Ciasto czekoladowe:• 150 g masła• 150 g drobnego cukru do pieczenia• 6 jaj• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)• pół łyżeczki aromatu waniliowego• 150 g mąki pszennej• 50 g mąki ziemniaczanej• 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWiśnie:• 450 g mrożonych wiśni bez pestek• 2 łyżki cukru• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)Bita śmietana:
· 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie
· Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
· Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
· Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
· Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.
W oryginalnym przepisie do nasączenia ciasta używa się 100 ml wiśniówki zmieszanej z 1/2 szklanki wody. Ja wykorzystałam sok z wiśni zmieszany z alkoholem. W oryginalnym przepisie wierzch tortu dekoruje się połową tabliczki czekolady. Ja tort udekorowałam gotowymi wiśniami w słodkiej zalewie. Reszta przepisu - bez zmian.
Noona97