Tort Szwarcwaldzki.doc

(57 KB) Pobierz
Tort Szwarcwaldzki


Tort Szwarcwaldzki.
Tort Szwarcwaldzki

Ciasto czekoladowe:

150 g masła
150 g drobnego cukru do pieczenia
6 jaj
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
pół łyżeczki aromatu waniliowego
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:

450 g mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

Bita śmietana:

·         750 ml schłodzonej śmietanki kremówki

·         3 łyżki cukru pudru

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie

·         Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.

·         Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.

·         Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).

·         Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.


W oryginalnym przepisie do nasączenia ciasta używa się 100 ml wiśniówki zmieszanej z 1/2 szklanki wody. Ja wykorzystałam sok z wiśni zmieszany z alkoholem.

W oryginalnym przepisie wierzch tortu dekoruje się połową tabliczki czekolady. Ja tort udekorowałam gotowymi wiśniami w słodkiej zalewie. Reszta przepisu - bez zmian.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin