CIASTO SNIKERS
Składniki na ciasto:
400 g mąki tortowej ( 2 i 3/4 szklanki)
250 g margaryny
250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.
Składniki na krem:
1/2 litra śmietany kremowej (w kartoniku)
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania „śmietan fix-u”
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.
Składniki na karmel:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa
Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.
Dodatkowo:
polewa czekoladowa np. gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
orzechy włoskie
Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy i polewamy keksami czekolady.
Smacznego : )
psotucha