Rodzaje ryżu.pdf

(71 KB) Pobierz
W sklepach dostępne są następujące odmiany ryżu :
Ryż biały , zwany też polerowanym, jest najbardziej popularną i
jednocześnie najmniej wartościową odmianą ryżu. Otrzymywany jest po
usunięciu z ziarna wierzchnich warstw. Biały ryż ma łagodny i neutralny
smak, dlatego można go użyć do każdej potrawy. Gotuje się go zwykle
15-20 minut.
Ryż brązowy naturalny pozbawiony jest tylko niejadalnej łuski
wokół ziarna, przez co zawiera znacznie więcej składników odżywczych.
Charakteryzuje się specyficznym orzechowym aromatem. Nadaje się jako
dodatek do mięs i farszów. Wymaga on dość długiego gotowania (około
30-35 minut).
Ryż parboiled to biały ryż preparowany termicznie
(poddawany działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem), dzięki
czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki
odżywcze. Bielmo ryżu jest prześwitujące o lekko złotawej barwie. Ziarna
nigdy się nie kleją. Ryż gotuje się około 15 minut.R
Ryż basmati uprawiany jest u
podnóża Himalajów. Jest długoziarnisty i aromatyczny. Po ugotowaniu
ziarna są sypkie i puszyste, wyróżniają się śnieżnobiałym kolorem.
Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza.
Ryż arborio to ryż krótkoziarnisty. Jest kleisty
o lekko zaokrąglonych ziarnach i słodkawym smaku. Wykorzystywany jest
przede wszystkim do przygotowania risotto i kleików.
Ryż jaśminowy , zwany również tajlandzkim ma delikatny kwiatowy
zapach, a ziarna po ugotowaniu nie są zupełnie sypkie. Świetnie nadaje się
do deserów i wszelkiego rodzaju dań z ryżu na słodko.
Ryż czarny (ryż
indonezyjski) jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze i witaminę E.
nadaje potrawom orzechowego aromatu. Najlepiej komponuje się z
dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Ryż czarny gotuje się 35-40
minut;
Ryż czerwony to ryż średnioziarnisty, niepolerowany. Charakteryzuje się
słodkim smakiem i orzechowym aromatem. Dobrze komponuje się z
warzywami, drobiem oraz w sałatkach.
Ryż amerykański to biały długoziarnisty. Ma śnieżnobiałe, pulchne
ziarna o lekko słodkim smaku. Znakomicie nadaje się do deserów;.
Ryż dziki to tak naprawdę
nasiona trawy wodnej, która rośnie na brzegach rzeki Missisipi. Ma długie,
cienkie i ciemne ziarna o intensywnym zbożowym smaku z wyraźnie
wyczuwalnym orzechowym aromatem. Bardzo dobrze sprawdza się w
sałatkach i daniach egzotycznych
Zgłoś jeśli naruszono regulamin