Metody dezintegracji komórek
Homogenizacja.
Jest to jedna z najczęściej używanych metod do dezintegracji miękkich tkanek zwierzęcych. W zależności od rodzaju tkanki używa sie różnych typów homogenizatorów: Potter-Elvehjema (tkanki wątroby, serca, mózgu, mięśni gładkich), Dounce'a (tkanka mózgu, komórki z hodowli tkankowych), homogenizatora-miksera. W czasie homogenizacji utrzymuje sie obniżona temperaturę (0-4oC) i dodatek inhibitorów proteaz komórkowych. Postęp procesu można monitorować przez obserwacje mikroskopowe lub przez pomiar uwolnionego białka komórkowego w nadsączu.
Sonifikacja.
Metoda używana do dezintegracji bakterii np. Escherichia. coli, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae i komórek zwierzęcych np. mózgu. W metodzie tej wykorzystuje sie wibracje tzw. fale kawitacji wywoływane w roztworze przez ultradźwięki, które mechanicznie uszkadzają ścianę komórkowa. Wielkość wibracji musi być utrzymywana na takim poziomie aby nie powodować tworzenia sie piany ponieważ wywołuje to natlenienie roztworu co z kolei może prowadzić do denaturacji białek. Sonifikator składa sie z sondy i układu elektronicznego kontrolującego poziom ultradzwieków . Jednym z ograniczeń metody jest ilość komórek, która nie może przekroczyć ok 1 g na cykl. W czasie sonifikacji konieczne jest również chłodzenie zawiesiny komórek przez np. zanurzenie naczynia w mieszaninie woda-lód.
Prasą French’a (French Pressure Cell).
Metoda polega na poddaniu zawiesiny komórek wysokiemu ciśnieniu i gwałtownym uwolnieniu do ciśnienia atmosferycznego w specjalnym typie prasy. Zmiana ciśnienia powoduje rozpad komórek. Metoda pozwala na dezintegracje z wysoka wydajnością zawiesin komórek o objętości ok. 10-30 ml ale staje sie technicznie trudna dla mniejszych objętości i zbyt czasochłonna dla objętości większych. Używana jest najczęściej do dezintegracji komórek bakteryjnych i drożdżowych.
Rozcieranie.
Tak jak dezintegracja w Prasie Francuskiej ucieranie z substancjami ściernymi używane jest do rozbijania komórek organizmów jednokomórkowych. Używane materiały i sprzęt są niekosztowne (moździerz, piasek lub obojętny tlenek glinu) a metoda pozwala na dezintegracje masy komórek do ok. 30 g na cykl.
Wytrząsanie z kulkami szklanymi.
Jest ulepszeniem metody ucierania. Mechaniczne uszkadzanie ściany komórkowej powodują małe kulki szklane wytrząsane w zawiesinie komórek. Metoda ta używana jest również w stosunku do organizmów jednokomórkowych, najczęściej drożdży. W małej skali (ok. 1 g masy komórek) prowadzi sie ja w naczyniach laboratoryjnych np. probówkach, przy dużych objętościach zawiesiny komórek wymaga użycia specjalnej aparatury
Trawienie enzymatyczne.
Polega na degradacji składników ściany komórkowej i otrzymaniu komórek pozbawionych ściany komórkowej tzw. protoplastów, które łatwo poddać lizie przez np. szok osmotyczny. W przypadku bakterii używa sie lizozymu trawiącego bakteryjne peptydoglikany, u drożdży używana jest zymoliaza (glukanaza), enzym trawiący glukan będący głównym składnikiem ściany komórkowej drożdży.
Liza detergentami.
Metoda ta jest często używana do dezintegracji komórek utrzymywanych w hodowli tkankowej. Jest bardzo zachowawcza jeśli chodzi o własności izolowanych białek jeśli tylko stężenie detergentu potrzebnego do lizy komórek jest niewysokie. Najczęściej używane detergenty to: Triton X-100, NP-40, dodecylan sodowy, siarczan sąrkozylu, deoksycholan sodowy i inne.
Liza rozpuszczalnikami organicznymi.
Metoda używana do rozbijania komórek bakterii choć ograniczona głównie do lizy komórek na sączkach, które maja być następnie inkubowane z przeciwciałami lub sondami DNA.
Szok osmotyczny.
Komórki są wrażliwe na szok osmotyczny gdy przetrzymywane są w roztworach hypotonicznych (o ciśnieniu osmotycznym mniejszym niż w cytoplazmie). Metodę stosuje sie do lizy czerwonych komórek krwi (erytrocytów) i komórek pozbawionych ściany komórkowej np. protoplastów bakterii czy drożdży.
Zamrażanie/rozmrażanie.
Wzrost objętości zamarzającej w cytoplazmie wody oraz powstające kryształy lodu powodują uszkadzanie ściany i błony komórkowej oraz organelli komórkowych. Metodę stosuje sie podczas izolacji odpornych na denaturacje białek ponieważ zamarzanie powoduje częściowa utratę wody hydratacyjnej białek co prowadzi do zmian ich własności (denaturacja). Ograniczeniem jest również konieczność ochrony białek przed działaniem uwolnionych, głównie z lizosomów, enzymów proteolitycznych.
Beretek