Rodzaje ryżu.pdf
(
71 KB
)
Pobierz
W sklepach dostępne są następujące odmiany ryżu :
Ryż biały
, zwany też polerowanym, jest najbardziej popularną i
jednocześnie najmniej wartościową odmianą ryżu. Otrzymywany jest po
usunięciu z ziarna wierzchnich warstw. Biały ryż ma łagodny i neutralny
smak, dlatego można go użyć do każdej potrawy. Gotuje się go zwykle
15-20 minut.
Ryż brązowy
naturalny pozbawiony jest tylko niejadalnej łuski
wokół ziarna, przez co zawiera znacznie więcej składników odżywczych.
Charakteryzuje się specyficznym orzechowym aromatem. Nadaje się jako
dodatek do mięs i farszów. Wymaga on dość długiego gotowania (około
30-35 minut).
Ryż parboiled
to biały ryż preparowany termicznie
(poddawany działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem), dzięki
czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki
odżywcze. Bielmo ryżu jest prześwitujące o lekko złotawej barwie. Ziarna
nigdy się nie kleją. Ryż gotuje się około 15 minut.R
Ryż basmati
uprawiany jest u
podnóża Himalajów. Jest długoziarnisty i aromatyczny. Po ugotowaniu
ziarna są sypkie i puszyste, wyróżniają się śnieżnobiałym kolorem.
Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza.
Ryż arborio
to ryż krótkoziarnisty. Jest kleisty
o lekko zaokrąglonych ziarnach i słodkawym smaku. Wykorzystywany jest
przede wszystkim do przygotowania risotto i kleików.
Ryż jaśminowy
, zwany również tajlandzkim ma delikatny kwiatowy
zapach, a ziarna po ugotowaniu nie są zupełnie sypkie. Świetnie nadaje się
do deserów i wszelkiego rodzaju dań z ryżu na słodko.
Ryż czarny
(ryż
indonezyjski) jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze i witaminę E.
nadaje potrawom orzechowego aromatu. Najlepiej komponuje się z
dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Ryż czarny gotuje się 35-40
minut;
Ryż czerwony
to ryż średnioziarnisty, niepolerowany. Charakteryzuje się
słodkim smakiem i orzechowym aromatem. Dobrze komponuje się z
warzywami, drobiem oraz w sałatkach.
Ryż amerykański
to biały długoziarnisty. Ma śnieżnobiałe, pulchne
ziarna o lekko słodkim smaku. Znakomicie nadaje się do deserów;.
Ryż dziki
to tak naprawdę
nasiona trawy wodnej, która rośnie na brzegach rzeki Missisipi. Ma długie,
cienkie i ciemne ziarna o intensywnym zbożowym smaku z wyraźnie
wyczuwalnym orzechowym aromatem. Bardzo dobrze sprawdza się w
sałatkach i daniach egzotycznych
Plik z chomika:
hubira
Inne pliki z tego folderu:
Mięso wieprzowe_do czego.jpg
(171 KB)
Rodzaje ryżu.pdf
(71 KB)
Jak przygotować wieprzowinę.pdf
(132 KB)
Podział półtuszy wieprzowej.pdf
(55 KB)
O ryżu.pdf
(113 KB)
Inne foldery tego chomika:
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
❤️GALERIA_ALKOHOLE 🍷
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin