Biedrzeniec anyż.pdf

(202 KB) Pobierz
Biedrzeniec anyż
– zaliczany jest do rodziny selerowatych. Roślina pochodzi z Bliskiego
Wschodu, bywa uprawiana także w rejonie śródziemnomorskim. Surowcem jest owoc –
Fructus
Anisi.
Rozłupnia do 5mm długości, o gruszkowatym kształcie, rozpadająca się na dwie rozłupki o
zielonkawoszarym kolorze i szorstkiej fakturze.
Olejek anyżowy
używany jest do skrapiania pomieszczeń gdyż podobno odstrasza różne
robactwo i działa przeciw świerzbowi. Posiada także inne zastosowanie m.in. dodawany do
kąpieli – relaksuje i odpręża ciało narażone na duży wysiłek fizyczny. Wykorzystywany w
masażach przez sportowców – rozgrzewa mięśnie.
Biedrzeniec -zastosowanie
Biedrzeniec anyż to roślina roczna z liśćmi w trzech rodzajach, białych kwiatach zebranych w
baldachy.
Biedrzeniec anyż
uprawia się w krajach śródziemnomorskich, w Europie Środkowej,
Japonii oraz Ameryce Środkowej. W Polsce w stanie dzikim coraz rzadziej spotykany jest w
regionach południowych i południowo-wschodnich.
Wysokością dorasta do 50 cm. Preferuje miejsca ciepłe, osłonięte od wiatru. Wymaga gleby
żyznej, pulchnej. Rozmnaża się z nasion wysiewanych w kwietniu. Natomiast zbiory dokonuje się
w sierpniu, kiedy owoce nabierają ciemnoszarego koloru.
Owoce są drobne,
brunatnoszare o
przyjemnym słodko korzennym smaku. Najlepiej ścinać rośliny wczesnym rankiem, gdy są
jeszcze pokryte rosą. Potem wiąże się je w snopki i wiesza w suchym, ciepłym pomieszczeniu.
Kwitnie od czerwca do lipca. Owoc zbiera się pod koniec sierpnia, gdy nabierze szarobrunatnego
koloru. Surowcem leczniczym są owoce, które po zebraniu suszy się. Po wyschnięciu zbiory
nadają się do młócenia. Nasiona oczyszcza się i dosusza, często przesypując, aby nie dopuścić do
rozwoju pleśni. Surowiec przechowuje się w papierowych lub płóciennych torbach, w suchym
miejscu.
Biedrzeniec anyż
jest bardzo bogaty w różnego rodzaju minerały takie jak 1,5-3% olejek
eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Poza tym posiada on także białka, cukry
oraz tłuszcze. Głównym składnikiem owoców jest trans-anetol (80%), cis-anetol, etragol, aldehyd
anyżowy, beta-kartofylen. Wśród związków obecnych w tej roślinie możemy także znaleźć
wielocukry, flawonoidy, olej cholinę, kwasy organiczne (askorbinowy, kawowy), terpeny,
kumaryny, kwercetynę, tymol.
Ze związków mineralny w owocu anyżku znajdziemy: bor, wapń, fosfor, żelazo, magnez,
mangan, sód, potas, cynk.
Biedrzeniec anyż – właściwości lecznicze
Biedrzeniec anyż
posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najbardziej
charakterystycznych cech wskazuje się na jego działanie wykrztuśne, stosowany jest przy suchym
kaszlu, w nieżytach gardła, krtani, chrypce, katarze a także przy zapaleniu oskrzeli.
Łagodzi
astmę
(inhalacje z dodatkiem paru kropli olejku anyżowego) i choroby układu oddechowego
(koklusz). Działa rozluźniająco, rozkurczowo i odtruwająco jednocześnie zwalczając bardzo
ciężki i suchy kaszel.
Stosowany także w celu pobudzenia pracy żołądka i woreczka żółciowego. Przyśpiesza trawienie,
łagodzi zgagę i niestrawność, szczególnie męczące gazy i uczucie zbyt pełnego brzucha.
Rozkurczające właściwości anyżu wykorzystywane są m.in. w kolce jelitowej oraz wzdęciach.
Polecany szczególnie dzieciom i osobom starszym. Wykorzystywany pomocniczo w usuwaniu
nudności, pobudzająco , eliminuje i łagodzi kolki niemowlętom i dzieciom. Wykorzystywany
również jako składnik mieszanek pobudzających laktację.
Antyspazmatyczne właściwości
nasion anyżu powodują, że jest on pomocny przy bólach
menstruacyjnych. Oprócz powyższych właściwości
biedrzeniec anyż
działa moczopędnie,
odświeża oddech, podnosi potencję – to naturalny afrodyzjak.
Zewnętrznie jako inhalacje w schorzeniach dróg oddechowych.
Napary z anyżu
stosuje się do
płukania gardła w anginie, zapaleniu oskrzeli i kaszlu. Okłady z anyżu (olejek, napar) łagodzą
młodzieńczy trądzik i wysuszają skórę.
Napar
BIedrzeniec anyż – sposób użycia
Przepis; należy 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącego mleka lub wody;
przykryć, odstawić na 20-30 minut, przecedzić, osłodzić do smaku syropem lub miodem. Pić 3
razy dziennie po 100 ml; w nieżycie układu oddechowego, przy kaszlu 100 ml 4 razy dziennie.
Syrop z anyżu
Przepis; należy do gotującej się wody (1 litr) dodać 7 łyżeczek nasion anyżu a następnie gotować
na małym ogniu do wyparowania połowy płynu. Następnie odcedzamy wywar i dodajemy do
niego 3 łyżki miodu. Zaleca się stosowanie 2 łyżeczek syropu 2-3 razy dziennie, zarówno w
przypadku kaszlu, jak i dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Nalewka
Przepis; należy przygotować nalewkę konieczne jest przygotowanie laski cynamonu, pół szklanki
anyżku , około 12 goździków, cieniutko pokrojona skórkę z całej cytryny, około 1,5 litra spirytusu
czystego oraz 1/4 litra wody destylowanej lub przegotowanej i ostudzonej. Następnie wszystkie
składniki zalać w gąsiorku 2 litrami spirytusu i 1/4 litra wody. Całość starannie zakorkować
(korek zalać parafiną) i zostawić w cieple przez miesiąc, regularnie potrząsając gąsiorem.
Przygotowaną nalewkę porozlewać do butelek, zakorkować i odstawić na miesiąc. Po miesiącu
można spożywać przy czym im dłużej poczekamy tym jest lepsza.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin