1. Miejsc,gdzie odkładają się substancje obce:
-Tk.tłusz.(DDT.WWA.)-W kościach na powierzchni
lub trwałe wbudowanie(otów , fuor, rad) –Narządy
miąższowe(wątroba,nerki,płuca):w jądrach kom.lub
cytoplazmie(kadm.olow,rtec)-Włosy,paznokcie
narkotyki, met.ciezkie2.Badania wykonywane w
testach określających toksyczność podprzewleklą i
przewlekłą1.badanie ogólne stanu zdrowia,zachowanie,
spożyw. paszy i wody,przyrost masy ciała2.badanie
morf- Hb,Ht,Erytr,leuk3.badanie moczu:ph,białko,g
lukoza4.badanie histopatolog20-22narządów i tkanek
3.zatrucia ostre::po1 dawce objawy szybkie,nasilone,
wymioty,bóle głowy 4.Gr.potęgujące toksyczność:
nitrowa,nitrozowa,cyjanowa,aminowa Gr.osłabiające
toksyczność:karboksylowa,acetylowi,sulfonowa,azowa
,tiolowa metoksylowa 5.R.zaliczane doII fazy przemian
zw.obcych: -sprzęganie z H2SO4;-sprzęganie z aminokw
;-sprzęganie z siarką 6.Warunki ekspozycji wpływające
na powstaw. i przebieg zatrucia-dawka,droga wprowad
z.sbst,czas i częstotliwość ,pora dnia,roku7.Przez jaką
część życia zwierz trwają badania:toks.przew
lekła-całe życie płodność i rozrodczość-3-4 pokolenia działanie teratogenne-płód w łonie matki rakotwórcze-całe
życie 8.War.podawania subst.badanej w następujących
testach zwierzętom:-toksyczność podostra-podanie
następnej dawki subst.(3 różne),14-28 dni
–toksy.przewlekła-główny etap badania,prowadzone przez
całe życie,w paszy,ustalenieMDN,NOEL,cel-LD50
-teratogenność- specyfikacja,toksyczność ostraLD50,
podprzewlekła i przewlekła-NOEL -wpływ na płodność i
rozrodczość-specyfikacja,toksyczność ostraLD50
,podprzewlekła i przewlekła-NOEL10.Objawy dział.aler
g:A.na pokarmy-pochodz.immunologicznegoIgE-zależne
np.annato,aspartam karmin koszenilowyIgE-niezależne
np.benzoesan sodu,BHA, BHT9.Okol.zatruć atropiną
:mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami,
mleko kóz -mylenie nasion biełunia dziędzierzawego z
czarnuszką-Dział.na organizm:na ośrod.uk.nerw.
na nerwy obwodowe(rozszer zenie źrenic),zaburz.przew
.pokarm.10.Cechy org.decydują o powstaniu i przebiegu
zatrucia:Gatunek(taksonomie);uwarunkowania gen;
wiek,płeć,masa ciała;odporność-nadwrażliwość
na alergie;stan odżyw;wysiłek fiz;choroby;stan fizjol.
11.Znaczenie ukrwienia narządów:Dobrze
ukrwione narządy są bardziej narażone,bo szybciej
dana substancja może dotrzeć: płuca,nerki,wątroba,
serce12.Zatrucia czernidlakiem pospolitym
:Czernidlak pospolity-należy do grzybów warunkowo
jadal,subst.toksyczne łatwo są wypłukiwane w dużej
ilości wody,podawany przy alkoholu-silnie trując
13.Subst.celowo dodawane do żywności to:subst
które same nie są spożyw.jako żywność,posiadają wartość
odżywczą lub nie,których celowe użycie w pr.techn prod.
spowoduje zamierzone rezultaty 14. BHT-przeciwutleniacz;
kwas propionowy-kons,pieczywo-hamuje rozwój Baciłlus
subtilis;lecytyna-emulgator azotyn sodu konser.15.Zastos
.fosforanów:Fosforany-zapobiegają np.zmętnieniu
piwa,utracieCO2z napojów gazow.zwiększają
wodochłonność,O-fosforan sodu-do proszku do pieczenia-
Trójfo sforan sodu i potasu -do serów top.Pirofos foran
sodu-do wódek16.Syndrom Chińskiej Restauracji
spowodowany jest częstym spożyciem koncentratów
obiadowych,w których znajdują się subst.wzmacniające
smak i zapach(glutaminian sodu E 621)wchłaniane są do
org.po15-25minObjawy:pieczenie i mrowienie twarzy,
szyi,głowy; zesztywnienie,wykrzywienie twarzy,
zesztywnienie klatki piersiowej, zaburzenia wzroku
,bóle głowy,działanie na cent.uk.nerwow 15.W jakim
celu stosuje się promieniowanie jonizujące w
technologii żywności?-ham.kiełkowania-ziemniaków,
czosnku,cebuli-niszczenie owadów,jaj i szkodników-
przedłużenie okresu trwałości np.mięsa-opóźnienie
dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw-zwalczanie
pasożytów:włośnicy,tasiemca-sterylizacja opakowań
-sterylizacja posiłków16. Jaka nazwę nosi choroba u
ludzi spowodowana ostrym zatruciem PCB:Choroba
Yusho(chor.oliwy ryżowej)Objawy:powiększenie
grucz.oczodołowych,wzmożona wydz. z oczu.obrzęk powiek
,zmęczenie,nudności wymion17.zanieczyszczenia
przypadkoweWskutek nie przestrzeg.zasad hig;niewłaściwe
postęp w czasie prod.niedopuszczalne,zaniecz.tech
powstają w toku prod.lub obrotu,przenikają do żywności lub
są na jej powierzchni np.pozostałości środ.chem stosow
przy ochronie i uprawie roślin.18.Rodzaje
zaniecz.biol.żywności drobnoustroje,toksyny,pasożyty
,wydaliny,sierść i włosy;20.Jaką rolę w narażeniu czł.na
mikotoksyny odgrywają zwierzęta hodowlane:-bydło
:zakażone mięso,mleko-trzoda chlewna:zakażone mięso 21.Zaniecz.chem. mogą przedostawać się do
żywności-intensywnej produkcji roślin-pestycydy:herbicydy
,fungicydy,azotany i azotyny-rozwoju motoryzacji -ołów,kadm,
22.Na przykł.dowolnego pierwiastka podaj:ołów-
źr.zaniecz.żywności tym pierwiastkiem:motoryzacja-benzyna
,rolnictwo-pestycydy,-skutki przewlekłego dział.na org:
niedokrwistość(hamują syntezę hemoglobiny),zaburz.ukł.nerw
(zaburz.psych)zaburz czynności nerek i wątroby23. Trucizna-
subst,która wprowadzona w małych dawkach do org wskutek
swoich wł.toksykodynamicznych może wywoływać
zaburz.czynności ustroju i śmierć.Toksyczność-dział.nie
pożądane wynikające z r.chem lub fizykochem pomiędzy
związkiem,który wniknął do ustroju a uk.biolog(DNA,
enzymy).Zależy od wzajemnego oddziaływania trucizny
,org,środZatrucie-pr.chorobowy z klinicznymi objaw.
podmiotowymi i przedmiotowymi,wywołany przez subs.chem
pochodzenia egzo-lub endogennego.Promieniotwórczość
dla organizmu-Sv-Sivert-skażenie dla org. Pr.tech
zwiększające zawartośćWWA w prod:smaż.w głębokim
tł.-pasteryzacja sterylizacja zagęszczanieDział.histaminy
w org.w czasie odczynów alerg:rozszerz.naczyń
krwionośnych,zwężenie kanałów oddech,podrażnienie
zakończeń nerw.Jak obniżyć poziom pestycydów w
środ.spoż:płukać,moczyć,odrzucać pierwsze liście,usuwać
rdzeńJakie glikoalkaloidy występują w ziemniakach i
niedojrzałych pomidorach:ziemniaki-solanina40%;czakonina
60%pomidory-tomatyna,tomatydyna 24Zaniecz.chem.w
żywności jako wynik intensywnej prod.roślinnej-pestycydy
:herbicydy,fungicydy,azotany i azotyny rozwoju motory
zacji-ołów,kadm25.Szkodl.dział.na org.związkow kadmu: Uszkod...
Elesmera