Test sprawdzajacy z zakresu%0Dżywienia 2003.doc

(35 KB) Pobierz
Najczęstszym powikłaniem żywienia dojelitowego jest:

TEST SPRAWDZAJĄCY Z ZAKRESU LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

 

 

1. Najczęstszym powikłaniem żywienia dojelitowego jest:

 

a/ biegunka

b/ zatkanie cewnika

c/ zaburzenia metaboliczne

d/ przemieszczenie końcówki cewnika

e/ zaparcia

 

2. Przeciwwskazaniem do żywienia dojelitowego nie jest:

 

A/ niedrożność mechaniczna

B/ wstrząs neurogenny

C/ ciężka biegunka

D/ nieustępliwe wymioty

E/ martwiczo-krwotoczna postać OZT

 

3. W czasie długotrwałego żywienia pozajelitowego w domu (HPN) chory narażony jest na:

 

A/ niewydolność wątroby wynikającą z niedoboru choliny

B/ większą częstość występowania kamicy pęcherzyka żółciowego

C/ depresję

D/ większą częstość występowania zwłóknienia miąższu płuc

E/ większą częstość występowania raka pierwotnego wątroby

 

4. Podczas żywienia pozajelitowego drogą żył obwodowych użyć można następujących preparatów (bez narażenia chorego na wystąpienie powikłań)

 

A/ glukoza 5%, emulsje tłuszczowe 10%, standardowe r-ry aminokwasów

B/ glukoza 40%, emulsje tłuszczowe 20%, r-ry aminokwasów nefroprotekcyjnych

C/ glukoza 10%, emulsje tłuszczowe 20%, r-ry aminokwasów o osmolarności 600 mOsm

D/ glukoza 10%, emulsje tłuszczowe 30%, r-ry aminokwasów hepar

E/ glukoza 40%, emulsje tłuszczowe 10%, r-ry aminomkwasów o osmolarności 1100 mOsm

 

5. Podstawowym zadaniem leczenia chorych z COPD jest:

 

A/ dostarczenie większej (o 50-70%) ilości energii w celu pokrycia wysiłku oddechowego,

B/ ułatwienie eliminacji dwutlenku węgla,

C/ zwiększenie ilości kalorii dostarczonych w postaci emulsji tłuszczowych (> 60%), aby ułatwić przyswajanie kalorii

D/ zwiększenie ilości białka w celu ułatwienia tworzenia mięśni oddechowych

E/ stosowania ‘z wyboru’ żywienia pozajelitowego

 

6. Najczęstszym rodzajem niedożywienia spotykanym w oddziałach chirurgicznych jest:

 

A/ niedożywienie typu marasmus

B/ niedożywienie typu kwashiorkor

C/ niedożywienie typu mieszanego

D/ a+b

E/ nie można ustalić takiej zależności

 

 

 

7. Zapotrzebowanie kaloryczne w OZT powinno być większe od wyliczonego teoretycznie przy użyciu wzoru Harrisa-Benedicta o:

 

A/ 10%

B/ 20%

C/ 40%

D/ 50%

E/ takie samo jak wyliczone wzorem H-B

 

8. Niedobór cynku, wymagający suplementacji podczas leczenia żywieniowego, występuje u chorych na:

 

A/ porfirię,

B/ cukrzycę,

C/ OZT,

D/ otyłych,

E/ oparzonych

 

9. Dobowa dawka witaminy K stosowana w żywieniu pozajelitowym wynosi:

 

A/ 1-2 ug

B/ 0,5 –1 ug

C/ nie ma takiej dawki, zapotrzebowanie określane jest tygodniowo,

D/ 5-8 ug

E/ 2-4 ug

 

10. W celu pokrycia zapotrzebowania białkowo-energetycznego podczas żywienia pozajelitowego używa się następujących przeliczników

 

A/ azot: 0,10 – 0,15 g N/kg; kalorie: 140 –250 kcal/ g N

B/ azot: 0,10 – 0,25 g N/kg; kalorie: 90 –200 kcal/ g N

C/ azot: 0,10 – 0,12 g N/kg; kalorie: 100 –250 kcal/ g N

D/ azot: 0,10 – 0,15 g N/kg; kalorie: 150 –300 kcal/ g N

E/ azot: 0,10 – 0,30 g N/kg; kalorie: 90 –250 kcal/ g N

 

11. Wskazaniem do leczenia żywieniowego jest oparzenie obejmujące powyżej:

 

A/ 15-20% powierzchni ciała

B/ 20-30% powierzchni ciała

C/ 30-40% powierzchni ciała

D/ 40-50% powierzchni ciała

E/ > 50% powierzchni ciała

 

12. Prawidłowa masa ciała (lub nadwaga); spadek poziomu albumin i obniżenie odporności; zaburzenia gospodarki elektrolitowej i węglowodanowej, to cechy niedożywienia typu:

 

A/ niedożywienie typu marasmus

B/ niedożywienie typu kwashiorkor

C/ niedożywienie typu mieszanego

D/ a+b

E/ nie można ustalić takiej zależności

 

 

 

 

13. Do składników tzw. leczenia immunostymulującego należą następujące, oprócz:

 

a/ arginina

b/ glutamina

c/ omega-3-nienasycone kwasy tłuszczowe

d/ lizyna

e/ cysteina

 

14. Najrzadziej stosowaną dietą spośród diet peptydowych jest:

 

a/ dieta olimeryczna

b/ polimeryczna

c/ elementarna

d/ nukleotydowa

e/ glutaminidowa

 

15. Zespół tzw. ‘refeeding’, czyli najgroźniejsze metaboliczne powikłanie żywienia pozajelitowego spowodowany jest pokryciem zapotrzebowania białkowo-kalorycznego, ale bez pokrycia strat:

 

a/ cynku i fosforu,

b/ magnezu i fosforu,

c/ potasu i sodu,

d/ sodu i fosforu,

e/ glinu i magnezu

 

16. Zalecaną ilością glukozy podawanej choremu podczas leczenia żywieniowego jest:

 

a/ 2 g/kg/dobę

b/ 3-4 g/kg/dobę

c/ 5 g/kg/dobę

d/ 7-8 g/kg/dobę

e/ 10 g/ kg/ dobę

 

17. Podaż białka u chorych leczonych zachowawczo z powodu przewlekłej niewydolności nerek wynosi około:

 

a/ 0,1 – 0,2 g/ kg/ dobę

b/ 0,1 – 0,5 g/ kg/ dobę

c/ 0,3 – 0,5 g/ kg/ dobę

d/ 0,7 - 1,2 g/ kg/ dobę

e/ 1,5 – 1,7 g/ kg/ dobę

 

 

18. Podczas planowania leczenia żywieniowego u chorych z zaburzeniami czynności wątroby należy zmniejszyć ilość aminokwasów:

 

a/ rozgałęzionych

b/ nieniezbędnych

c/ niezbędnych

d/ aromatycznych

e/ pochodnych leucyny

 

 

 

 

 

19. Jeżeli u chorego przewlekle żywionego pozajelitowego w domu istnieje podejrzenie infekcji cewnika (chory gorączkuje, osłabiony, dreszcze), to postępowaniem z wyboru jest:

 

a/ usunięcie wkłucia centralnego

b/ podanie dożylne (przez opisane wkłucie) antybiotyków o szerokim spektrum

c/ założenie ‘plomby’ antybiotykowej i odczekanie 24 godzin, a następnie postępowanie zależne od sytuacji

d/ podanie dożylne (przez wkłucie obwodowe) antybiotyków o szerokim spektrum

e/ żadne z powyższych

 

20. Wskazaniem do leczenia żywieniowego nie jest:

 

a/ utrata masy ciała > 15% m.c. w ciągu ostatnich 3-6 miesięcy

b/ BMI < 20 kg/m2

c/ stężenie albumin < 3,0 g/l

d/ wyniszczony chory z chorobą Leśniowskiego-Crohna

e/ ilość limfocytów w 1 mm3 < 800

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin