Piramida z owoców w galarecie.doc

(25 KB) Pobierz
"Piramida z owoców w galarecie "

"Piramida z owoców w galarecie "

 

Składniki:

40 dkg śliwek,
galaretka agrestowa,
4 jabłka,
galaretka morelowa,
4 gruszki,
galaretka wiśniowa,
2 szklanki wody,
cukier.

 

Sposób przyrządzenia:

        4 łyżki cukru i 2 szklanki wody zagotować w płaskim szerokim garnku. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obgotować w syropie, ułożyć w drugiej salaterce. Następnie w tym samym syropie obgotować połówki jabłek i ułożyć w takiej samej salaterce. Wreszcie obgotować śliwki przepołowione (bez pestek) i także ułożyć na salaterce. Syrop wymieszać z wodą gorącą w takiej ilości, jaka jest potrzebna do rozpuszczenia każdej galaretki oddzielnie. Zalać owoce galaretkami i ostudzić. Przed podaniem wykładać jedną na drugą galaretki, aby stworzyły kolorową piramidę. Już przy stole przed dzieleniem należy ostrym nożem przekroić wszystkie trzy galaretki, aby każdy dostał trójkolorową porcję.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin