LECZO Z CUKINII.doc

(30 KB) Pobierz

LECZO Z CUKINII
Składniki:
1 duża cukinia
3 papryki (różne kolory)
szynka gotowana (w I fazie)
2 cebule
czosnek (jeśli ktoś lubi)
3 pomidory
oliwa z oliwek
przyprawy
 

Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku, itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde

 

LECZO

średnia cukinia

1 duży pomidor

1 papryka czerwona

1 duża cebula

chuda wędlina

przyprawy: słodka papryka, bazylia, chili, vegeta, sól.

 

Cukinie kroimy w kostkę, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy. Kiedy cukinia będzie się przegryzać, na łyżce oliwy smażymy pokrojoną cebulkę, paprykę i wędlinę (ja dałam szynkę konserwową). Parzymy i kroimy pomidora i dodajemy do cebuli i papryki. Do smażących sie warzyw dodajemy przyprawy do smaku, można dodać czosnek (ja nie łubie , więc nie dodałam). Kiedy pomidor zacznie się rozprężać, dodajemy cukinie. I tak gotujemy (uważając, aby nie przypalić) aż warzywa będą miały pożądaną przez nas konsystencje. Żeby sie nie przypalało, można podlać wodą, aczkolwiek tak czy siak polecam garnek z nieprzywierającym dnem.

 

Kurczak z leczo i pieczarkami

 

Ilość składników według upodobań:
-filet z kurczaka
-leczo (papryka, cebulka i cukinia - mrożonki kupione w lider price )
-pieczarki
-przyprawy: curry (dużo), bazylie.

Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo (ja wsypałam pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywa będą miękkie – I gotowe!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin