Ciasto snikers.rtf

(2409 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

 

     CIASTO  SNIKERS

 

 

 

Składniki na ciasto:

 

    400 g mąki tortowej ( 2 i 3/4 szklanki)

    250 g margaryny

    250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)

    5 żółtek

    2 łeczki proszku do pieczenia

    1 czubata łka mąki ziemniaczanej

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Uł na blasze wyłonej papierem do pieczenia i nakł widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty bę twarde, ale nie należy się tym zraż, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.

 

Składniki na krem:

 

    1/2 litra śmietany kremowej (w kartoniku)

    1/2 szklanki cukru pudru

    2 opakowania „śmietan fix-u”

 

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.

 

Składniki na karmel:

 

    1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

 

Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.

 

Dodatkowo:

 

    polewa czekoladowa np. gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

    orzechy włoskie

 

Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy i polewamy keksami czekolady.

 

Smacznego : )

 

 

  

  

Zgłoś jeśli naruszono regulamin