Poncz korzenny.doc

(24 KB) Pobierz
"Poncz korzenny "

"Poncz korzenny "

 

Składniki:

0.75 butelki czerwonego wina słodkiego,
0.25 butelki białego wina wytrawnego,
50 dkg spirytusu,
0.75 szkl. cukru,
0.5 szkl. esencji herbacianej,
0.5 szkl. wody,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
3 - 4 zmielone goździki,
szczypta cynamonu.

 

Sposób przyrządzenia:

        Wodę połączyć z esencją herbacianą, cukrem, winem, goźdźikami i cynamonem. Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania, równocześnie dodając wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Podgrzany napój zdjąć z ognia i ostrożnie wlać spirytus. Wymieszać, podawać na ciepło.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin