AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ
WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA I DOWODZENIA
FORMOWANIE PALETOWEJ JEDNOSTKI ŁADUNKOWEJ
1. Opis produktu jednostkowego:
· Rodzaj towaru: cukier 1kg.
· Rodzaj opakowania: Torebka papierowa
· Materiał opakowania: Papier
· Waga torebki z cukrem: 1,01kg.
90mm
85mm
145mm
2. Opakowanie zbiorcze - folia
· 10 sztuk w folii
· Grubość folii 0,5 mm.
· Masa towaru w folii: 10×1,01=10,1 kg.
· Waga folii 20g. = 0,02 kg.
· Łączna waga jednej zgrzewki cukru: 10,01+0,02= 10,03 kg.
Sposób ułożenia torebek z cukrem w opakowaniu zbiorczym
(pakowane po 10 szt.)
Wymiary opakowania zbiorczego (przedst. na rys. poniżej):
- wysokość (h) 145mm,
- szerokość (s) 180mm,
- długość (l) 425mm.
h= 145mm
s= 180mm
l= 425mm
3. Europaleta:
800mmm
144mmm
1200mm
· Maksymalne obciążenie 1000kg.
· Maksymalna wysokość 970mm.
Propozycja rozmieszczenia towaru (opakowanie zbiorcze) na europalecie.
725mm
720mm
1275mm
· Kompozycja całej palety składa sie z pięciu warstw, a warstwa składa sie z 12 opakowań zbiorczych,
· Zabezpieczeniem opakowań zbiorczych jest folia rozciągliwa typu stretch,
· Sprawdzenie stopnia wykorzystania europalety:
Obliczanie całkowitej powierzchni europalety:
S= 1200 * 800 = 960 000 mm2
Obliczanie całkowitej powierzchni ładunku:
S= 1200 * 720 =864 000 mm2
Obliczanie stopnia wykorzystania powierzchni europalety:
X = 90%
Odp: Powierzchnia europalety jest wykorzystana w 90%.
str. 3
dvb111