Jesienna złota zupka z dyni
Składniki:
- 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)
- 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w „piórka”
- 2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 min. na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę. Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką.
psotucha