TQM dla AiR i MBM 2012 [tryb zgodności].pdf
(
1606 KB
)
Pobierz
ZAPEWNIENIE JAKO
ĺ
CI W XX WIEKU
-
RYS HISTORYCZNY
ZAPEWNIENIE JAKO
ĺ
CI W XX WIEKU
-
RYS HISTORYCZNY
ZACHÓD
WSCHÓD
Lata 1920 -
•
Zarz
Ģ
dzania Jako
Ļ
ci
Ģ
Lata 1940
•
System AQL spisuje si
ħ
dobrze,
szczególnie w latach wojny.
•
Szerokie zastosowanie
•
Pojawienie si
ħ
odmiennych opinii
ale nie zwrócono na
to szczególnej uwagi
•
Produkcja z Dalekiego Wschodu
postrzegana jako coraz wi
ħ
ksze
zagro
Ň
enie.
Produkcja masowa daj
Ģ
ca ni
Ň
szy koszt ale słab
Ģ
jako
Ļę
Lata 1950
•
Zastosowanie statystycznego
sterowania procesem - Deming
•
Zaanga
Ň
owanie naczelnego
kierownictwa.
•
Nowe techniki zapo
Ň
yczone lub
opracowane: KAIZEN, JIT, Poka
Yoke, FMEA, Ishikawa
Lata 1960
•
Kolejne techniki: Taguchi, QFD
•
Doskonalenie jako
Ļ
ci na przestrzeni
całego przedsi
ħ
biorstwa
•
Narodziny Statystycznego Sterowania Procesem: -
karty „
Ļ
redniej i rozst
ħ
pu”.
•
Nacisk przesuwa si
ħ
z kontroli ko
ı
cowej na
sterowanie procesem.
Lata 1930 -
•
Akceptowalny poziom jako
Ļ
ci (AQL): - tabele
próbkowania Dodge’a i Roming’a dla szybkiego
okre
Ļ
lania poziomów wad.
•
Poziom jako
Ļ
ci staje si
ħ
cz
ħĻ
ci
Ģ
uzgodnie
ı
w
ramach umowy pomi
ħ
dzy dostawc
Ģ
i klientem
Lata 1970
•
Kompleksowa jako
Ļę
(TQM)
Prof. dr hab. inŇ. Tomasz Koch
ZAPEWNIENIE JAKO
ĺ
CI W XX WIEKU
-
RYS HISTORYCZNY
Tradycyjne podej
Ļ
cie do jako
Ļ
ci
Koszty eliminowania bł
ħ
dów
Braki/
Koszt
ZACHÓD
WSCHÓD
Koszty
JAKO
ĺĘ
=
doskonało
Ļę
lub stopie
ı
doskonało
Ļ
ci
Lata 1980
•
BS5750 (UK)=ISO 9000
•
Czczenie autorytetów
•
Nagroda Baldrige (USA)
•
Zastosowanie do sektora
usługowego
•
Wzrost paniki w zwi
Ģ
zku z
osi
Ģ
ganiem coraz wi
ħ
kszej przewagi
na rynku przez producentów z
Dalekiego Wschodu
Lata 1990
•
TQM nie odnosi takiego sukcesu jak
oczekiwano. Pada wiele inicjatyw.
•
Ci
Ģ
głe doskonalenie zaakceptowane
jako cz
ħĻę
naturalnego stanu
przedsi
ħ
biorstwa.
•
Skupianie coraz wi
ħ
kszej uwagi na
wymaganiach klienta.
•
Koncentrowanie si
ħ
na projektowaniu i innowacjach
Braki
WŁASNY
PROCES
KONIEC
LINII
KONTROLA
KO
İ
COWA
KLIENT
Czas
Wysiłek maj
Ģ
cy
na celu
znalezienie i
wyeliminowanie
wady lub
problemu
• Doskonalenie jakoĻci jest drogie
• kultura zachowania reaktywnego (brak zachowaı zapobie-
gawczych - reagowanie dopiero gdy sĢ problemy)
• przyzwyczajenie do „akceptowalnego poziomu jakoĻci”
• winny jest zawsze pracownik
• podstawowy sposób na jakoĻę to kontrola.
•
Producenci z Dalekiego Wschodu
kontynuuj
Ģ
zwi
ħ
kszanie swojej
przewagi rynkowej
Total Quality Management
Ła
ı
cuch dostawców i klientów
zewn
ħ
trznych
Definiowanie Jako
Ļ
ci
Braki/
Koszt
JAKO
ĺĘ
=
spełnienie
uzgodnionych
wymaga
ı
klienta
JAKO
ĺĘ
=
spełnienie uzgodnionych wymaga
ı
klienta
Koszty
D o s ta w c y
K lie n c i
D o s ta w c y
K lie n c i
w y m a g a n ia
w y m a g a n ia
T w o ja
O r g a n iz a c ja
Braki
G K N
A u to m o tiv
Czas
• JakoĻę płaci sama za siebie
• kultura zachowania pro-aktywnego (zachowania zapobiegawcze
wyprzedzajĢ pojawienie siħ problemów)
• celem jest produkcja „bez braków” poprzez ciĢgłe doskonalenie
• jakoĻę jest odpowiedzialnoĻciĢ kaŇdego
• takie zaplanowanie procesu, aby było „za pierwszym razem
dobrze”.
m a t e r ia ły
i u s łu g i
p r o d u k t y
i u s łu g i
Kto to jest klient
Ła
ı
cuch dostawców i klientów
wewn
ħ
trznych
Dostawcy i klienci wewn
ħ
trzni
•
Klient
jest najwaŇniejszĢ osobĢ w twoim biurze – czy we
własnej osobie, w liĻcie, czy poprze telefon.
•
Klient
nie jest zaleŇny od ciebie - to ty jesteĻ zaleŇny od
klienta
.
•
Klient
, nie przerywa ci pracy, ale jest jej celem. Ty nie
robisz uprzejmoĻci klientom obsługujĢc ich - to oni robiĢ ci
uprzejmoĻę dajĢc ci sposobnoĻę do ich obsługi.
•
Klienci
to nie statystyka - oni sĢ ludŅmi z ciała i krwi,
uczuciowi, emocjonalni tak jak ty, z uprzedzeniami i
przesĢdami.
•
Klient
to nie jest ktoĻ z kim moŇna siħ kłócię bĢdŅ zgadzaę.
Jeszcze nikt nie wygrał sporu z
klientem
.
•
Klienci
to ludzie, którzy przynoszĢ ci ,swoje potrzeby. To
twoje zadanie zajmowaę siħ nimi i dziħki temu przynieĻę
klientowi i sobie profit
DOSTAWCA
ZEWN
Ħ
TRZNY
DOSTAWCA
ZEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
ZEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
DOSTAWCA
ZEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZN
Y
Spełnij wymagania nast
ħ
pnego klienta na linii produkcyjnej
Zewn
ħ
trzni dostawcy nale
ŇĢ
do ła
ı
cucha jako
Ļ
ci
B
Ģ
d
Ņ
odpowiedzialny za wynik swojej pracy
Ka
Ň
dy jest zaanga
Ň
owany jako dostawca i/lub klient.
8 wymiarów jakoĻci
Wymagania klienta
8 wymiarów jakoĻci
SPECYFIKACJA
(cechy) produktu lub wynik usługi
Co produkujemy?
Czy to jest to co klient chce?
•
SPECYFIKACJA
ZGODNO
ĺĘ
ze specyfikacj
Ģ
Czy wynik pracy jest zgodny ze specyfikacj
Ģ
?
Czy udaje si
ħ
nam to za ka
Ň
dym razem?
•
ZGODNO
ĺĘ
•
NIEZAWODNO
ĺĘ
Perspektywa
Klienta
•
DOSTAWA
•
WARTO
ĺĘ
NIEZAWODNO
ĺĘ
- zgodno
Ļę
w ci
Ģ
gu upływaj
Ģ
cego czasu
Czy wynik pracy jest zgodny ze specyfikacj
Ģ
po pewnym czasie?
Czy klient zgłasza si
ħ
z pretensjami i reklamacjami?
•
POSTRZEGANIE
•
ESTETYKA
•
ŁATWO
ĺĘ
OBSŁUGI
DOSTAWA
-dost
ħ
pno
Ļę
w wymaganym czasie
Czy wła
Ļ
ciwa ilo
Ļę
jest dostarczana?
Czy proces produkcyjny trwa nie za długo?
Czy wynik pracy jest dostarczany w umówionym czasie?
8 wymiarów jakoĻci
Model Kano
Definicja jako
Ļ
ci wg ISO 9000
Stopie
ı
zadowolenia
klienta
WARTO
ĺĘ
Czy koszt produktu/usługi jest atrakcyjny dla klienta?
Czy stosunek funkcjonalno
Ļ
ci produktu do jego ceny jest dla niego korzystny?
Czy nie daje si
ħ
wykona
ę
tego po mniejszym koszcie wewn
ħ
trznym?
Ekstra, nie
okre Ļlone przez
klienta
„stopie
ı
, w jakim zbiór inherentnych
wła
Ļ
ciwo
Ļ
ci spełnia wymagania”
Jako
Ļę
oczekiwana jako
spe łnienie
Jako
Ļę
powoduj
Ģ
ca
„entuzjazm”
Oczekiwania ustalone
przez klienta
POSTRZEGANIE
Jak nasz produkt jest postrzegany przez klienta?
Czy nasza firma budzi zaufanie klienta?
Obszar niewyra Ņnych
wymagaı
Uwaga:
Termin jakoĻę moŇe byę uŇywany z przymiotnikiem takim jak
zła, dobra lub doskonała.
Obszar wyraŅnych
wymagaı
ESTETYKA
Czy design produktu budzi po
ŇĢ
danie u klienta? (w szczególno
Ļ
ci
bardzo wa
Ň
ne dla wyrobów konsumenckich)
Jaki jest styl wykonania usługi?
Poziom
urzeczywistnienia
wymaga
ı
Samo przez si ħ
zrozumia łe
Uwaga:
„Inherentny”, jako przeciwny do „przypisany”, oznacza
istniejĢcy sam w sobie, szczególnie jako stała właĻciwoĻę.
ŁATWO
ĺĘ
OBSŁUGI
Czy produktu jest przyjazny we wszystkich aspektach dla klienta?
Obszar
niewyra Ņnych
wymagaı
Jako
Ļę
wymaga
ı
podstawowych
Korzy
Ļ
ci z doskonalenia jako
Ļ
ci:
Jako
Ļę
jest tworzona przez
podstawowe elementy biznesu
Doskonalenie jako
Ļ
ci
•
poprawa finansowej efektywno
Ļ
ci
•
lepsze wykorzystanie zasobów przedsi
ħ
biorstwa
•
zadowolony klient wraca by znowu kupi
ę
i rekomenduje
innym
•
przewaga w konkurowaniu na rynku
•
lepszy duch i motywacja pracowników
•
zmniejszenie konfliktów w działach
•
poprawa wzajemnych stosunków mi
ħ
dzy pracownikami
•
zmniejszenie czasu przypływu produktu przez proces
•
wi
ħ
cej czasu na zajmowanie si
ħ
mniejsz
Ģ
liczb
Ģ
problemów.
ZAPOBIEGANIE
PRODUKTY
I
USŁUGI
SZKOLENIE
PROCES
JAKO
ĺĘ
KLIENT
PROJEKTOWANIE
LUDZIE
I
KULTURA
PROCESY
•
zmiana PROJEKTU produktu lub usługi
•
zmiana PROCESU w którym produkt lub usługa sĢ
tworzone
•
SZKOLENIE pracowników.
ELEMENTY KULTURY
WEWN
ġ
TRZ-ZAKŁADOWEJ TQM
Kultura wewn
Ģ
trz-zakładowa
Kultura wewn
Ģ
trz-zakładowa
zespołowy wynik tego jak ludzie my
Ļ
l
Ģ
, czuj
Ģ
i działaj
Ģ
gdy
pracuj
Ģ
razem
1 Zorientowanie na klienta
Troska o i dla zewn
ħ
trznego klienta
Pełna wiedza o tym kim s
Ģ
kluczowi klienci i jaki maj
Ģ
oni stosunek do
produktów / usług
Mierzenie zadowolenia wewn
ħ
trznych i zewn
ħ
trznych klientów
Wyra
Ň
a si
ħ
w:
W organizacjach panujĢ głħbokie przekonania o tym
•
jak praca powinna byę zorganizowana,
•
ZACHOWANIU - werbalnym (słownym) i niewerbalnym (w
działaniu)
•
jak powinna byę sprawowana władza kierownictwa,
2 Odpowiedzialno
Ļę
za jako
Ļę
pracy
Samopomiar jako
Ļ
ci pracy
Organizacja miejsca pracy tak aby wyniki pracy były widoczne
Czynno
Ļ
ci kontrolne/inspekcja (je
Ļ
li ci
Ģ
gle potrzebne) dokonywane przez
pracownika wykonuj
Ģ
ce prac
ħ
(samokontrola)
•
jak ludzie powinni byę nagradzani i sprawdzani,
•
POSTAWIE - wobec osoby, miejsca, rzeczy czy teŇ
zdarzenia
•
jaki poziom formalizmu jest potrzebny,
•
jak dokładnie trzeba planowaę,
•
WARTOĺCIACH - co dobre, a co złe
•
jaka jest właĻciwa kombinacja posłuszeıstwa i własnej
inicjatywy ze strony podwładnych,
•
PRZEKONANIACH - co jest waŇne, a co konieczne
•
czy waŇne jest ile godzin siħ pracuje,
•
jakie nosi siħ ubranie itd. itp.
To wszystko składa siħ na kulturħ organizacji.
1S
1S
Praktyki 5 S
•
selekcja -
oddzielenie i uprzĢtniħcie rzeczy
•
selekcja -
oddzielenie i uprzĢtniħcie rzeczy
niepotrzebnych
niepotrzebnych
angielski
polski
japo
ı
ski
1.S - Sortowanie
OkreĻl co jest
potrzebne,
a co nie
•
seiri
•
seiton
•
seiso
•
seiketsu
•
shitsuke
•
sort
•
systemize
•
sweep
•
sanitize
•
self-discipline
•
selekcja
•
systematyka
•
sprzĢtanie
•
schludnoĻę
•
samodyscyplina
POTRZEBNE
MOņLIWE, ņE
POTRZEBNE
NIEPOTRZEBNE
OZNACZ ETYKIETġ
I PRZECHOWUJ
OKREĺLONY CZAS
2.S Î Systematyka
(poukþadaj)
2S
3S
2S
systematyka -
poukładanie i stworzenie
uporzĢdkowanego systemu ułoŇenia pozostałych
rzeczy
•
•
Systematyka oznacza takŇe
sterowanie wizualne
•
sprzĢtanie -
wyczyszczenie, wysprzĢtanie i
całkowite uporzĢdkowanie miejsca pracy i jego
otoczenia
Lidl shop, Miħdzyrzecz, Poland, photo: T. Koch
3S
4S
schludnoĻę –
Ustal zasady, aby zapewnię ze
pierwsze 3 S stanĢ siħ standardem
5S
• samodyscyplina -
stosowanie
samodyscypliny (własnego przykładu), szkolenie i
rozpowszechnianie 5S, dbanie o Ļrodowisko i BHP.
•
sprzĢtanie
Karta czyszczenia
CzħstotliwoĻę
Co sprawdzaę ?
Jakie podjĢę kroki ?
Lp
Co
tydzieı
Co 2
tyg.
Codziennie
Czy wyznaczone jest miejsce na wszystko?
Czy wszystko jest na swoim miejscu?
1
Pulpit sterowniczy
WyczyĻcię
2
Filtry fizelinowe na silnikach
WyczyĻcię
Szybħ ochronnĢ i oĻwietlenie
wnħtrza
Podziaþ obowiĢzkw - ludzie muszĢ
wiedzieę
i rozumieę
co, jak, gdzie
oraz dlaczego robię !
3
WyczyĻcię
4
Podþoga wokþ miejsca pracy
WyczyĻcię
Szafa elektryczna i obudowa
maszyny sĢ czyste?
5
JeŇeli nie to wyczyĻcię
Narzħdzia, szafki, otoczenie
pracy itd.
CzyĻcię / utrzymywaę w
czystoĻci
6
Czy centralny ukþad
smarowania jest czysty ?
7
JeŇeli nie to wyczyĻcię
8
Wnħtrze maszyny
CzyĻcię
Czy centrala hydrauliczna jest
czysta ?
9
JeŇeli nie to wyczyĻcię
ELEMENTY KULTURY
WEWN
ġ
TRZ-ZAKŁADOWEJ TQM
ELEMENTY KULTURY
WEWN
ġ
TRZ-ZAKŁADOWEJ TQM
ELEMENTY KULTURY
WEWN
ġ
TRZ-ZAKŁADOWEJ TQM
9 Uczestnictwo
Ka
Ň
dy zaanga
Ň
owany w planowanie, sterowanie i doskonalenie jako
Ļ
ci
Zach
ħ
canie pracowników do udziału w tworzonych zespołach
realizuj
Ģ
cych „Projekty Doskonalenia Jako
Ļ
ci”
Ocena indywidualna wyników pracy zorientowana na przyszło
Ļę
3 Zdolno
Ļę
procesu i sterowanie
Rozumienie zdolno
Ļ
ci procesu
Pomiar kluczowych parametrów procesu
Ustanowienie procesów na wymaganym poziomie zdolno
Ļ
ci i
zapewnienie wła
Ļ
ciwego sterowania
6 Zapobieganie
Uodpornianie na bł
ħ
dy - wykonywanie pracy tak, aby niemo
Ň
liwym było
wyst
Ģ
pienie bł
ħ
dów
Projektowanie cech produktu lub procesu wytwarzania
Szkolenie pracowników
10 Praca zespołowa
Szkolenie w ramach grup roboczych
Zespołowe rozwi
Ģ
zywanie problemów
Monitorowanie i doskonalenie efektywno
Ļ
ci zespołu
11 Kreatywno
Ļę
i innowacja
U
Ň
ywanie burzy mózgów
Dawanie ka
Ň
demu sposobno
Ļ
ci do my
Ļ
lenia nad nowymi sposobami działania
ĺ
rodowisko stymuluj
Ģ
ce kreatywno
Ļę
12 Uznanie dla sukcesów
Nagradzanie za sukces raczej ni
Ň
karanie za bł
ħ
dy
Publiczne uznanie dla sukcesów zespołów realizuj
Ģ
cych „Projekty
Doskonalenia Jako
Ļ
ci”
Ludzie czuj
Ģ
cy swoj
Ģ
warto
Ļę
i swoje znaczenie w organizacji 2.10.12
4 Ci
Ģ
głe doskonalenie
Nieakceptowanie nigdy stanu obecnego
Tworzenie „Projektów Doskonalenie Jako
Ļ
ci” i powoływanie zespołów dla ich
realizacji
Regularne dokonywanie przegl
Ģ
du „Projektów Doskonalenia Jako
Ļ
ci” i
rejestrowanie kosztów i korzy
Ļ
ci
5 Benchmarking (porównanie z konkurencj
Ģ
i poza)
Wiedza o tym kim s
Ģ
nasi najwi
ħ
ksi konkurenci i pomiar siebie wzgl
ħ
dem
wszystkich najwa
Ň
niejszych kryteriów
Ci
Ģ
głe poszukiwanie najlepszych praktyk
Bycie przygotowanym na zaakceptowanie lepszych pomysłów wymy
Ļ
lonych
przez innych
7 Inspiruj
Ģ
ce przewodzenie
Przewodzenie na „froncie” przez dawanie przykładu raczej, ni
Ň
sterowanie z
„tyłów”
Informowanie o celach przedsi
ħ
biorstwa umo
Ň
liwiaj
Ģ
c poszczególnym
pracownikom współudział w ustalaniu ich własnych celów
Bycie widocznym, dost
ħ
pnym, zach
ħ
caj
Ģ
cym, traktuj
Ģ
c potrzeby
współpracowników swojego zespołu jako własny interes
8 Otwarto
Ļę
i zaufanie
Regularno
Ļę
w komunikowaniu si
ħ
ze swoj
Ģ
grup
Ģ
robocz
Ģ
jako cał
Ģ
Delegowanie
Szerokie informowanie (we wszystkich kierunkach organizacji) o wynikach i
innych sprawach przedsi
ħ
biorstwa bez cenzurowania
KAIZEN PROCESU
STATYSTYKA Z 1995 ROKU
KAIZEN PROCESU
STATYSTYKA Z 1995 ROKU
KAIZEN PROCESU
STATYSTYKA Z 1995 ROKU
USA
JAPONIA
TOYOTA
USA
JAPONIA
TOYOTA
LICZBA POMYSŁÓW
ZGŁASZANYCH W
CIAGU ROKU NA 100
PRACOWNIKÓW
LICZBA POMYSŁÓW
ZGŁASZANYCH W
CIAGU ROKU NA 100
PRACOWNIKÓW
13
2700
4700
Liczba pomysłów przypadaj
Ģ
ca na
pracownika silnie wzrasta wraz z
procentowym wzrostem liczby pomysłów,
które zostały wdro
Ň
one przez kierownictwo
PROCENT
WDRO
ņ
ONYCH
POMYSŁÓW
PROCENT
WDRO
ņ
ONYCH
POMYSŁÓW
33 %
66 %
96 %
Dwa rodzaje Kaizen
Rozwijanie kultury TQM
Rozwijanie kultury TQM
•
Misja przedsi
ħ
biorstwa
główny cel/zadanie dla jakiego istnieje przedsi
ħ
biorstwo
typy produktów i usług
silne zorientowanie na klientów, pracowników i akcjonariuszy
Wy
Ň
sze
Kierownictwo
Kaizen przepływu
Doskonalenie przepływu
produkcji (strumienia
warto
Ļ
ci)
Kaizen procesu
Misja przedsi
ħ
biorstwa
•
•
Zasady działania
sformułowania które odzwierciedlaj
Ģ
warto
Ļ
ci uznawane przez
przedsi
ħ
biorstwo jako wa
Ň
ne
stan idealny, który przedsi
ħ
biorstwo chciałoby osi
Ģ
gn
Ģę
nacisk kładziony na JAKO
ĺĘ
produktów i usług, procesów i ludzi
•
Roczne/okresowe cele
definitywne, mierzalne zmiany do osi
Ģ
gni
ħ
cia w zakładanym czasie
np. roczne fazy mierzenia post
ħ
pu na drodze ku zasadniczemu celowi
kładzenie nacisku na przyszłe poziomy wyników, do których
pracownicy i zespoły mog
Ģ
d
ĢŇ
y
ę
i wzgl
ħ
dem których mog
Ģ
ustala
ę
swoje cele do
Eliminacja marnotrawstwa :
•
najkrótszy czas
•
najni
Ň
szy koszt
•
Zasady działania
Bezpo
Ļ
rednio
produkcyjni
•
Roczne/okresowe cele
Kaizen wymaga:
−
ciĢgłego, stopniowego, bezustannego doskonalenia,
osi
Ģ
gni
ħ
cia w krótszych okresach
−
przez pracowników na wszystkich poziomach.
KAIZEN DLA STANOWISKA
Idee Kaizen
CiĢgłe Doskonalenie
•
Porz
Ģ
dek
– Eliminacja zagracenia
– Organizacja stanowiska
– CzystoĻę
•
Metody pracy
– Uproszczenia
– Techniki
– RównowaŇenie
Rozwój bez ci
Ģ
głego doskonalenia
Rozwój z ci
Ģ
głym doskonaleniem
•
Sterowanie wizualne
– Kodowanie kolorem /
etykietowanie
– Szablony / wzorniki
– Sygnalizacja
•
Przeorganizowanie
– Przepływ pracy
– Podawanie /
manipulowanie
– Rozmieszczenie
materiałów, narzħdzi,
osób
Post
ħ
p rezul-
tatem ci
Ģ
głego
doskonalenia
•
Narz
ħ
dzia
– Szybkie przezbrojenia
– Uodparnianie na błħdy
– OprzyrzĢdowanie
Operator obsługujĢcy piec uŇywał rħkawic spawalniczych do
wykładania półproduktu z pieca do maszyny formujĢcej. Czas
jego czekania wynosił ponad minutħ. Czas zdejmowania
rħkawiczek w tradycyjny sposób wynosił do 40 sekund.
Czas
Czas
Zmiany „technologiczne
Plik z chomika:
Fidelbaum
Inne pliki z tego folderu:
MBM_Zarządzanie_Jakością_cz.3 - Jenoróg.pdf
(2061 KB)
TQM dla AiR i MBM 2012 [tryb zgodności].pdf
(1606 KB)
QFD Tomasz Koch.pdf
(488 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ergonomia i BHP
Planowanie wytwarzania CADCAM
POP
Tworzywa sztuczne II
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin