FASOLKA PO BRETOŃSKU
Fasolka po bretońsku - składniki:
50 dag fasoli Piękny Jaś
25 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
przyprawa do zup w płynie
świeżo mielony pieprz
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania: Żeby przygotować fasolkę po bretońsku należy najpierw zalać fasolę wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: do fasolki po bretońsku zamiast smalcu możesz użyć masła.
markoman1