Skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 4 zóltka 1 margaryna szczypta soli ˝ szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia Masa jablkowa: 1 do 1 ˝ kg jablek (u mnie papierówki) 1 kisiel cytrynowy ˝ szklanki cukru 4 bialka szczypta soli 1 lyzeczka cynamonu Jablka obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Odcisnac sok. Dodac kisiel w proszku do odcisnietych jablek i wymieszac. Bialka ubic z szczypta soli oraz cukrem, na koniec do ubitych bialek dodaje cynamon, calosc dodac do jablek i delikatnie wymieszac. Wykonanie calosci: Z podanych skladników na ciasto, nalezy wszystko zagniesc w jednolita calosc, podzielic na dwie równe czesci, zawinac w folie i wstawic na 1 godzine do lodówki. Blaszke o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Na dno blaszki zetrzec na tarce, polowe ciasta, delikatnie ugniesc reka do dna. Na ciasto wylozyc mase jablkowa, na wierzch zetrzec druga czesc ciasta. Piec na zloty kolor, u mnie piekarnik byl nastawiony na 180 st. C na ok. 1 godzine. ======================== Skladniki 2,5 szklanki maki kilogram jablek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 2 jajka szczypta soli 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia lyzeczka cynamonu tluszcz do wysmarowania blaszki bulki tarta do posypania blaszki i ciasta Jablecznik na kruchym spodzie Do miski wsypujemy make, cukier, margaryne, proszek do pieczenia i wbijamy jajka - wyrabiamy wszystko na jednolite i elastyczne ciasto. Nastepnie dzielimy ciasto na dwie czesci - jedna wkladamy na pól godziny do zamrazarki, a druga polowe wylepiamy forme wczesniej nasmarowana tluszczem i posypana bulka tarta. Ciasto gesto nakluwamy widelcem i posypujemy ok. dwoma lyzkami bulki tartej (sok jablkowy, który wytworzy sie w czasie pieczenia nie rozmoczy ciasta). Jablka scieramy na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok jesli jest go zbyt duzo), ukladamy na ciescie i posypujemy cynamonem. Z zamrazarki wyciagamy polowe ciasta i scieramy je na tarce o grubych oczkach prosto na starte jablka. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. ============================= Ciasto: 4 szklanki maki lyzeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 1/2 kostki masla 6 duzych zóltek 2 lyzki gestej kwasnej smietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jablek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 lyzeczki cynamonu 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki soku z cytryny Pianka 6 bialek 1/2 szklanki cukru 1 budyn 3 lyzki tartej bulki cukier puder do posypania Ciasto: Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokroic na male kawalki, dodac do maki i wymieszac az masa bedzie grudkowata. Dodac zóltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na dwie czesci 1/3 i 2/3. Zawinac w folie i schlodzic w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrazarce (okolo godziny). Nadzienie: Pokrojone jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem [wylozylam papierem do pieczenia] i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierzchnia byla raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic. Pianka: Ubic bialka na sztywna piane. Pod koniec ubijania stopniowo dodawac cukier, na koncu wmieszac budyn uzywajac najnizszych obrotów miksera. Podpieczone ciasto posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe, pianke budyniowa i zetrzec na nia pozostala czesc ciasta. Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. ==================== 500 g maki 4 zóltka 1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (lub czesc cukru zastapic cukrem waniliowym) 1 kostka (200 g) masla solidna szczypta soli 2-4 lyzki kwasnej smietany, jogurtu lub kefiru (ilosc zalezy tu troche od maki i konsystencji ciasta, dodaje tyle, by kleilo sie i dalo sie zlepic w zwarta kule) 1 ˝ – 2 kg jablek (w zaleznosci od wielkosci formy, w której pieke ciasto, jesli zostana, to dodaje do surówki, ryzu lub biore bez zadnych dodatków po prostu do zjedzenia;)) cukier –ilosc zalezy od slodkosci jablek, zatem po prostu do smaku opcjonalnie: cukier waniliowy i/lub cynamon do posypania jablek do ozdobienia juz gotowego ciasta: lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder
ewaz1954