FASOLKA PO BRETOŃSKU.rtf

(1 KB) Pobierz

 

 

                            FASOLKA  PO  BRETOŃSKU

 

 

 

 

 

 

    

 

     Fasolka po bretońsku - składniki:

 

    50 dag fasoli Piękny Jaś

    25 dag wędzonego boczku

    30 dag kiełbasy

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka cukru

    1 liść laurowy

    2 ziarenka ziela angielskiego

    sól

    przyprawa do zup w płynie

    świeżo mielony pieprz

    1-2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka majeranku

    1 łyżka smalcu

    1 łyżka mąki

 

Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania: Żeby przygotować fasolkę po bretońsku należy najpierw zalać fasolę wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: do fasolki po bretońsku zamiast smalcu możesz użyć masła.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin