ściąga z pyt toksykologia.doc

(101 KB) Pobierz
1 mleko ma

1. Miejsc,gdzie odkładają się substancje obce:

-Tk.tłusz.(DDT.WWA.)-W kościach na powierzchni

lub trwałe wbudowanie(otów , fuor, rad) Narządy

miąższowe(wątroba,nerki,płuca):w jądrach kom.lub

cytoplazmie(kadm.olow,rtec)-Włosy,paznokcie

narkotyki, met.ciezkie2.Badania wykonywane w

testach określających toksyczność podprzewleklą i

przewlekłą1.badanie ogólne stanu zdrowia,zachowanie,

spożyw. paszy i wody,przyrost masy ciała2.badanie

morf- Hb,Ht,Erytr,leuk3.badanie moczu:ph,białko,g

lukoza4.badanie histopatolog20-22narządów i tkanek

3.zatrucia ostre::po1 dawce objawy szybkie,nasilone,

wymioty,bóle głowy 4.Gr.potęgujące toksyczność:

nitrowa,nitrozowa,cyjanowa,aminowa Gr.osłabiające

toksyczność:karboksylowa,acetylowi,sulfonowa,azowa

,tiolowa metoksylowa 5.R.zaliczane doII fazy przemian

zw.obcych: -sprzęganie z H2SO4;-sprzęganie z aminokw

;-sprzęganie z siarką 6.Warunki ekspozycji wpływające

na powstaw. i przebieg zatrucia-dawka,droga wprowad

z.sbst,czas i częstotliwość ,pora dnia,roku7.Przez jaką

część życia zwierz trwają badania:toks.przew

lekła-całe życie płodność i rozrodczość-3-4 pokolenia
działanie teratogenne-płód w łonie matki rakotwórcze-całe

życie 8.War.podawania subst.badanej w następujących

testach zwierzętom:-toksyczność podostra-podanie

następnej dawki subst.(3 różne),14-28 dni

toksy.przewlekła-główny etap badania,prowadzone przez

całe życie,w paszy,ustalenieMDN,NOEL,cel-LD50

-teratogenność- specyfikacja,toksyczność ostraLD50,

podprzewlekła i przewlekła-NOEL -wpływ na płodność i

rozrodczość-specyfikacja,toksyczność ostraLD50

,podprzewlekła i przewlekła-NOEL10.Objawy dział.aler

g:A.na pokarmy-pochodz.immunologicznegoIgE-zależne

np.annato,aspartam karmin koszenilowyIgE-niezależne

np.benzoesan sodu,BHA, BHT9.Okol.zatruć atropiną

:mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami,

mleko kóz -mylenie nasion biełunia dziędzierzawego z

czarnuszką-Dział.na organizm:na ośrod.uk.nerw.

na nerwy obwodowe(rozszer zenie źrenic),zaburz.przew

.pokarm.10.Cechy org.decydują o powstaniu i przebiegu

zatrucia:Gatunek(taksonomie);uwarunkowania gen;

wiek,płeć,masa ciała;odporność-nadwrażliwość

na alergie;stan odżyw;wysiłek fiz;choroby;stan fizjol.

11.Znaczenie ukrwienia narządów:Dobrze

ukrwione narządy są bardziej narażone,bo szybciej

dana substancja może dotrzeć: płuca,nerki,wątroba,

serce12.Zatrucia czernidlakiem pospolitym

:Czernidlak pospolity-należy do grzybów warunkowo

jadal,subst.toksyczne łatwo są wypłukiwane w dużej

ilości wody,podawany przy alkoholu-silnie trując

13.Subst.celowo dodawane do żywności to:subst

które same nie są spożyw.jako żywność,posiadają wartość

odżywczą lub nie,których celowe użycie w pr.techn prod.

spowoduje zamierzone rezultaty 14. BHT-przeciwutleniacz;

kwas propionowy-kons,pieczywo-hamuje rozwój Baciłlus

subtilis;lecytyna-emulgator azotyn sodu konser.15.Zastos

.fosforanów:Fosforany-zapobiegają np.zmętnieniu

piwa,utracieCO2z napojów gazow.zwiększają

wodochłonność,O-fosforan sodu-do proszku do pieczenia-

Trójfo sforan sodu i potasu -do serów top.Pirofos foran

sodu-do wódek16.Syndrom Chińskiej Restauracji

spowodowany jest częstym spożyciem koncentratów

obiadowych,w których znajdują się subst.wzmacniające

smak i zapach(glutaminian sodu E 621)wchłaniane są do

org.po15-25minObjawy:pieczenie i mrowienie twarzy,

szyi,głowy; zesztywnienie,wykrzywienie twarzy,

zesztywnienie klatki piersiowej, zaburzenia wzroku

,bóle głowy,działanie na cent.uk.nerwow 15.W jakim

celu stosuje się promieniowanie jonizujące w

technologii żywności?-ham.kiełkowania-ziemniaków,

czosnku,cebuli-niszczenie owadów,jaj i szkodników-

przedłużenie okresu trwałości np.mięsa-opóźnienie

dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw-zwalczanie

pasożytów:włośnicy,tasiemca-sterylizacja opakowań

-sterylizacja posiłków16. Jaka nazwę nosi choroba u

ludzi spowodowana ostrym zatruciem PCB:Choroba

Yusho(chor.oliwy ryżowej)Objawy:powiększenie

grucz.oczodołowych,wzmożona wydz. z oczu.obrzęk  powiek

,zmęczenie,nudności wymion17.zanieczyszczenia

przypadkoweWskutek nie przestrzeg.zasad hig;niewłaściwe

postęp w czasie prod.niedopuszczalne,zaniecz.tech

powstają w toku prod.lub obrotu,przenikają do żywności lub

są na jej powierzchni np.pozostałości środ.chem stosow

przy ochronie i uprawie roślin.18.Rodzaje

zaniecz.biol.żywności drobnoustroje,toksyny,pasożyty

,wydaliny,sierść i włosy;20.Jaką rolę w narażeniu czł.na

mikotoksyny odgrywają zwierzęta hodowlane:-bydło

:zakażone mięso,mleko-trzoda chlewna:zakażone mięso
21.Zaniecz.chem. mogą przedostawać się do

żywności-intensywnej produkcji roślin-pestycydy:herbicydy

,fungicydy,azotany i azotyny-rozwoju motoryzacji -ołów,kadm,

22.Na przykł.dowolnego pierwiastka podaj:ołów-

źr.zaniecz.żywności tym pierwiastkiem:motoryzacja-benzyna

,rolnictwo-pestycydy,-skutki przewlekłego dział.na org:

niedokrwistość(hamują syntezę hemoglobiny),zaburz.ukł.nerw

(zaburz.psych)zaburz czynności nerek i wątroby23. Trucizna-

subst,która wprowadzona w małych dawkach do org wskutek

swoich wł.toksykodynamicznych może wywoływać

zaburz.czynności ustroju i śmierć.Toksyczność-dział.nie

pożądane wynikające z r.chem lub fizykochem pomiędzy

związkiem,który wniknął do ustroju a uk.biolog(DNA,

enzymy).Zależy od wzajemnego oddziaływania trucizny

,org,środZatrucie-pr.chorobowy z klinicznymi objaw.

podmiotowymi i przedmiotowymi,wywołany przez subs.chem

pochodzenia egzo-lub endogennego.Promieniotwórczość

dla organizmu-Sv-Sivert-skażenie dla org. Pr.tech

zwiększające zawartośćWWA w prod:smaż.w głębokim

.-pasteryzacja sterylizacja zagęszczanieDział.histaminy

w org.w czasie odczynów alerg:rozszerz.naczyń

krwionośnych,zwężenie kanałów oddech,podrażnienie

zakończeń nerw.Jak obniżyć poziom pestycydów w

środ.spoż:płukać,moczyć,odrzucać pierwsze liście,usuwać

rdzeńJakie glikoalkaloidy występują w ziemniakach i

niedojrzałych pomidorach:ziemniaki-solanina40%;czakonina

60%pomidory-tomatyna,tomatydyna 24Zaniecz.chem.w

żywności jako wynik intensywnej prod.roślinnej-pestycydy

:herbicydy,fungicydy,azotany i azotyny rozwoju motory

zacji-ołów,kadm25.Szkodl.dział.na org.związkow kadmu:
Uszkod...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin