Przeprowadzone badania wykazały, że mleczko pszczele przyspieszało odbudowę tkanek miękkich, skracając czas gojenia ran i oparzeń. Wpływało także na odnowę komórek odpowiedzialnych za gojenie się tkanki kostnej oraz zapobiegało odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach. Pod jego wpływem złamania kości u królików doświadczalnych zrastały się prawie 3-krotnie szybciej niż u zwierząt kontrolnych.
Mleczko pszczele wykazuje także właściwości przeciwbakteryjne. Świeży produkt działa bakteriostatycznie hamując rozwój bakterii w stężeniu 20 mg/ml, a w stężeniu 100 mg/ml wykazuje działanie bakteriobójcze. Działa ono zarówno na gronkowce złociste, dwoinki zapalenia płuc, laseczki wąglika i prątki gruźlicy, jak również na pałeczki jelitowe.
Stwierdzono, że hamuje rozwój drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka. Poza tym znane jest jego działanie na wirusy grypy, świnki i opryszczki pospolitej, a także na pierwotniaki. Za działanie przeciwdrobnoustrojowe odpowiedzialny jest głównie kwas 10-hydroksy-2-decenowemu, a także royalizyna.
Mleczko pszczele korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Doświadczenia na zwierzętach dowodzą, że przyspiesza odbudowę tkanki serca objętej martwicą po eksperymentalnym zawale. Poza tym przeciwdziała sztucznie wywołanej arytmii mięśnia sercowego.
Jego wpływ na naczynia krwionośne jest dwojaki. Z jednej strony wyraźnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, co związane jest z występowaniem w nim acetylocholiny, a z drugiej podwyższa je na skutek wzmagania wydzielania adrenaliny. Na tej podstawie można przyjąć, że ma ono działanie normalizujące ciśnienie. Ponadto u zwierząt doświadczalnych wykazuje zdecydowane działanie przeciwmiażdżycowe.
Często podkreśla się znaczny wpływ mleczka pszczelego na układ krwiotwórczy. Zwłaszcza małe dawki tego produktu, do 10 mg dziennie, zwiększają objętość krwinek czerwonych i poziom zawartej w nich hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi.
Mleczko pszczele wykazuje właściwości ochraniające przed szkodliwym promieniowaniem jonizującym, co przypisuje się obecności w nim głównie kwasu 10-hydroksy-2-decenowego.
Badania farmakologiczne wskazują, że wywiera korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Wzmaga działanie kory mózgowej. Za działanie to odpowiedzialny jest między innymi kwas γ-aminomasłowy, który odgrywa ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. W efekcie mleczko wywołuje pobudzenie oraz stan odnowy fizycznej i psychicznej.
Do innych właściwości mleczka pszczelego należy zaliczyć działanie przeciwcukrzycowe, zapobiegające powstawaniu dny moczanowej i ochraniające tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi.
U dzieci, mleczko pszczele jest wykorzystywane do leczenia anemii powstałej na skutek niedoboru żelaza. Powoduje wzrost liczby erytrocytów oraz zawartości hemoglobiny.
Mleczko pszczele ma zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo - naczyniowych takich jak: dusznica bolesna, nerwice, stany pozawałowe, nadciśnienie tętnicze, zatory mózgowe, miażdżyca (rozszerza naczynia, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych). Korzystne rezultaty osiąga się w leczeniu stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego.
Mleczko pszczele przyjmowane drogą doustną wykazuje korzystne działanie w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego. Dla przykładu podawanie 100 mg mleczka pszczelego dziennie już po miesiącu eliminowało ból u ponad 70% chorych z niedokrwienną chorobą serca. Poza tym odnotowywano obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu w surowicy krwi.
Dobre wyniki otrzymano, stosując mleczko pszczele u chorych z nadciśnieniem tętniczym i arytmią serca. Jest ono także z powodzeniem stosowane w stanach skurczowych tętnic kręgowych i zatorach mózgowych.
Mleczko pszczele ma też zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Szczególnie podatne na działanie tego produktu są wrzody dwunastnicy. Ma ono zastosowanie u chorych z objawami zapalenia jelit grubych i w leczeniu różnych stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki i wątroby. Chroni tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami toksycznymi. Stosuje się w leczeniu skutków alkoholizmu, zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi.
Stosowane jest również w leczeniu niewydolności nerek i nadnerczy. Działa moczopędnie, co jest pomocne w leczeniu otyłości. Jest przydatne do leczenia niewydolności jajników oraz w takich chorobach zakaźnych, jak: bruceloza i grypa. Mleczko pszczele okazało się pomocne także w leczeniu niektórych schorzeń dróg oddechowych. Mleczko sprzyja odnawianiu błony śluzowej oskrzeli oraz powodowuje lepsze przenikanie leków do dolnych dróg oddechowych. Poza tym jest bardzo pomocne w zapobieganiu chorobom przeziębieniowym.
Mleczko pszczele z powodzeniem stosowane jest w schorzeniach reumatycznych, między innymi w chorobie reumatycznej, reumatoidalnym zapaleniu stawów kręgosłupa, chorobie zwyrodPublikacja przygotowana na podstawie:
Kijak M.: Produkty pszczele i ich zastosowanie w medycynie i profilaktyce, http://www.apiterapia.bizKałużny E.: Pszczela apteczka. Apiherba, Leszno 1992,Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Leczenie produktami pszczelimi, Warszawa 1994,Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Naturalne leki z ula, Warszawa 1991Paciorek A.: Mleczko pszczele, Żyjmy dłużej, 11/1999Siuda M., Wilde J., Bratkowski J.: Pozyskiwanie mleczka pszczelego metodą intensyfikacji produkcji pasiecznej, Biul. Nauk., Nr 18, 2002Kędzia B., Hoderna-Kędzia E.: Skład oraz właściwości biologiczne i lecznicze mleczka pszczelego, Pasieka, Nr 4/2006
abracham12