Tamaryndowiec usuwa z kości niebezpieczne depozyty fluoru.docx

(72 KB) Pobierz

Tamaryndowiec usuwa z kości niebezpieczne depozyty fluoru

 

Tamarind found to remove dangerous fluoride deposits from bones

Isabelle Z. – 29.11.2018
 

Image: Tamarind found to remove dangerous fluoride deposits from bones

 

(Natural News) Fluor jest teraz wszędzie. Może jesteś jedną z 200 mln Amerykanów których woda miejska zawiera tę neurotoksynę, albo może martwisz się tym, że używasz zawierającą go pastę do zębów. Fluorek sodu gromadzi się w organizmie i mózgu, wysokie jego stężenie może wywołać szkody neurologiczne. Może się wydawać iż nie da się z tym dużo zrobić, ale owoc jednego drzewa może pomóc: tamaryndowiec.

To tropikalne wiecznie zielone drzewo pochodzi z Afryki, a teraz rośnie w miejscach takich jak Maroko, Australia i płd Azja. Strąkowe owoce, kiedy dojrzewają, przechodzą z zielonych – kwaśnych, do brązowych i soczystych ze słodko-kwaśną pulpą. Używane są w indyjskiej kuchni i jako popularny lek.

Smak tego owocu może nie odpowiadać każdemu, ale jego właściwości są dużo bardziej atrakcyjne. Badanie opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition wykazało, że usuwa ryzykowne depozyty fluoru z kości. W tym badaniu naukowcy odkryli, że zdrowi chłopcy konsumujący 1 / 3 uncji (8g) owocu przez 18 dni zauważyli znaczne zwiększenie wydalania fluoru w moczu. W innym badaniu chłopcy którym podawano tamarynd do jedzenia tylko przez 3 tygodnie zauważyli jeszcze większe wydzielanie fluoru w moczu w porównaniu z grupą kontrolną.

To jest dobra wiadomość dla wszystkich niepokojących się skutkami fluoru, których jest wiele i są powodem do zmartwienia. Wiązano go ze wszystkim od kilku rodzajów raka i obniżeniem IQ do bezpłodności, niedoczynności tarczycy i osłabiającej kości choroby.

Ale tamaryndowiec daje też inną niezwykle użyteczną korzyść: może zapobiegać i łagodzić przewlekłe choroby. Wykazano, że ekstrakt z nasion tamaryndowca celuje i zabija zapalne substancje chemiczne, takie jak interleukina, zmniejszając ból stawów, obrzęk i stan zapalny. To sprawia, że jest on bardzo użyteczny dla cierpiących na zapalenie kości i stawów / osteoarthritis.

Ponadto zawiera duże ilości wit. C, co oznacza, że wzmacnia odporność i pomaga w detoksię. Jest dobrym źródłem potasu, wspomaga zdrowe ciśnienie krwi, oraz zapobiega chorobom serca – usuwa nadmiar cholesterolu LDL z naczyń krwionośnych i tętnic, sprzyja dobremu krążeniu i normalizuje poziom 3-glicerydów we krwi. Ponadto zwiększa zawartość żelaza, przez co pomaga strzec się przed anemią.

Dobry jest też w walce z otyłością: podnosi poziomy neuroprzekaźnika o nazwie serotonina, która kontroluje wagę i apetyt, i jednocześnie zawiera dużą ilość błonnika, przez co ogranicza apetyt i sprzyja dobremu trawieniu.

W jaki sposób możesz korzystać z właściwości tamaryndowca?

Jeśli masz dostęp do świeżego owocu, możesz go jeść. Można go kupić w plasterkach, blokach, koncentratach albo paście. Można też kupić w postaci suchych strączków, które powinno się otworzyć i gotować, wtedy pulpa powinna być brązowa i owoc nie powinien mieć przykrego zapachu.

Należy pamiętać, że tamaryndowiec może rozrzedzać krew, więc bądź ostrożny jeśli przyjmujesz leki na rozrzedzające krew.

Na portalu Fluoride Action Network czytamy, że wiele dzieci teraz przekracza zalecaną dawkę dzienną fluoru z pasty do zębów. Ponad 50 badań powiązało fluor z niższym IQ u dzieci. Jeśli niepokoisz się narażeniem na fluor, tamaryndowiec może okazać się być ważną częścią twojej diety.

https://www.naturalnews.com/2018-11-29-tamarind-found-to-remove-dangerous-fluoride-deposits-from-bones.html

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin