Fasola mung.docx

(17 KB) Pobierz

> Fasola mung (Vigna radiata),
> 
> podobnie, jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. 
> Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki 
> obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest 
> łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. 
> Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla 
> organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung 
> obniżają również poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże 
> ilości
> antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
> 
> Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i 
> wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.
> 
> Wskazówki dotyczące hodowliCzas namaczania nasion:10-12 h
> Czas kiełkowania:4-6 dni
> Zalecana metoda hodowli:woreczek, kiełkownica, słoik
> Jak jeść:podduszone lub surowe
> Wartości odżywcze kiełkówWitaminy
> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
> 
> Składniki mineralne
> Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, 
> miedź, fosfor
> 
> Inne
> Błonnik, karoten, białko (25%)
> 
> Kiełki fasolki mung
> Fasola mung jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach, 
> specjalnie dla pozyskiwania kiełków.
> Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla 
> organizmu witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, wapń, magnez, 
> fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor, 
> błonnik, karoten, białko (25%).
> 
> Kiełki fasoli mung:
> -obniżają również poziom złego cholesterolu LDL
> -zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca 
> i nowotworom
> 
> Hodowla:
> Czas namaczania nasion:
> 10-12 h
> Czas kiełkowania:
> 4-6 dni
> 
> http://terapiasokami.pl/Cud_Natury_-
> 
> _Kielki_i_Sok_z_Kielek_/Kielki_fasolki_mung,7869,1.html
> 
> Kiełki fasoli Mung: lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach 
> kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Fasola Mung, 
> podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. 
> Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to 
> jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż 
> fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom "złego" cholesterolu 
> LDL.
> By zauważyć pozytywne działanie kiełków należy je spożywać codziennie, 
> najlepiej na surowo, ponieważ wtedy nie tracą swych składników 
> odżywczych. Możemy ich używać jako dodatków do sałatek , past 
> twarogowych i rybnych, posypać kanapki czy ziemniaki. Przed jedzeniem 
> kiełki należy opłukać. Możemy je dodawać do wszystkich potraw według 
> własnego uznania - możliwości jest wiele.
> 
> Sałatka kiełki fasoli Mung [ droga]
> 
> Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy pieczarki w paseczki. 
> Odsączone kiełki też możemy pokroić (zależy czy ktoś lubi większe czy 
> mniejsze kawałki warzyw w sałatce). Ugotowane i ostudzone jajka kroimy w 
> kosteczkę. Pieczarki, kiełki, odsączona kukurydzę i jajka mieszamy z 
> majonezem i śmietaną. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu, 
> najsmaczniejsza jest jednak po 2 godzinach. Ponieważ warzywka 
> "puszczają" wodę należy ja wtedy jeszcze raz zamieszać.
> 
> Można przyrządzać ją też z samym majonezem, bez śmietany. Ja jej już nie 
> doprawiam, ale polecam sól i pieprz zwolennikom bardziej przyprawionych 
> potraw.
> 
> Składniki
> 1 puszka kiełków fasoli Mung (najlepiej Bonduelle)
> 
> 1 duży słoik MARYNOWANYCH pieczarek
> 1 puszka kukurydzy słodkiej
> 4 ugotowane na twardo jajka
> 2 łyżki majonezu
> 2 łyżki śmietany
> 
> 
> Kiełki Fasoli Mung (Vigna radiata) zawiera bardzo duże ilości białka 
> (podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe). Pochodzi z Chin, co ciekawe 
> wyhodowano ją specjalnie by otrzymywać z niej właśnie kiełki. Kiełki 
> fasoli Mung zawierają enzymy które powodują, że białko jest 
> łatwoprzyswajalne. Są również znacznie łatwiej strawne niż "dorosła" 
> fasola.
> 
> Ten rodzaj kiełków poleca się osobom z podwyższonym poziomem 
> cholesterolu, ponieważ substancje w nich pomagają obniżyć poziom "złego" 
> cholesterolu LDL. Duże ilości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca 
> i nowotworom.
> 
> Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i 
> wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.
> 
> Jak właściwie hodować kiełki fasoli mung:
> Czas namaczania nasion: 10-12 h
> Czas kiełkowania: 4-5 dni
> Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
> Sposób jedzenia: surowe lub podduszone
> 
> 
> Jakie witaminy zawierają kiełki fasoli mung:
> Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
> 
> Jakie składniki mineralne zawierają kiełki fasoli mung:
> Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, 
> miedź, fosfor
> 
> Błonnik, karoten, białko (25%)
> 
> http://www.zdrowomi.pl/kuchnia-i-dom/kielki-samo-zdrowie/114-kieki-fasoli-mung.html
> 
> Kiełki fasoli Mung - naturalna bomba witaminowa. Delikatne w smaku i 
> lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza 
> chińskich potraw z woka. Źródło białka a także witamin C i B1. 
> Regularnie spożywane koją nerwy, dodają energii i apetytu, obniżają 
> poziom "złego" cholesterolu oraz działają zapobiegawczo na choroby serca 
> i nowotwory.
> 
> Chińczycy jako pierwsi dostrzegli właściwości kiełków. Najpopularniejsze 
> w kuchni chińskiej są kiełki fasoli mung, które bogate są w wiele 
> wartości odżywczych. Mają jasny, kremowy kolor, chrupiącą konsystencję, 
> a w smaku przypominają młody groszek. Stosowane najczęściej do sałatek, 
> makaronów i potraw z patelni.
> 
> Fasola mung
> 
> Niewielkie nasiona fasoli mung są ważnym składnikiem diety mieszkańców 
> Azji Południowo-Wschodniej. W Polsce większą popularnością cieszą się 
> wyhodowane z nich kiełki.
> 
> Wartość odżywcza fasoli mung
> Fasola mung (Vigna radiata lub Phaseolus ureus), nazywana także złotą 
> fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i 
> magnezu 100 g gotowanej (bez soli) fasolki zaspokaja odpowiednio 61 
> proc., 28 proc., 80 proc., 30 proc. i 24 proc. dziennego zapotrzebowania 
> na wymienione składniki [1]. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, 
> żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, 
> E, C i A.
> 
> Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na 
> funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości 
> kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc 
> sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu 
> foliowego także przed i w trakcie ciąży. Badania przeprowadzone na 
> zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może 
> obniżać ciśnienie [2] oraz poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów 
> [3] we krwi.
> Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin prawdopodobnie 
> odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. 
> Ekstrakt z nasion znalazł zastosowanie również w kosmetyce zmniejsza 
> ryzyko wystąpienia podrażnień wywołanych np. przez konserwanty bądź 
> retinol [4].
> 
> Warto wiedzieć, że skrobia pozyskiwana z fasolki mung stanowi surowiec 
> do produkcji długiego i przezroczystego (po ugotowaniu) makaronu.
> 
> 
> Szczególnie popularne i wartościowe są sałatki z dodatkiem kiełków 
> smaczne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim wyjątkowo zdrowe.
> Sprawdź nasze przepisy na pyszne i zdrowe sałatki z kiełkami...
> Kiełki fasoli mung
> Z nasion fasoli chętnie hodowane są białe i chrupiące kiełki. Głównym 
> ich bogactwem są witaminy K i C 100 g surowych kiełków pokrywa 
> odpowiednio 43 proc. i 23 proc. dziennego zapotrzebowania [5]. Pękające 
> naczynka, zaburzenia krzepnięcia krwi czy częste krwotoki z nosa to 
> znak, że w organizmie może brakować witaminy K. Warto wówczas sięgnąć 
> właśnie po kiełki fasoli mung. W kiełkach znajdziemy również witaminy z 
> grupy B, witaminę E, mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk 
> i selen
> oraz białko i błonnik.
> 
> Hodowanie kiełków należy rozpocząć od moczenia fasoli przez co najmniej 
> 8 godzin. Do kiełkowania odpowiedni będzie słoik, kiełkownica lub lniany 
> woreczek. W jaki sposób hodować kiełki w słoiku? Należy umieścić w nim 
> wcześniej moczone nasiona, "zamknąć" go gazą i ustawić pod kątem na 
> podstawce (do góry dnem). Inną metodą jest wspomniany lniany woreczek 
> wsypujemy do niego przygotowane nasiona i wieszamy nad zlewem. Bez 
> względu na sposób hodowli, należy pamiętać o przepłukiwaniu nasion
> dwukrotnie w ciągu dnia.
> 
> Kiełki są gotowe po 4-6 dniach. Możemy je dodawać surowe lub 
> podduszone do sałatek, kanapek oraz wszelkich potraw kuchni chińskiej 
> i wietnamskiej.
> 
> Sałatka z fasolą mung
> Składnikami sałatki są: 30 dag fasoli mung, 2 marchewki, 2 kiszone 
> ogórki, 1 por, 2 łyżki rzeżuchy.
> 
> Fasolkę płuczemy i moczymy przez noc. Kroimy marchewkę i pora i dusimy 
> do miękkości. Równocześnie w osobnym naczyniu gotujemy fasolkę (przez 
> około 10 minut). Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie 
> składniki i doprawiamy pieprzem i olejem słonecznikowym.
> 
> http://www.talia24.pl/zdrowe-odzywianie/fasola-mung.html


Zgłoś jeśli naruszono regulamin