ROLADA ŚMIETANKOWO TRUSKAWKOWA.rtf

(36 KB) Pobierz

 

 

 

       

 

           Rolada

śmietankowo - truskawkowa

 

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

 

    3 jajka

    2 łki drobnego cukru

    3 łki mąki pszennej

    2 łki mąki ziemniaczanej

    1/4 łeczki proszku do pieczenia

    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypaćki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

 

Blachę o boku 28 - 34 cm wył papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Poł na niej upieczoną, gorą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

 

 

 

Masa śmietankowo - truskawkowa:

 

   600 g truskawek (300g + 300g)

    250 ml śmietany kremówki

    2 łki żelatyny

    1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)

 

300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.

 

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).

 

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Wł do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.

 

Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nał masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Wł do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje.

 

Smacznego :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin