Makowiec+Świąteczny.doc

(24 KB) Pobierz
Makowiec Świąteczny

Makowiec Świąteczny

/przepis na 3 strucle/

 

 

Składniki

 


Ciasto:

-  250g mleka;

- 100 g miękkiego masła;

- 120 g cukru;

- 4 żółtka;

- 60 g drożdży;

- 600 g mąki pszennej;

- ½ łyżeczki soli;

- aromat waniliowy

 

Masa makowa:

- 500 g maku;

- 60 g kaszy manny;

- 320 g cukru;

- 400 ml mleka;

- 140 g roztopionego masła;

- 4 jajka;

- 200 g rodzynek;

- 200 g bakalii (orzechy, migdały);


 

Wykonanie masy:

1. Rodzynki namoczyć.

2. Bakalie zemleć – czas 10 s, obr. poz. 4-5, przełożyć do innego naczynia.

3. Do naczynia wsypać połowę ilości maku i zemleć – czas 1 min, obr. poz. 9, wysypać i zemleć drugą połowę.

4. Do całości maku dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii, rodzynek i kaszy manny), gotować – czas 10 min, temp. 90°C, obr. poz. 4.

5. Dosypać bakalie, kaszę mannę i wymieszać kopystką, pozostawić do ostygnięcia.

6. Białka wlać do czystego i suchego naczynia, ubić przy pomocy motylka na sztywną pianę – czas 4 min, obr. poz. 3, część odłożyć, resztę wymieszać łyżką z wystudzoną masą.

 

 

Wykonanie ciasta:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu, zachowując podaną kolejność i wyrabiać – czas 5 min, obr. poz. Interwał.

2. Przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować placki, posmarować pianą z białek, przełożyć masą makową i zawinąć struclę.

4. Zawinąć luźno w pergamin do pieczenia, zostawiając miejsce na ok. 3 cm, wstawić do ciepłego piekarnika i pozostawić do wyrośnięcia przy otwartych drzwiczkach na ok. 15-20 min, w niskiej temp. ok. 50°C.

5. Kiedy strucle całkowicie wypełnią pergamin, kilkukrotnie przekłuć do dna cienkim patyczkiem, zwiększyć temp. do 180 – 190°C i piec – czas ok. 50 min.

 

 

 

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin