Szarlotka na ciepło.rtf

(7 KB) Pobierz
Szarlotka na ciep³o

Szarlotka na ciepło

 

Składniki:

ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

15 dag margaryny

2 żółtka

pół szklanki cukru pudru

szczypta soli

nadzienie:

1 kg kwaśnych jabłek

7 łeczek cukru

5 dag rodzynek

opakowanie cukru waniliowego

7 dag posiekanych migdałów

skórka otarta z połowy cytryny

krem:

1,5 szklanki mleka

pół szklanki cukru

5 łek mąki pszennej

10 dag masła

3 żółtka

 

Na początku przygotuj ciasto: z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtek i soli szybko zagnieć ciasto i wstaw na 1 godz. do lodówki. Następnie rozwałkuj je na grubość 1 cm, przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem i piecz 20 min na kolor złoty w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

Teraz przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Do jabłek dodaj skórkę cytrynową, sparzone rodzynki, migdały, cukier, cukier waniliowy i duś 20 minut, aż jabłka się rozpadną.

 

Czas na krem: składniki kremu zagotuj w rondelku - stale mieszając, a następnie ostudź.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a na nie przygotowany krem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz 20-30 minut, aż powierzchnia ciasta się zrumieni. Podawaj na gorąco.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin