Zupa gulaszowa z
Wołowiną
składniki:
2 cebule
300 g mięsa wołowego (np. pręga)
4 ziemniaki
2 zielone papryki
puszka pomidorów
1.5 l wody
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
po jednej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
sól
pieprz
sposób przygotowania: Cebulę kroimy w grubą kostkę i rumienimy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dodajemy przyprawy: papryki, majeranek i kminek. Dusimy przez 20 minut i zalewamy gorącą wodą. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 30 minut. Pod koniec wrzucamy do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i pomidory. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.
psotucha