Kiszka wątrobiana (przepis z 1966 r).pdf
(
31 KB
)
Pobierz
Kiszka wątrobiana (przepis z 1966 r.)
Składniki:
wątroba nie solona wieprzowa, wołowa lub barania (3 kg) ozory serca nerki nie solone
(3,25 kg) płuca żołądki krezki nie solone lub mięso wieprzowe nie peklowane (3 kg)
tłuszcz-otoka pachwina lub podgardle nie solone (3 kg) 200 g cebuli 220 g soli pieprz
majeranek ewentualnie pieprz angielski do smaku
Sposób wykonania:
Opłukane podroby (z wyjątkiem wątroby) i mięso ugotować w niewielkiej ilości wody do
miękkości; tłuszcz lub podgardle - na wpół miękko. Po ugotowaniu usunąć z płuc
chrząstki, a z głów oddzielić mięso. Produkty ostudzić i przepuścić z dodatkiem surowej
wątroby kilka razy przez maszynkę, aż do otrzymania jednolitej mazistej masy. Dodać sól
i przyprawy oraz bardzo dokładnie wymieszać, dodając ok. 1 l rosołu z gotowania mięsa.
Otrzymaną masą napełnić dość luźno jelita grube wieprzowe, krzyżówki wieprzowe lub
krzyżówki bydlęce, zawiązać końce i wrzucić do wody o temperaturze 80 - 85ºC i
gotować 50 - 90 minut. Ugotowane kiszki studzić 10 minut w zimnej wodzie i rozwiesić.
Plik z chomika:
makslojer
Inne pliki z tego folderu:
Czosnek.pdf
(27 KB)
Ogórki konserwowe.pdf
(29 KB)
Salceson biały l.pdf
(28 KB)
Szynka cielęca.pdf
(29 KB)
Przetwory z owoców i warzyw.pdf
(56 KB)
Inne foldery tego chomika:
amateur
atcht
Babycook
Bigfish Games - Cradle of Rome Crack {DanManInSane}
Bóle kręgosłupa - poradnik medycyny naturalnej
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin