Kiełbasa zagłębiowska końska.pdf

(116 KB) Pobierz
Kiełbasa zagłębiowska końska
Mięso:
4 kg udźca końskiego,
4 kg łaty lub pręgi końskiej,
2 kg słoniny,
Dodatki i przyprawy:
250 g soli,
14 g saletry,
10 g pieprzu,
10 g ziela angielskiego,
6 ząbków czosnku,
5 g majeranku,
cienkie jelito
Sposób produkcji:
Udziec zemleć w maszynce z sitkiem o największych oczkach, łatę - przez sitko o oczkach
najmniejszych. Wymieszać z solą i saletrą oraz przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu i
odstawić na 5-6 dni w chłodne miejsce. Słoninę pokrajać w kostkę o boku 8 mm, wymieszać
z mięsem. Odstawić na 3 godziny. Napełnić jelita, nakłuć je. Długość batonów 20-25 cm.
Wędzić 4-5 dni zimnym dymem. Produkt nietrwały.
Autor: T. Barowicz, W. Tatarczuch
Zgłoś jeśli naruszono regulamin