600 ml bulionu mięsnego,120 g surowej polędwicy wieprzowej,1 jajo,4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,2 łyżki mąki kukurydzianej,1 łyżka wódki,1 łyżka białego octu winnego,2 łyżki sosu sojowego,sól,pieprz,drobno posiekane zielone części 2 cebulek dymek.
Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie ok. 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie paseczki. Jajo rozbić widelcem na jednolitą masę. W naczyniu o pojemności 1.5 l zagotować bulion. Dodać mięso i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 2 min. Dodać wódkę, sos sojowy i ocet. Posolić i dodać pieprz. Gotować kolejne 2 min. Dodać, rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, mąkę kukurydzianą i gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, póki nie zgęstnieje. Cieniutkim strumyczkiem wlać rozbite jajo i mieszać póki nie zetnie się ono w cienkie włókna. Posypać siekaną cebulką i podawać natychmiast.
rafal_dabrowski5