4
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
CUKIERNIK
Opis stanowiska
Zatrudnienie: pełny etat, praca zmianowa, pracownik wykonuje następujące prace:
1. Dokonuje transportu wewnątrz zakładu i magazynowania półproduktów (mąki, tłuszczy, dodatków itp.).
2. Przygotowuje produkcję i wytwarza ciasto.
3. Przeprowadza i kontroluje procesy dzielenia ciasta na kęsy, formowania i rozrostu, a następnie dokonuje ich znakowania, natłuszczania, zwilżania oraz posypywania przyprawami.
4. Dokonuje wypieku wyrobów piekarsko-cukierniczych.
5. Obsługuje różnego typu urządzenia i maszyny, w tym: piece piekarskie, mieszarki, ubijarki i miksery, dzieże, przesiewacze do mąki, trójwalcówki, wydłużarki, myjki i czyszczarki, dzielarko - zaokrąglarki, smażarki do pączków, żelownice, krajalnice, pakowaczki itd.,
6. Sortuje i studzi wytworzone wyroby.
7. Dokonuje transportu i składowania gotowych wyrobów.
8. Myje i konserwuje formy, narzędzia, urządzenia i maszyny.
9. Utrzymuje czystość na terenie pomieszczeń produkcyjnych.
Szacowanie ryzyka zawodowego
Szacowanie ryzyka odbywa się tutaj dwiema metodami, zgodnie z normą PN-N 18002/2000: skala trójstopniowa - R = f (C, P)
KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO DLA STANOWISKA CUKIERNIK WG POLSKIEJ NORMY PN-N-18002/2000
Lp.
Zagrożenie
Możliwe źródła zagrożenia
Możliwe skutki zagrożenia
Przed oceną
Środki profilaktyczne
Po realizacji
Ciężkość (C)
Prawdopodobieństwo (P)
Ryzyko (R)
1.
Upadek na tym samym poziomie
Śliskie i nierówne powierzchnie na terenie zakładu.
Potłuczenia, złamania kończyn, zwichnięcia, urazy wewnętrzne.
S
Stosowanie przez pracownika właściwego obuwia. Utrzymywanie porządku na stanowisku pracy i w jego otoczeniu. Zachowanie szczególnej ostrożności.
M
2.
Przeciążenie układu kostno-stawowego
Podnoszenie lub przenoszenie zbyt dużych ładunków. Praca w wymuszonej pozycji ciała.
Uszkodzenia i zwyrodnienia stawów lub kręgosłupa. Przepuklina.
D
Stosowanie rotacji pracowników przy wykonywaniu uciążliwych prac. Przestrzeganie norm transportu indywidualnego. Stosowanie urządzeń pomocniczych, w tym wózków ręcznych. Zapewnienie ergonomicznych warunków pracy podczas ręcznego dzielenia kęsów, w tym odpowiedniej wysokości stołu.
3.
Oparzenia
Gorące elementy pieca i wyjmowane pieczywo. Palnik gazowy ubijarki. Gorące elementy wyjmowane z komory myjki. Odpryski gorących produktów z żelownicy.
Rany oparzeniowe.
Stosowanie odpowiednich do zagrożenia ochron osobistych, w tym rękawic i okularów ochronnych. Zachowanie ostrożności i przestrzeganie procedur.
4.
Uderzenie, pochwycenie
Środki transportu wewnętrznego. Łopata (łycha) do wkładania i wyjmowania pieczywa. Ruchome elementy urządzeń: ubijarek, miesiarek, czyszczarek do blach i inne
Śmierć. Uszkodzenia ciała.
Właściwe przeszkolenie pracowników wykonujących określone prace. Zachowanie szczególnej ostrożności i przestrzeganie przyjętych procedur.
5.
Skaleczenie, obcięcie
Ostre krawędzie blach. Noże krajalnic do pieczywa.
...
jmichno0