Babeczki 1 jajko, dodać 200g śmietany (bez jednej łyżki, którą należy odłożyć do lukru), 175g cukru,225g mąki, pół łyżki sody, szczypta soli, ok. 10-12 rozdniecionych nasion kardamonu. Połączyć wszystko (nic więcej nie trzeba dodawać, te składniki i tak się prędzej, czy później połączą) Wyłożyć do foremek (tak do połowy wysokości) i piec 15-18 minut w średnio nagrzanym piekarniku, Kiedy ostygną polać lukrem... Lukier: 125g cukru pudru 1 łyżeczka śmietany (wcześniej odłożona) Wymieszać - ma przypominać miękkie masło... ;)
Dodane 08 maj 2010; 20:22
TORT CZEKOLADOWO-MIGD AŁOWY składniki na biszkopt: - 4 jaja - 125 g czekolady - 150 g mielonych migdałów - 150 g drobnego cukru Z jajek i cukru ubić kogel, dodać do niego rozpuszczoną na parze czekoladę i dobrze wymieszać. Następnie dodać 150 g mielonych migdałów i ponownie wymieszać. Potrzebne są dwie tortownice o średnicy 18 cm wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180o przez ok. 18-24 minuty. składniki na krem: - 100 g rabarbaru - 50 g cukru - 2-3 łyżki wody - 75 mililitró w kremówki Z rabarbaru, wody i cukru ugotować na średnim ogniu piure rabarbarowe. Zostawić do ostudzenia. Do piure rabarbarowego delikatnie dodać ubitą śmietanę. Krem wyłożyć między placki tortu. Całość posypać cukrem pudrem
plamka97