CIASTO 20 dag margaryny 40 dag mški 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwanej mietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku 1-2 małe słoiki powideł Margarynę, mškę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i mietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 częci. Każdš częć rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitš pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200'C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masš. MASA 25 dag masła 1/2 l mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mški pszennej 3 łyżki mški ziemniaczanej Ugotować budyń i schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, cišgle ucierajšc.
ewaz1954