Or_Zakład przetw. mięsa.doc

(125 KB) Pobierz
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO

11

 

OCENA  RYZYKA  ZAWODOWEGO

      ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSA

 

Charakterystyka stanowiska pracy

Ocena ryzyka dla pracownika produkcji w małym lub średnim zakładzie. Pracownik w zależności od aktu­alnych potrzeb:

a.        Dokonuje wyładunku i załadunku towaru.

b.        Transportuje towar między sta­nowiskami oraz do magazynu i chłodni.

c.        Dokonuje rozbioru półtusz.

d.        Uczestniczy w produkcji wyrobów i ich obróbce termicznej.

 

PN-N-18002/2000

W zależności od oszacowanego ryzyka pracodawca powinien pod­jąć odpowiednie środki profilak­tyczne, tym bardziej zdecydowane, im większe zagrożenie występuje na danym stanowisku. Ryzyko małe i średnie przyjmuje się za akcep­towalne. W pierwszym przypadku należy dążyć do utrzymania ryzyka na poziomie M, a w drugim - do obniżenia jego poziomu. Natomiast ryzyko określone jako duże jest nieakceptowalne i trzeba podjąć natychmiastowe środki zaradcze, obniżające jego poziom na danym stanowisku pracy.

Tam, gdzie jest to możliwe, zale­ca się oszacowanie ryzyka zawodowego na podstawie wielkości cha­rakteryzujących narażenie: NDS (najwyższe dopuszczalne stężenie) lub NDN (najwyższe dopuszczalne natężenie). Pomiarów tych para­metrów dokonują zwykle wyspe­cjalizowane jednostki (np. stacje sanepidu). Ryzyko uznajemy za duże, jeżeli parametr charakteryzu­jący narażenie przekracza wartość NDS lub NDN. Ryzyko jest małe, jeżeli parametr charakteryzujący narażenie nie przekracza połowy wartości NDS lub NDN.

 

RISK SCORE

W metodzie tej wartość ryzyka zawodowego określa iloczyn trzech parametrów. Wzór określający wartość ryzyka ma następującą postać:

R=SxExp

gdzie:

S - potencjalne skutki zdarzenia,

E - ekspozycja na zagrożenie,

P - prawdopodobieństwo wystą­pienia zagrożenia.

Szacowanie wartości poszcze­gólnych parametrów ryzyka przed­stawiają tab.: 3, 4, 5.

Metoda RISK SCORE została opracowana w Stanach Zjedno­czonych, gdzie oprócz szkód, które ponoszą ludzie, w większym niż u nas stopniu, uwzględnia się straty materialne związane z wy­padkami przy pracy. W parametrze dotyczącym szacowania skutków zdarzenia uwzględnia się więc, obok strat ludzkich, również straty materialne.

 

Tab. 1. Szacowanie ryzyka w skali

Stopień prawdopodobieństwa

Ciężkość następstw

Mało prawdopodobne

Małe (1)

Małe (1)

Średnie (2)

Prawdopodobne

Małe (1)

Średnie (2)

Duże (3)

Wysoce prawdopodobne

Średnie (2)

Duże (3)

Duże (3)

 

 

 

Tab. 2. Szacowanie ryzyka zawodowego na podstawie wartości wielkości charakteryzujących narażenie. N maks. - wartość dopuszczalna NDS lub NDN.

Wartość wielkości charakteryzującej

Oszacowanie ryzyka zawodowego (R)

N > N maks.

Duże

N maks. > N > 0,5 N maks.

Średnie

N < 0,5 N maks.

Małe

 

 

Tab. 3. Potencjalne skutki zdarzenia.

Wartość (S)

Szacowanie strat

Straty ludzkie

100

Poważna katastrofa

Wiele ofiar śmiertelnych

40

Katastrofa

Kilka ofiar śmiertelnych

15

Bardzo duża

Jedna ofiara śmiertelna

7

Duża

Ciężkie uszkodzenie ciała

3

Średnia

Absencja

1

Mała

Udzielenie pierwszej pomocy

 

 

Tab. 4. Ekspozycja na zagrożenie.

Wartość E

Charakterystyka

10

Stała

6

Częsta (codziennie)

3

Sporadyczna (raz na tydzień)

2

Okazjonalna (raz na miesiąc)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin