Źródło białka a także witamin C i B1. > Regularnie spożywane koją nerwy, dodają energii i apetytu, obniżają > poziom "złego" cholesterolu oraz działają zapobiegawczo na choroby serca > i nowotwory.> > Chińczycy jako pierwsi dostrzegli właściwości kiełków. Najpopularniejsze > w kuchni chińskiej są kiełki fasoli mung, które bogate są w wiele > wartości odżywczych. Mają jasny, kremowy kolor, chrupiącą konsystencję, > a w smaku przypominają młody groszek. Stosowane najczęściej do sałatek, > makaronów i potraw z patelni.> > Fasola mung> > Niewielkie nasiona fasoli mung są ważnym składnikiem diety mieszkańców > Azji Południowo-Wschodniej. W Polsce większą popularnością cieszą się > wyhodowane z nich kiełki.> > Wartość odżywcza fasoli mung> Fasola mung (Vigna radiata lub Phaseolus ureus), nazywana także złotą > fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i > magnezu 100 g gotowanej (bez soli) fasolki zaspokaja odpowiednio 61 > proc., 28 proc., 80 proc., 30 proc. i 24 proc. dziennego zapotrzebowania > na wymienione składniki [1]. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, > żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, > E, C i A.> > Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na > funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości > kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc > sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu > foliowego także przed i w trakcie ciąży. Badania przeprowadzone na > zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może > obniżać ciśnienie [2] oraz poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów > [3] we krwi.> Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin prawdopodobnie > odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. > Ekstrakt z nasion znalazł zastosowanie również w kosmetyce zmniejsza > ryzyko wystąpienia podrażnień wywołanych np. przez konserwanty bądź > retinol [4].> > Warto wiedzieć, że skrobia pozyskiwana z fasolki mung stanowi surowiec > do produkcji długiego i przezroczystego (po ugotowaniu) makaronu.> > > Szczególnie popularne i wartościowe są sałatki z dodatkiem kiełków > smaczne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim wyjątkowo zdrowe.> Sprawdź nasze przepisy na pyszne i zdrowe sałatki z kiełkami...> Kiełki fasoli mung> Z nasion fasoli chętnie hodowane są białe i chrupiące kiełki. Głównym > ich bogactwem są witaminy K i C 100 g surowych kiełków pokrywa > odpowiednio 43 proc. i 23 proc. dziennego zapotrzebowania [5]. Pękające > naczynka, zaburzenia krzepnięcia krwi czy częste krwotoki z nosa to > znak, że w organizmie może brakować witaminy K. Warto wówczas sięgnąć > właśnie po kiełki fasoli mung. W kiełkach znajdziemy również witaminy z > grupy B, witaminę E, mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk > i selen> oraz białko i błonnik.> > Hodowanie kiełków należy rozpocząć od moczenia fasoli przez co najmniej > 8 godzin. Do kiełkowania odpowiedni będzie słoik, kiełkownica lub lniany > woreczek. W jaki sposób hodować kiełki w słoiku? Należy umieścić w nim > wcześniej moczone nasiona, "zamknąć" go gazą i ustawić pod kątem na > podstawce (do góry dnem). Inną metodą jest wspomniany lniany woreczek > wsypujemy do niego przygotowane nasiona i wieszamy nad zlewem. Bez > względu na sposób hodowli, należy pamiętać o przepłukiwaniu nasion> dwukrotnie w ciągu dnia.> > Kiełki są gotowe po 4-6 dniach. Możemy je dodawać surowe lub > podduszone do sałatek, kanapek oraz wszelkich potraw kuchni chińskiej > i wietnamskiej.> > Sałatka z fasolą mung> Składnikami sałatki są: 30 dag fasoli mung, 2 marchewki, 2 kiszone > ogórki, 1 por, 2 łyżki rzeżuchy.> > Fasolkę płuczemy i moczymy przez noc. Kroimy marchewkę i pora i dusimy > do miękkości. Równocześnie w osobnym naczyniu gotujemy fasolkę (przez > około 10 minut). Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie > składniki i doprawiamy pieprzem i olejem słonecznikowym.> > http://www.talia24.pl/zdrowe-odzywianie/fasola-mung.html
IVIXENA1