Gęsina.doc

(65 KB) Pobierz
Gęsina

Gęsina.

 

·         sprawiona gęś (ok. 2 kg)

·         500–800 g kiszonej kapusty

·         kostka bulionowa

·         garść suszonych grzybów

·         garść suszonych śliwek lub rodzynek

·         majeranek

·         sól

·         pieprz

Tuszkę gęsi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę do lodówki
Kapustę zalać 1/2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Następnie dołożyć umyte grzyby oraz suszone śliwki (lub rodzynki). Gotować ok. 10 minut.
Kapustę osączyć i rozłożyć na dużej blasze. Na wierzchu ułożyć gęś. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia kapustę spod gęsi wygarniać, a tę przypieczoną podkładać pod mięso. Gęś podzielić na porcje, podawać razem z kapustą.

SMACZNEGO !

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin