ćw z Gospodarki Magazynowej.docx

(1001 KB) Pobierz

AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ

 

WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA I DOWODZENIA

 

Kierunek : LOGISTYKA

 

 

FORMOWANIE  PALETOWEJ  JEDNOSTKI  ŁADUNKOWEJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WARSZAWA                                                                                                                 2013

 

 

 

 

1. Opis produktu jednostkowego:

·         Rodzaj towaru: cukier 1kg.

·         Rodzaj  opakowania: Torebka papierowa

·         Materiał opakowania: Papier

·         Waga torebki z cukrem: 1,01kg.

 

 

90mm

85mm







145mm















bialy_krysztal_1kg_big.jpg

 

 

2. Opakowanie zbiorcze - folia

·         10 sztuk w folii

·         Grubość folii 0,5 mm.

·         Masa towaru w folii: 10×1,01=10,1 kg.

·         Waga folii 20g. = 0,02 kg.

·         Łączna waga jednej zgrzewki cukru: 10,01+0,02= 10,03 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób ułożenia torebek z cukrem w opakowaniu zbiorczym

(pakowane po 10 szt.)

 

 

Wymiary opakowania zbiorczego (przedst. na rys. poniżej): 

- wysokość (h) 145mm,

- szerokość (s) 180mm,

- długość (l) 425mm.

 

h= 145mm

 











s= 180mm





l= 425mm



DSC01931.JPG

 

 

 

 

3. Europaleta:

 

800mmm

144mmm



















Pal-Drew

1200mm

 

·        Maksymalne obciążenie 1000kg.

·        Maksymalna wysokość 970mm.

Propozycja rozmieszczenia towaru (opakowanie zbiorcze) na europalecie.

 

 

725mm

720mm

1275mm



















 

 

 

 

 

·         Kompozycja całej palety składa sie z pięciu warstw, a warstwa składa sie z 12 opakowań zbiorczych,

 

·         Zabezpieczeniem opakowań zbiorczych jest folia rozciągliwa typu stretch,

·         Sprawdzenie stopnia wykorzystania europalety:

 

Obliczanie całkowitej powierzchni europalety:

S= 1200 * 800 = 960 000 mm2

Obliczanie całkowitej  powierzchni ładunku:

S= 1200 * 720 =864 000 mm2  

              Obliczanie stopnia wykorzystania powierzchni  europalety:

 



  X = 90%

 



Odp: Powierzchnia europalety jest wykorzystana w 90%.

 

str. 3

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin