Or_Cukiernik.doc

(75 KB) Pobierz
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO

4

 

OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO

CUKIERNIK

 

Opis stanowiska

Zatrudnienie: pełny etat, praca zmianowa, pracownik wykonuje następujące prace:

1.        Dokonuje transportu wewnątrz zakładu i magazyno­wania półproduktów (mąki, tłuszczy, dodatków itp.).

2.        Przygotowuje produkcję i wytwarza ciasto.

3.        Przeprowadza i kontroluje procesy dzielenia ciasta na kęsy, formowania i rozrostu, a następnie do­konuje ich znakowania, natłuszczania, zwilżania oraz posypywania przyprawami.

4.        Dokonuje wypieku wyrobów piekarsko-cukierniczych.

5.        Obsługuje różnego typu urządzenia i maszyny, w tym: piece piekarskie, mieszarki, ubijarki i mik­sery, dzieże, przesiewacze do mąki, trójwalcówki, wydłużarki, myjki i czyszczarki, dzielarko - zaokrąglarki, smażarki do pączków, żelownice, krajalnice, pakowaczki itd.,

6.        Sortuje i studzi wytworzone wyroby.

7.        Dokonuje transportu i składowania gotowych wyrobów.

8.        Myje i konserwuje formy, narzędzia, urządzenia i maszyny.

9.        Utrzymuje czystość na terenie pomieszczeń pro­dukcyjnych.

 

Szacowanie ryzyka zawodowego

Szacowanie ryzyka odbywa się tutaj dwiema metodami, zgodnie z normą PN-N 18002/2000: skala trójstopniowa - R = f (C, P)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO DLA STANOWISKA CUKIERNIK WG POLSKIEJ NORMY PN-N-18002/2000

Lp.

Zagrożenie

Możliwe źródła zagrożenia

Możliwe skutki zagrożenia

Przed oceną

Środki profilaktyczne

Po realizacji

Ciężkość (C)

Prawdopodobieństwo (P)

Ryzyko (R)

Ciężkość (C)

Prawdopodobieństwo (P)

Ryzyko (R)

1.       

Upadek na tym samym poziomie

Śliskie i nierówne powierzchnie na terenie zakładu.

Potłuczenia, zła­mania kończyn, zwichnięcia, ura­zy wewnętrzne.

S

S

S

Stosowanie przez pracownika właściwego obuwia. Utrzymywanie porządku na stanowisku pracy i w jego otoczeniu. Zachowanie szczególnej ostrożności.

S

M

M

2.       

Przeciążenie układu kostno-stawowego

Podnoszenie lub przenosze­nie zbyt dużych ładunków. Praca w wymuszonej pozycji ciała.

Uszkodzenia i zwyrodnienia stawów lub kręgosłupa. Przepuklina.

D

S

D

Stosowanie rotacji pracowników przy wykonywaniu uciążliwych prac. Przestrze­ganie norm transportu indywidualnego. Stosowanie urządzeń pomocniczych, w tym wózków ręcznych. Zapewnienie ergonomicznych warunków pracy podczas ręcznego dzielenia kęsów, w tym odpo­wiedniej wysokości stołu.

S

M

M

3.       

Oparzenia

Gorące elementy pieca i wyjmowane pieczywo. Palnik gazowy ubijarki. Gorące elementy wyjmowane z komory myjki. Odpryski gorących produk­tów z żelownicy.

Rany oparzeniowe.

D

S

D

Stosowanie odpowiednich do zagrożenia ochron osobistych, w tym rękawic i okula­rów ochronnych. Zachowanie ostrożności i przestrzeganie procedur.

S

M

M

4.       

Uderzenie, pochwycenie

Środki transportu wewnętrz­nego. Łopata (łycha) do wkładania i wyjmowania pieczywa. Ruchome ele­menty urządzeń: ubijarek, miesiarek, czyszczarek do blach i inne

Śmierć. Uszkodzenia ciała.

D

S

D

Właściwe przeszkolenie pracowników wy­konujących określone prace. Zachowanie szczególnej ostrożności i przestrzeganie przyjętych procedur.

D

M

S

5.       

Skaleczenie, obcięcie

Ostre krawędzie blach. Noże krajalnic do pieczywa.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin