Jesienna złota zupka z dyni.rtf

(590 KB) Pobierz

Jesienna złota zupka z dyni 

 

 

 

 

 

  Składniki:

- 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)

- 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę

- 1 duża cebula pokrojona w „piórka”

- 2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę

- 2 szklanki bulionu drobiowego

- 4 łki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki

- 2 łki oleju słonecznikowego

- 1 łka masła

- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

- 4 łki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )

- 2 łki natki pietruszki

- sól

- pieprz mielony

- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 min. na małym gazie. W tym czasie usmaż na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni praż chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksow na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę. Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką.  

Zgłoś jeśli naruszono regulamin