gołąbki bez zawijania.rtf

(3418 KB) Pobierz

gołąbki bez zawijania

 

Autor: Ewaaa

 

 

Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo ryżu albo kapusty, a za mało mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))

Składniki

0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej

2 łyżki kaszy manny

0,5 małej główki kapusty włoskiej

1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)

2 jaja

sól, pieprz

sos:

1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka masła extra

1 mała cebula

2 szklanki wody

vegeta, sól, pieprz do smaku3-4 os.              30 min              łatwe              tanie

 

Przygotowanie

1

Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.

 

W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną i przyprawami.

2

Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w mące.

 

3 Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.

Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.

W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam vegetą, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 płaską łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.

 

Sosem polewam gołąbki i gotowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin